Hornklædt bronzealdermand, en teenagers dødsgave og royal kælder dukker op af jorden

19.12.2019
For 10. år i træk kan Slots- og Kulturstyrelsen nu sammen med landets museer præsentere årets Top 10 over de mest spændende arkæologiske fund fra udgravninger, der fandt sted i 2019.

Slots- og Kulturstyrelsen er nu for 10. år i træk klar med Top 10 over arkæologiske fund i Danmark. 

Arkæologiske museer over hele landet har i løbet af 2019 foretaget en række undersøgelser og udgravninger, og de 10 unikke fund i Top 10 kaster på hver deres måde nyt lys over vores fælles danmarkshistorie.  

Kulturminister Rasmus Prehn siger:

"De mange arkæologiske fund, der bliver gjort hvert eneste år i Danmark, er med til at give os alle et bedre indblik i, hvordan vi engang har levet, og hvordan vores samfund og kultur har udviklet sig gennem tiden. 

Det er utroligt spændende at dykke ned i historien, for man kan ikke undgå at blive klogere på sig selv og samtidig opleve, hvordan vi som folk har udviklet os fra at være samlere og jægere og kradsbørstige vikinger til ædle konger og driftige handelsfolk."   

Mange spændende fund i 2019

I år har der pudsigt nok været særligt mange fund fra bronzealderen, og fund fra denne periode er derfor også i høj grad repræsenteret på Top 10. Blandt de vigtigste fund fra bronzealderen er et cirka 3.000 år gammelt offerfund med en behornet mand fra Thy, en mystisk solskive af rav fra Viborgegnen og et ligbrændingsanlæg fra Bellinge ved Odense – ingen af disse fund er på nogen måde hverdagskost for danske arkæologer. 

Af andre spændende fund kan Langeland byde ind med en stenaldergrav, som havet var tæt på at ødelægge, før arkæologerne kom graven til undsætning. I Roskilde har arkæologer fundet en kælder, der formentlig har tilhørt Dronning Margrete d. 1., og ved udgravninger i hjertet af København har arkæologer afdækket dele af den middelalderlige vold, der endnu en gang rykker på vores forståelse af hovedstadens tidligste fæstningsanlæg. 

Top 10 i ikke-prioriteret rækkefølge:

  • Kultisk solskive kom med teenager i graven, Viborg Museum.
  • Langtidsholdbar middelalderlandsby dukker op af jorden ved Kolding, Museum Sønderjylland.  
  • Arkæologer finder Dronning Margretes skjulte kælder, ROMU. 
  • Middelaldervold afslører nyt om Københavns befæstning, Københavns Museum.
  • Økotøj i hør var jernalderbønder fra Skanderborgs speciale, Museum Skanderborg.
  • Grimstrup blev scenen for drabeligt opgør, Museum Lolland-Falster.
  • Bronzealdergravhøj gemmer på sjældent anlæg til ligbrænding, Odense Bys Museer.
  • Kæmpe vikingehal vidner om Trekantsområdet som magtcentrum, VejleMuseerne.
  • Metaldetektor afslører hornklædt bronzemand, Museum Thy.
  • Vinterstorm blotlægger hellekiste fra bondestenalderen, Langelands Museum

Læs de spændende historier om alle 10 fund

Fakta om Top 10

For at komme i betragtning til Top 10, er det en betingelse, at fundet er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye videnskabelige resultater fra det forgangne år. Det skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig ny viden til arkæologien og danmarkshistorien. 

Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsens Center for Kulturarv på baggrund af museernes egne indberetninger af fund fra det forgangne år. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge. Der var i 2019 i alt 20 stærke kandidater til årets Top 10.  

Hent pressefotos fra de 10 fund

Følg Slots- og Kulturstyrelsens Facebookside ”Kultur i Danmark”

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Thomas Roland, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 02. januar 2020