Kulturelt iværksætteri spirer frem i Jylland

02.12.2019
Den Jyske Kunstfond, som er den ene af de Regionale Kunstfonde, har netop uddelt den anden runde af puljemidler. Kunstfonden har valgt at støtte i alt 29 stærke og visionære projekter, der vil bidrage til at styrke kulturelt iværksætteri i Jylland.

Verdens første CO2-neutrale koncerthus på Samsø, opførelsen af en skulptursti i naturen til patienter og pårørende på Aarhus Universitetshospital i Skejby og etableringen af PixlArts "TURkulTUR", der bliver en årlig begivenhed med fokus på Vendsyssels mangfoldighed af produktionssteder for billedkunst, skulptur, musik og teater.

Det bugner af kunstnerisk kreativitet i Jylland, og projekterne fra Samsø, Østjylland og Vendsyssel er bare tre blandt en gylden stribe af ansøgere, der netop har modtaget støtte af Den Jyske Kunstfond.

Kulturminister Rasmus Prehn siger:

”Kunsten, entreprenørskabet og kreativiteten buldrer løs i Jylland. Det er enormt positivt, at Den Jyske Kunstfond spiller en aktiv og positiv rolle med støtten til de mange spændende projekter. Der er ingen tvivl om, at kunst kan være med til at udvikle vores lokalsamfund og skrue op for endnu flere tiltag, der kan berige os alle. Det er præcis derfor, det er så vigtigt, at vi bliver ved med at investere i kunsten, kulturen og vores virksomheder." 

Formand for Den Jyske Kunstfond, Frank Panduro, siger:

”I Den Jyske Kunstfond har vi i år udvalgt 29 visionære projekter, der alle skaber forbindelse mellem kultur og iværksættere i mange egne af Jylland, og jeg må sige, at det på ingen måde er ildsjæle, vi står og mangler i Jylland. Vi har modtaget en bred vifte af spændende ansøgninger, og det samlede felt udmærker sig ved, at de alle styrker samarbejdet mellem lokale kultur- og kunstiværksættere og det private erhvervsliv. Interessen er stor, og det tegner godt for næste år, hvor vi håber på at modtage endnu flere ansøgninger fra folk, der har mod og lyst til at rykke ved kunst-og kulturlivet i Jylland."

Den Jyske Kunstfond ser allerede nu frem mod næste ansøgningsrunde, og kunstfonden afholder derfor et såkaldt "Matchmaking-arrangement" mandag den 9. december 2019 i "Fængslet" i Horsens.”

Få mere information om arrangementet

Eksempler på støttede projekter:

"Bunkerbio", Nordjylland, 50.000 kroner

Bunkerbio er en aften med film, som bliver projekteret op på eksempelvis en bunker i surferparadiset "Cold Hawaii" i Klitmøller i Vestjylland. Om dagen vil der være kunst skabt af lokale fra Thy, men der skal også skabes borgerinddragende kunst i fællesskab med en kunstner. Formålet med projektet er at skabe et kunstnerisk tiltag i et område, som ikke byder på mange kunstneriske tiltag, og hvor man kan være sammen om kunsten i naturen.

"HABITATWALL", Midtjylland, 200.000 kroner

"HABITATWALL" giver svar på fænomenet "super-gentrificering", hvor det kreative vækstlag bliver skubbet ud af byernes midte. I rummet mellem den nye arkitektskole i Aarhus og Institut for (X) vil "HABITATWALL"  blive skabt, og her vil man udnytte de uprogrammerede facader i byen ved at etablere en containerkonstruktion, hvor der skal være værksteder, atelier og øvelokaler.

"Kvinder bag pultene", Midtjylland, 50.000 kroner

Der er for få kvinder i musikbranchen, og det vil "Future Female Sounds" gerne ændre på. I samarbejde med lokale kunstvirksomheder vil der blive afholdt DJ-workshops for kvinder og klubaftener, hvor kvinder har muligheden for at træde ind på musikscenerne i Aarhus. Målet er at vise unge piger, at der er et stort DJ-community, hvor der er plads til at udfolde sig selv kreativt og professionelt og bidrage til, at der i fremtiden er en større diversitet i musikmiljøet i Aarhus.

"Udsigt fra et plejecenter", Nordjylland, 250.000 kroner

Limfjordsteatret på limfjordsøen Mors går i dybden på scenekunstens virkemidler, og teatret vil bringe oplevelser til beboere, pårørende og medarbejdere på plejecentre i kommuner i lokalområdet. De vil undersøge, om der er grundlag for i tæt samarbejde mellem partnerne at udvikle nye tiltag og metodikker inden for plejesektoren med afsæt i scenekunsten.

Fonden modtog i denne ansøgningsrunde nummer 2 i alt 42 ansøgninger, hvoraf i alt 29 projekter har fået den gode nyhed om, at de modtager støtte. Samlet set blev der søgt om tilskud for i alt 7,9 millioner kroner, og der blev uddelt midler for i alt 3,9 millioner kroner. 

Læs mere om de 29 projekter (pdf)

Læs mere om Regionale Kunstfonde

Yderligere oplysninger:

Konsulent Sabrina Højbjerg, tlf.: 33 95 42 00
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16 (for kulturminister Rasmus Prehn)
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95  

Opdateret 01. december 2019