Ringborge udnævnt til ny dansk UNESCO-verdensarv
Den officielle udnævnelse fandt sted den 17. september i forbindelse med UNESCOs Verdensarvskomités årlige kongres, der i disse dage afholdes i Saudi Arabien.
Ringborgene er alle opført omkring år 980 med kong Harald Blåtand som bygherre. Borgene er ens i deres udtryk, men forskellige i størrelsen. Aggersborg er den største med en diameter på 240 meter og 48 langhuse inden for volden.
Borgene havde en forholdsvis kort levetid på måske 15-20 år, og ved flere af dem er der fundet spor efter brand. De er måske brændt af i forbindelse med Harald Blåtands opgør med sønnen Svend Tveskæg i midten af 980’erne.
Trelleborg blev fundet som den første ringborg i 1934. Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken er udgravet i 1950´erne og tiårene derefter. Borgring blev undersøgt for få år siden.
Med Harald Blåtands fem ringborge er der nu 11 områder på UNESCO-listen for Danmark og Rigsfællesskabet.
Ud over ringborgene tæller listen også Roskilde Domkirke, Jellingemonumenterne, Kronborg, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland samt i Grønland Ilulissat, Kujataa og Aasivissuit – Nipisat.
Slots- og Kulturstyrelsen har ansvaret for det danske rigsfællesskabs arbejde med verdensarv.
Læs mere om udpegningen af ringeborgene i pressemeddelelsen fra Kulturministeriet
Læs mere om de danske steder på Verdensarvslisten på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside