Birkehøj - jættestue

 
Tonstunge sten blev slæbt hen til byggestedet, og så tog eksperterne ellers over. I bondestenalderen opførte jættestue-byggerne en mægtig jættestue på et bakkedrag ved Nykøbing Sj. i Odsherred. Den store stenkonstruktion viser det komplicerede arbejde og den specialiserede viden, som man havde i stenalderen, så man kunne begrave sine døde sikkert og tørt inde i gravkammeret.

Oplev ved Birkehøj

  • Gravkammeret. Tag turen ind gennem den stenbyggede gang til selve gravkammeret og oplev det sted, hvor nogle af de første bønder begravede deres døde. Forskellige steder i stenkonstruktionen indsatte stenalderbønderne stenkværne. Stenkværnene havde de anvendt til at male kornet til mel.
  • Miniature jættestue. Få et overordnet blik på jættestuens konstruktion inde i gravkammeret. I selve gravkammeret er opsat en lysplint - en lille udstillingsmontre med lys - hvor der er udstillet en miniature stenmodel af jættestuen. Modellen er en tro kopi af Birkehøj-jættestuen som den ser ud oppefra, når man har skrællet græs, jord, lerlag, flint og småsten væk.
  • Panorama over Odsherred. Fra toppen af Birkehøj er en fantastisk udsigt over den nordlige del af Odsherred. Ofte blev fortidens gravhøje placeret på spektakulære steder som dette. Sandsynligvis for at ære de døde, men også af rent praktiske årsager: Gravhøjene har virket som vejvisere for rejsende, der skulle orientere sig i landskabet.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Nærmeste adresse er Troldhøjvej 29, 4500 Nykøbing Sj.

 

Drej ind ad Troldhøjvej fra Oddenvej, og Birkehøj ligger efter få meter på venstre side. Der er skilte og en lille parkeringsplads ved vejen.

 

Kort over Birkehøj