Weekenden byder på fantastisk fortid i hele Danmark
Oldgamle kanaler, dæmninger, middelalderborge og runesten - det danske landskab byder på et væld af fortidsminder, som alle er vigtige brikker i forhold til at forstå vores fælles historie. Hver dag arbejder arkæologer og historikere på at komme tættere på de mennesker og begivenheder, som har formet landet Danmark, og i weekenden har du mulighed for at komme tæt på deres arbejde.
Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:
”Fortidsmindedagene giver alle interesserede en unik mulighed for at opleve vores fælles historie på ganske nært hold. I Slots- og Kulturstyrelsen er vi utroligt glade og taknemmelige for, at de mange dygtige folk fra vores museer stiller deres viden til rådighed. I nærmest bogstavelig forstand tager de os i hånden og med ud i det danske landskab, for at fortælle og vise vores fælles historie frem, og danskerne kan virkelig se frem til en weekend med utroligt spændende fortællinger.
Traditionen tro foregår Fortidsmindedagene i hele landet, så uanset om du bor i nord, syd, øst eller vest, vil der være god mulighed for at tage ud i landskabet, ind til byerne eller ned i udgravningerne. De enkelte arkæologiske museer inviterer på et væld af forskellige arrangementer, hvor både kendte og ukendte fortidsminder udforskes.”
Oplevelser på tværs af landet
Netop de spændende fortællinger er der fokus på, når Museum Sønderskov inviterer en tur til Åtte Bjerge. Her kan et ægte trafikalt knudepunkt fra oldtiden opleves, og Sønderskovs arkæologer vil i den forbindelse fortælle om landskabet på nordsiden af Kongeådalen, der er fyldt med oldtidslevn.
Befinder man sig i det nordjyske, inviterer Nordjyske Museer dig med på en guidet tur i Alstrup Krat, hvor Skandinaviens største gravhøj, Hohøj, befinder sig, og hvor man i landskabet kan se spor efter mennesker helt tilbage fra stenalderen (ca. 4000 f.Kr.).
Overalt i landet er der mulighed for at komme tættere på vores historie, og i år er Fortidsmindedagene også rykket til både Samsø og Langeland. På Samsø inviterer Moesgaard Museum og Samsø Museum til en vandretur i et af vikingetidens største bygningsværker, Kanhavekanalen, og på Langelands Museum kan man gå på opdagelse ved Bagenkop Havn for at høre om fiskerlejet Sandhage, der forsvandt engang før 1600-tallet.
På Sjælland kan du blandt andet komme med ned i en arkæologisk udgravning ved Køge Nord eller besøge resterne af Danmarks Versailles i Hørsholm. Du kan også komme med på gåtur og høre om de mange spændende fortidsminder i Korsør Lystskov eller høre om helleristninger i Ejby.
Listen er lang, og et utal af gode historier venter på at blive fortalt. Dyk ned i et spændende program og mød forhistorien i weekenden, den 22. – 23. april 2023.
Læs mere om de enkelte arrangementer på KulturNaut
Yderligere oplysninger
Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00.
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95.