Munck Havne & Anlæg skal forvandle torv i Nyborg

13.09.2019
Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Efter måneders arkæologiske udgravninger på Torvet foran Nyborg Rådhus, har Slots- og Kulturstyrelsen nu valgt den entreprenør, der skal omdanne byens torv.

Torvet mellem Nyborg Rådhus og Nyborg Slot skal omdannes som led i slotsprojektet, så pladsen kan blive en aktiv plads med mulighed for et væld af aktiviteter som for eksempel torvedage, udeservering og ridderturneringer.

Projektchef Mads Falbe-Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”Vi er glade for, at vi nu har indgået en aftale med Munck Havne & Anlæg om at udføre arbejdet på Torvet i Nyborg. Munck Havne & Anlæg er et velrenommeret firma med hovedsæde i Nyborg, der udfører opgaver i hele Danmark. Vi ser frem til et godt samarbejde om denne vigtige og spændende opgave med at få Torvet til at blive en vigtig del af fortællingen om Nyborg Slot som centrum for kongemagten i middelalderen.”

Målet er, at det nye torv skal skabe en både visuel og fysisk forbindelse mellem rådhuset og Nyborg Slot, så det bliver lettere for de mange besøgende at forstå Nyborg Slot og Nyborg by som en sammenhængende historisk helhed.

Afdelingschef Hans Færck, Munck Havne & Anlæg, siger:

"Som lokal virksomhed er vi meget tilfredse med at have vundet en så spændende opgave i vores ”hjemby”. Vi forventer at kunne allokere medarbejdere til projektet fra nærområdet, og vi håber ligeledes at kunne bruge lokale underentreprenører og leverandører til opgaven.
Det er en type opgave, der passer godt ind i vores profil, og hvor vi besidder stor faglig ekspertise. Vi ser nu frem til at blive en del af projektet, som vi vil gå til med stor respekt for opgavens kompleksitet og den bagvedliggende historie.”

Den centrale del af Torvet vil blive anlagt som et stort gulv af nordisk granit med en belægning, der størrelsesmæssigt forholder sig til de eksisterende brostensbelægninger. Diagonalt henover Torvet markeres ”Rigets Hovedstrøg” med en ensartet brostensbelægning af slidte, skårne og flammebrændte sten.

Foran Nyborg Rådhus bliver der plantet et stort egetræ, der skal sende tankerne i retning af Luther-egen i Wittenberg i Tyskland og Christian d. 3., der indførte Reformationen i Danmark.

Under de arkæologiske udgravninger på Torvet er der fundet et stort antal af de oprindelige brosten, som måske stammer helt tilbage til 1500-tallet. Disse gamle brosten vil nu blive genlagt omkring det nye egetræ foran rådhuset.

I den ende af Torvet, der vender mod Nyborg Slot, bliver der anlagt en vandkunst som en reference til fyrstespejlet i de have- og slotsanlæg, man kender fra Renæssancen.

Yderligere oplysninger:

Projektchef Mads Falbe-Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Afdelingschef Hans Færck, Munck Havne & Anlæg, tlf.: 29 22 32 49, haf@remove-this.munck.dk
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 

Opdateret 17. januar 2020