Udviklingspulje til statsanerkendte museer
Om udviklingspuljen
Som del af den politiske aftale om en museumsreform, blev aftalepartierne enige om at oprette en udviklingspulje målrettet de statsanerkendte museer i grundtilskudskategori 1-3.
Oplægget var, at puljen skulle støtte konkrete projekter og initiativer, der inkluderer museernes arbejde med at nå nye eller underrepræsenterede brugergrupper fx gennem nye formidlingsmetoder. Det inkluderer også udviklingen af partnerskaber og formidling uden for museernes egne besøgssteder.
Udviklingspuljen udmøntes én gang årligt.
Om behandling af ansøgninger
Slots- og Kulturstyrelsen træffer afgørelse om tildeling af tilskud efter ansøgningsfristens udløb.
Slots- og Kulturstyrelsen fastsætter nærmere retningslinjer for ansøgningers form, indhold, frist m.v. Retningslinjerne offentliggøres på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside i forbindelse, at puljerne åbnes.
Lovgrundlag
Udviklingspuljen udmøntes i henhold til Museumslovens § 17 b, og bevillingen afsat på Finansloven § 21.33.43.40.
Næste ansøgningsfrist
Der er én årlig ansøgningsfrist. Næste ansøgningsfrist er 2. september 2025 klokken 14:00.
Støttede projekter 2024
Arkæologi for begyndere
Ansøger: Museum Helsingør, samarbejdspartner: Museum Nordsjælland
Tilsagn: 1.575.000 kr.
Projektet skal gøre arkæologi tilgængelig for borgere, besøgende og turister. Det gennemføres i forbindelse med omfattende arkæologiske udgravninger, der pågår i Helsingørs historiske bykerne i forlængelse af et fjernvarmeprojekt. Projektet består af tre indsatser:
- Månedens Fundudstillinger i Kulturværftet
- AI-arkæolog, der formidler fund digitalt via QR-koder og museernes hjemmesider
- Arkæologi-saloner, hvor borgerne kan deltage i dialoger med eksperter om de nyeste arkæologiske fund. ´
Ekspeditionen på jagt efter de største spørgsmål
Ansøger: Museum Sydfyn og Marstal Søfartsmuseum
Tilsagn: 746.000 kr.
Museum Sydfyn og Marstal Søfartsmuseum vil med projektet sejle museumsskibene DE FIRE BRØDRE og VIKING på ekspedition i Danmark med unge om bord. Ekspeditionen skal på jagt efter nutidens store spørgsmål og historiens svar. Disse spørgsmål vil være afsæt for ti offentlige arrangementer, en podcast og en afsluttende bog, der skal skabe debat om museernes relevans.
Med alle sanser: Udvikling af universel design for museumsformidling til borgere med demenssygdomme
Ansøger: Østfyns museer, samarbejdspartner: Langelands Museum
Tilsagn: 580.000,00 kr.
Med projektet vil Østfyns museer i samarbejde med Langelands Museum bringe formidling ud i lokalsamfundene for dér at skabe et universelt design for museal formidling til borgere med demens.
Kunst på farten – en rejsekuffert med lyd og materialer
Ansøger: Skagen kunstmuseer og Johannes Larsen Museet
Tilsagn: 480.000 kr.
Skagen kunstmuseer og Johannes Larsen Museet vil etablere eksterne læringsrum på uddannelsesinstitutioner og på denne baggrund udvikle et idékatalog, som andre museer kan benytte til at fremme samarbejde med skoler, der styrker børn og unges kompetencer og viden om Danmarks kulturarv. Projektet bygger på museernes best practice og forskning i lyd og konservering.
MOSAIK
Ansøger: Mark museet for ny danmarkshistorie og Immigrantmuseet
Tilsagn: 977.360,00 kr.
Projektet MOSAIK vil sætte fokus på mennesker, der er påvirket af migration og befinder sig i et flerkulturelt krydsfelt. Gennem samskabelsesmetoder skal projektet indsamle, kuratere og formidle målgruppens historie i mobile udstillinger, måle effekter heraf og skabe ny viden om ikke-brugere.
Håndens historiske værk - erhvervsskoler på museum
Ansøger: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, samarbejdspartner Frilandsmuseet Hjerl Hede
Tilsagn: 640.000,00 kr.
Projektet skal gennem samskabelsesmetoder udvikle forløb med lokale erhvervsskoler, hvor museumsmedarbejdere sammen med undervisere og elever udarbejder en model for samarbejder mellem erhvervsskoler og museer til deling i museumssektoren.
Green Team - Kunst, museumshaver og planter
Ansøger: Ny Carlsberg Glyptotek og Ordrupgaard
Tilsagn: 2.476.240,00 kr.
Med projektet vil Ny Carlsberg Glyptotek og Ordrupsgaard udvikle et formidlingstilbud, hvor deres impressionistiske landskabsmalerier sættes i relation til havearkitektur i et samarbejde med Roskilde Tekniske Skoles fagområde ‘naturpleje’. Elever og lærere skal være medudviklere af to dialogbaserede tilbud, der metodisk bygger på Visual Thinking Strategies. Projektets målgruppe er unge under erhvervsfaglig uddannelse, sekundært elever i Folkeskolens fag Natur/Teknologi.
Med baby på museum
Ansøger: Museum Nordsjælland, samarbejdspartnere: Willumsens Museum, Helsingørmuseerne og Industrimuseet Frederiksværk
Tilsagn: 1.840.000,00 kr.
Med projektet udvikles et tilbud målrettet forældregrupper, hvor forældre og spædbørn i et trygt, inspirerende og lærerigt rum kan mødes, socialisere og samtidig stifte bekendtskab med museernes samlinger. Projektet undersøger effekten på målgruppens museumskendskab, fortsatte kulturforbrug og trivsel. Udviklingen af tilbuddene vil foregå i samarbejder mellem musernes ansatte, forældre og aktører, såsom sundhedsplejersker, søvnterapeuter og ernæringseksperter.
Vækstlaboratoriet - Livsmestring og samskabelse med unge på lokalhistoriske museer
Ansøger: Glud Museum, samarbejdspartnere: Museum Give og Hedensted Kommune
Tilsagn:1.570.000 kr.
Med projektet skabes et vækstlaboratorium for unge og udvikles inkluderende formidlingsformer og nye samskabende metoder til inddragelse af unge på kanten af uddannelse eller arbejdsmarked. Projektet vil samtidig skabe rum for, at fagprofessionelle fra kommuner og museer kan udveksle praksis, erfaringer og viden i et ligeværdigt partnerskab.