Nu tager genopført frihedsmuseum form

17.01.2019
Siden Frihedsmuseet brændte i 2013, er der blevet arbejdet hårdt på at genopføre et nyt museum. I dag nåede projektet en vigtig milepæl, da der kunne holdes rejsegilde på det nye museum. Det forventes, at bygningsarbejdet er afsluttet efter sommeren 2019.

Siden Frihedsmuseet brændte er der blevet arbejdet på at genopføre Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-45. I dag kan der fejres rejsegilde på det nye museum, og dermed runder arbejdet en vigtig milepæl.

Kulturminister Mette Bock siger: 

”Det var et kæmpe tab, da museumsbygningen brændte tilbage i 2013. Men midt i sorgen så kunne vi glæde os over, at det lykkedes at redde størstedelen af museumsgenstandene. Nu – knap seks år efter – runder vi en vigtig milepæl for byggeprojektet ved at kunne markere rejsegildet – og dermed rigtig fornemme det nye museum.

De nye museumsbygninger er samtidig en mulighed for at gentænke og udvikleformidlingen af Danmarks frihedskamp, så den henvender sig målgrupper i alle aldre – også dem, der ikke er vokset op med krigen i hukommelsen. Jeg glæder mig meget til, at museet kan genåbne igen i forbindelse med 75-året for Danmarks befrielse til maj næste år.”

Fakta om byggeprojektet 

Frihedsmuseet brændte i 2013, og det blev besluttet, at museet skulle genopføres. Vinderen af arkitektkonkurrencen om at stå for det nye frihedsmuseum blev offentliggjort den 5. maj 2015, og museet er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden har støttet genopførelsen af museet med bevillinger på henholdsvis 20 og 10 millioner kroner. Derudover finansierer staten det nye Frihedsmuseum med 80 millioner kroner.

Det forventes, at bygningerne kan overdrages til Nationalmuseet efter sommeren 2019, hvorefter museet kan går i gang med at etablere udstillingerne, så museet kan genåbne i 2020.

Læs mere om byggeprojektet 

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Hent pressebilleder fra rejsegildet i høj opløsning fra Slots- og Kulturstyrelsens pressefotoarkiv

Yderligere oplysninger:    

Enhedschef Ann-Pia Puggaard, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 17. januar 2020