Redaktionel produktionsstøtte til nyhedsmedier
Næste ansøgningsfrist til Redaktionel produktionsstøtte er den 13. februar 2025 kl. 14.00.
Redaktionel produktionsstøtte er tilskud til trykte nyhedsmedier og internetbaserede nyhedsmedier til produktion af redaktionelt indhold
Redaktionel produktionsstøtte kan søges én gang om året.
Det er Medienævnet, der vurderer og træffer afgørelse vedrørende ansøgninger om redaktionel produktionsstøtte.
Der kan ansøges om redaktionel produktionsstøtte via nedenstående link under ”Søg tilskud”.
Nyhedsmedier, der har modtaget redaktionel produktionsstøtte i 2024, er allerede registrerede som modtagere af redaktionel produktionsstøtte i Slots- og Kulturstyrelsen, og skal derfor alene indsende en indberetning med de oplysninger, der skal bruges til beregning af tilskuddet. Mediet kan dog blive udtaget til stikprøve.
Nye ansøgere skal bruge samme ansøgningsblanket og bilag, men kan i forbindelse med behandlingen af deres ansøgning blive bedt om at tilvejebringe yderligere oplysninger.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om redaktionel produktionsstøtte
Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål om redaktionel produktionsstøtte.
Hvis du vælger at ansøge, kan du læse nærmere om kriterierne og ansøgningsprocessen på styrelsens hjemmeside. Her finder du også lovgrundlaget og de til enhver tid gældende vejledninger. Det er vigtigt, at du læser vejledning og lovgrundlag grundigt igennem, før du sender ansøgning, så du er bekendt med kriterierne for støtte.
1. Generelle spørgsmål
Hvad er redaktionel produktionsstøtte?
Redaktionel produktionsstøtte er økonomisk støtte til nyhedsmedier. For at kunne opnå redaktionel produktionsstøtte skal nyhedsmediet opfylde specifikke krav om journalistisk indhold og redaktionelle omkostninger. Støtten skal fremme publicistisk indhold af høj kvalitet i Danmark.
Hvem kan søge?
Nyhedsmedier, der opfylder følgende krav:
- Minimum 3 redaktionelle årsværk: Dette er et grundlæggende krav for at kvalificere sig som et støtteberettiget nyhedsmedie. En del af årsværkene kan være udgjort af ulønnet arbejdskraft, hvis kravene hertil er opfyldt – se mere herom i Vejledning til ansøgning om redaktionel produktionsstøtte til nyhedsmedier.
- Mindst 50 pct. redaktionelt indhold: Dette betyder, at mindst halvdelen af nyhedsmediets samlede indhold skal være redaktionelt stof og ikke annoncer.
- Mindst 50 pct. af det redaktionelle stof skal behandle politiske, samfundsrelaterede og kulturelle temaer: Dette krav gælder inden for det redaktionelle stof og specificerer, at halvdelen af det redaktionelle indhold skal omhandle disse temaer. Det betyder, at mindst 25 pct. af det samlede indhold (50 pct. af de 50 pct. redaktionelt indhold) skal dække disse temaer.
- Mindst 1/6 af indholdet skal være selvstændigt journalistisk bearbejdet: Dette krav gælder for det samlede indhold. Det svarer til ca. 16,67 pct. af alt nyhedsmediets indhold, og skal være artikler eller andet materiale, som nyhedsmediet selv har udviklet og bearbejdet til offentliggørelse.
Hvornår er ansøgningsfristen?
Fristen er 13. februar 2025 kl. 14.00. Hold styr på fristen, da ansøgninger som fremsendes efter ansøgningsfristen, ikke behandles. Det anbefales derfor, at du starter i god tid med din ansøgning.
2. Ansøgningsprocessen
Hvordan ansøger jeg?
Du skal udfylde ansøgningsskemaet, som du finder på styrelsens hjemmeside, hvor den også skal indsendes.
Hvilke dokumenter skal jeg vedlægge?
- Revisorerklæring vedrørende nyhedsmediets redaktionelle omkostninger
- Opgørelsesskema vedrørende nyhedsmediets redaktionelle omkostninger
- Eventuelt: dokumentation for lokalt/regionalt nyhedsmedie
- Eventuelt: ansøgning om dispensation for redaktionelle årsværk
Kan jeg få hjælp til at udfylde ansøgningen?
Ja, Medienævnets sekretariat kan vejlede i forhold til ansøgningsprocessen, herunder i forhold til, hvad der forstås ved de enkelte kriterier. Der kan der dog ikke ydes rådgivning i forhold til ansøgningens indhold, ligesom hverken nævnet eller sekretariatet kan forhåndsgodkende ansøgninger. Du kan kontakte sekretariatet gennem kontaktboksen på styrelsens hjemmeside.
3. Økonomiske krav
Hvordan beregnes redaktionelle omkostninger?
Redaktionelle omkostninger inkluderer bl.a. løn til redaktionelle medarbejdere, freelanceaftaler og andre direkte udgifter til journalistisk arbejde. Udgifter til administration og annoncer tæller ikke med. Se mere i Vejledning om opgørelse og dokumentation af redaktionelle omkostninger i forbindelse med produktionsstøtte i 2025.
Hvad skal den revisorpåtegnede erklæring indeholde?
Den skal dokumentere dine samlede redaktionelle omkostninger og følge de retningslinjer, der er fastsat af Medienævnet. Se mere i Vejledning om opgørelse og dokumentation af redaktionelle omkostninger i forbindelse med produktionsstøtte i 2025.
Hvor meget kan man få i støtte?
Tilskuddet kan maksimalt udgøre 35 pct. af nyhedsmediets redaktionelle omkostninger og maksimalt 12,5 mio. kr. årligt. Lokale og regionale nyhedsmedier kan dog få op til 18,5 mio. kr. årligt, under forudsætning af, at tilskuddet ikke udgør mere end 35 pct.
Vær dog opmærksom på, at tilskuddets størrelse er betinget af bevillingen på finansloven, antallet af ansøgere og disses redaktionelle omkostninger. Hele puljen fordeles forholdsmæssigt mellem alle de tilskudsberettigede nyhedsmedier.
4. Specifikke situationer
Hvad gør jeg, hvis jeg er et nystartet nyhedsmedie?
Nystartede nyhedsmedier kan søge på lige vilkår med andre ansøgere, hvis de opfylder kravene.
Hvis I ikke er indkommet i hele det seneste regnskabsår, kan I ansøge med et revisorpåtegnet budget for de redaktionelle omkostninger. Se mere i Vejledning om opgørelse og dokumentation af redaktionelle omkostninger i forbindelse med produktionsstøtte i 2025.
Hvad sker der, hvis jeg ikke opfylder kravene?
Hvis din ansøgning ikke lever op til kravene, vil Medienævnet give afslag på ansøgningen. Vi anbefaler, at du læser kravene grundigt, før du sender en ansøgning.
Vær dertil opmærksom på, at kriterierne skal være opfyldt på både ansøgningstidspunktet og i tilskudsåret.
5. Efter ansøgningen
Hvornår får jeg svar på min ansøgning?
Normalt modtager du svar 12 uger efter ansøgningsfristen. Du vil få besked via e-mail.
Hvordan udbetales støtten?
Støtten udbetales i rater og forudsætter, at du overholder vilkårene i tilsagnet.
Kan jeg klage over en afgørelse?
Nej, Medienævnets afgørelser kan ikke påklages til en anden administrativ myndighed, men de kan indbringes for Folketingets Ombudsmand eller domstolene.
Du kan dog anmode om genbehandling, hvis der er fremkommet nye oplysninger eller væsentlige fejl i behandlingen af din ansøgning. For at anmode om genbehandling skal du kontakte Medienævnets sekretariat skriftligt og dokumentere, hvorfor du mener, at afgørelsen skal genovervejes.