Partnere bag "Den Kongelige Køkkenhave" fejrer byggestart

19.11.2019
Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen afholder i dag 1. spadestik i "Den Kongelige Køkkenhave" ved Graasten Slot. Alle interesserede og pressen er velkommen.

Efter måneders slid og slæb i løbet af det våde forår og den varme sommer er den gamle køkkenhave ved Graasten Slot i Sønderjylland blevet forvandlet til en ny, flot produktions- og nyttehave med snorlige bede, flotte espalierer af æbletræer og de bedste forhold til produktion af frugt, grøntsager og urter. 

Slots- og Kulturstyrelsen tager nu fat på at bygge "Paradehuset", der skal huse myrter, citrustræer og figentræer, når kulden sætter ind, og "Vinterhaven", hvor man kan spise frokost eller benytte til arrangementer. Der bliver også bygget en ny personalebygning, hvor der er plads til havens gartnere og de mange nye medarbejdere fra Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske tilbud "Væksthuset". 

For at fejre at byggeriet nu går i gang, er der i dag kl. 14.00 inviteret til 1. spadestik i "Den Kongelige Køkkenhave", Felstedvej 8, 6300 Gråsten, hvor der vil være taler, 1. spadestik og en forfriskning. Arrangementet er åbent for alle interesserede og pressen. 

Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune, siger:

”Jeg er rigtigt glad for, at der nu tages første spadestik på denne særlige attraktion. Det historiske Graasten Slot får tilføjet et nyt element, hvor man kan komme tættere på den historiske have og det royale liv. Samtidig er det en stor gevinst for kommunen, at vi med ”Den Kongelige Køkkenhave” skaber et spændende psykosocialt jobtilbud til nogle af vores borgere. Det betyder meget for mig, at de får et meningsfuldt tilbud og en inspirerende hverdag." 

I Sønderborg Kommune bakker et enigt byråd op om ”Den Kongelige Køkkenhave”, og formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme, viceborgmester Stephan Kleinschmidt glæder sig over det gode samarbejde omkring projektet. 

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt, Sønderborg Kommune, siger:

"Når ”Den Kongelige Køkkenhave” åbner får Gråsten og Sønderborg Kommune endnu en unik destination, som kan trække turister til fra nær og fjern. Med ”Den Kongelige Køkkenhave” kan man få en oplevelse, som ikke findes mange steder i landet. Samtidig viser det her projekt, hvor langt vi kan nå, når kommune, Staten og private arbejder sammen om at udvikle vores område. Jeg er taknemmelig for den store opbakning, vi har oplevet blandt fonde, hos Slots- og Kulturstyrelsen, hos de lokale i Gråsten og alle andre, der har bidraget til projektet." 

Som bygherre er Slots- og Kulturstyrelsens vicedirektør, Nikolaj Jensen, glad for, at projektet nu går ind i en afgørende fase. 

Vicedirektør Nikolaj Jensen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

"Det har ikke altid været en let opgave at få alt til at gå op i en højere enhed, for vi har haft mange hensyn at tage i forhold til de oplevelser, vi gerne vil tilbyde gæsterne i haven, en god beskyttelse af specielle og kuldefølsomme planter, og gode faciliteter for styrelsens gartnere og medarbejdere fra "Væksthuset". Nu glæder vi os meget til, at det bliver sommer, så vi kan åbne dørene til "Den Kongelige Køkkenhave" op for lokalsamfundet og turister fra både ind- og udland."  

Slotshavechef Niels Mellergaard fra Slots- og Kulturstyrelsen har været tæt på projektet fra begyndelsen, og han ser også frem til, at det nu går ind i en afsluttende fase. 

Slotshavechef Niels Mellergaard, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”Det er en stor glæde, at mange års arbejde nu udkrystalliserer sig i realisering af ”Den Kongelige Køkkenhave" ved Graasten Slot. Med udgangspunkt i et helt særligt partnerskab mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune er det lykkedes at få alle gode kræfter til at spille sammen omkring en driftsmodel, der kan danne skole for fremtidige udviklingsprojekter i slotshaverne. Her i Gråsten kommer det kulturhistoriske til at gå hånd i hånd med en meningsfuld social indsats, undervisning og formidling til glæde for både lokalområdet og turister.” 

Ud over repræsentanter fra Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen vil der også være særligt inviterede fra de fonde, der har bidraget væsentligt til at realisere projektet. "Væksthuset" deltager med ansatte og fremtidige medarbejdere i "Den Kongelige Køkkenhave", og ansatte hos entreprenøren SIB, Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning, og totalrådgiveren P+P arkitekter er naturligvis også med til fejringen.   

Når det officielle arrangement er slut kl. 15.00, vil medarbejdere fra Slots- og Kulturstyrelsen i en times tid vise rundt i køkkenhaven og fortælle historier om haven og dele ud af deres store viden om planter og havearkitektur for alle interesserede. 

Det forventes, at ”Den Kongelige Køkkenhave” bliver indviet til sommer 2020, når "Paradehuset", "Vinterhaven" og den nye mandskabsbygning er færdigbygget, og den gamle gartnergård er blevet bygget om til "Velkomstbygning".      

Fakta om "Den Kongelige Køkkenhave"

Den gamle køkkenhave ved Graasten Slot i Gråsten i Sønderjylland skal forvandles og indrettes til en mere åben og aktiv køkkenhave med fokus på bæredygtig drift, formidling og undervisning: "Den Kongelige Køkkenhave."

Målet er, at "Den Kongelige Køkkenhave" bliver en ny attraktion i Sønderjylland, som kan tiltrække gæster fra både ind- og udland, der samtidig kan blive et samlingspunkt for borgerne i Gråsten. Hovedattraktionen i "Den Kongelige Køkkenhave" bliver selve køkkenhaven, hvoraf kun en femtedel var i brug før omlægningen, men til sommer vil hele den flotte, gamle køkkenhave være på fuldt blus igen til glæde for de mange haveinteresserede gæster. 

Det er SIB, Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning, der står for byggeopgaverne i ”Den Kongelige Køkkenhave” ved Graasten Slot, mens P+P arkitekter har været totalrådgivere på projektet. Det er også P+P arkitekter, som er arkitekterne bag de nye bygninger og restaureringen af de eksisterende. 

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen, og projektet er finansieret af midler fra Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen og med donationer fra blandt andre Bitten og Mads Clausens Fond, Louis Hansens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden, Elsass Fonden og Sydbank Fonden.  

Læs mere om "Den Kongelige Køkkenhave" 

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook-siden "Kultur i Danmark"

Yderligere oplysninger:

Slotshavechef Niels Mellergaard, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Presseansvarlig Rasmus Kjølby, Sønderborg Kommune, tlf.: 27 90 81 77, rakj@remove-this.sonderborg.dk

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 17. januar 2020