Pulje til museernes formidling til nye målgrupper 2025

Puljen skal støtte konkrete projekter og initiativer til styrkelse af museernes formidling til nye målgrupper. Der er afsat 10. mio. kr.

Kunstområde :

Frist

  • 02.09.2025, kl. 14:00

Ny tilskudsportal

Denne pulje søges igennem vores tilskudsportal med NemID. Søger du på vegne af en virksomhed, institution eller lignende, skal du benytte en medarbejdersignatur.

Hvem kan søge?

Statsanerkendte museer indplaceret i grundtilskudskategori kategori 1- 3.

Projektet kan i tillæg inkludere andre statsanerkendte museer, statslige museer og andre relevante samarbejdspartnere som fx folkeskoler, erhvervsliv og biblioteker. Det er ikke et krav, at partnerskabsmuseer skal være indplaceret i grundtilskudskategori 1-3.

Hvad er formålet med ordningen?

Puljen skal støtte konkrete projekter og initiativer. Det inkluderer museernes arbejde med at nå nye eller underrepræsenterede brugergrupper gennem ny viden, nye metoder og nye samarbejdsformater. Det inkluderer også udvikling af partnerskaber og formidling uden for museernes egne besøgssteder. fx i form af udstillinger på arbejdspladser, hospitaler, i offentlige rum eller som involverende digitale formidlingsprojekter.

Projekterne og initiativerne skal fokusere på udvikling og vidensdeling i sektoren, herunder understøtte tværgående samarbejde frem for produktionsstøtte til enkelte museer.

Der kan være tale om formidlingsprojekter på museerne, digitale formidlingsprojekter eller formidlingsprojekter uden for museernes besøgsadresser med henblik på at nå museernes underrepræsenterede brugere.

Med underrepræsenterede grupper menes borgere, som ikke eller sjældent kommer på museerne set i forhold til befolkningens sammensætning.

Puljen støtter hhv.:

  • Projekter der gennem formidling og brugerengagement involverer og engagerer underrepræsenterede brugergrupper med henblik på at sikre museumstilbud, som er relevante og værdifulde for borgere og samfund, og som er i takt med samfundsudviklingen. Det kan f.eks. være udvikling af nye interessefællesskaber eller formidlingsmetoder med relevans for særlige målgrupper f.eks. borgere i udsatte positioner.
  • Projekter der udvikler museernes arbejde med videns baseret formidling, inklusion, brugerinddragelse og/eller eksterne partnerskaber uden for museets egne besøgssteder med henblik på at nedbryde de fysiske og geografiske barrierer gennem bl.a. digital formidling og initiativer, der får samlingerne i spil uden for besøgsstederne. Det kan f.eks. være i form af fysiske udstillinger på arbejdspladser, hospitaler, i offentlige rum eller som involverende digitale formidlingsprojekter.

Der gives ikke støtte til:

  • Almindelige drifts- og administrationsomkostninger.
  • Uspecificerede projektomkostninger.
  • Diæter.

Sådan vurderes din ansøgning

Slots- og Kulturstyrelsen fordeler puljens midler ud fra en samlet prioritering.

I vurderingen af ansøgninger lægger styrelsen især vægt på følgende kriterier:

  • Ansøgningen skal forholde sig til de(t) deltagende museum/museers brugerundersøgelse(r) som afsæt for det konkrete projekt.
  • Inddragelse af målgruppen fra projektets udviklings- til afviklingsfase.
  • Ansøgningen skal redegøre for projektets metodedesign.
  • Ansøgningen skal forholde sig til eksisterende viden og erfaringer med inddragelse af underrepræsenterede grupper i den danske og internationale museumsverden.
  • Nytænkende formidlingsformater i forhold til nye målgrupper.
  • At projektets resultater kan implementeres i den eksisterende drift.
  • Vidensdeling om projektet i forhold til landets øvrige museer.
  • At projektets udbytte og omfang står mål med ressourceforbruget.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Ansøgere skal anvende og udfylde alle felter i Slots- og Kulturstyrelsens elektroniske ansøgningsskema samt projekt- og budgetskabeloner. Slots- og Kulturstyrelsen vurderer ansøgninger med udgangspunkt i nedenstående dokumenter, der skal vedhæftes i pdf-format.

Slots- og Kulturstyrelsen behandler alle ansøgninger, som de er indkommet. Ansøgninger, der mangler oplysninger, eller hvor projektbeskrivelsesskabelon, budgetskabelon eller samarbejdsaftale(r) ikke er anvendt eller fuldstændigt udfyldt, vil modtage administrativt afslag.

Ansøgningen til puljen skal opfylde følgende krav: 

  • Det ansøgende museum skal være statsanerkendt med indplacering i grundkategori 1-3.
  • Der kan minimum ansøges om 500.000 kr., og projektet skal have en medfinansiering på mindst 20 pct. af den samlede projektsum fra andre kilder end statslige puljemidler.

Ansøgningsskema som PDF?

Her på siden udfyldes alle ansøgningerne elektronisk, men mange har glæde af at printe en PDF til at orientere sig i kravene, inden de når til udfyldelsen af den egentlige ansøgning. Men husk, at du ikke kan udfylde skemaet i hånden og aflevere det fysisk eller analogt.

Økonomi

Vær opmærksom på, at såfremt projektets egenfinansiering i løbet af projektet må nedjusteres, opretholdes kravet om 20 pct. medfinansiering, hvormed tilskuddet tilsvarende vil blive nedjusteret.

Puljen dækker projektrelaterede lønudgifter på maks. 40.000 kr. pr. måned (inkl. pensionsbidrag, feriepenge m.v.). Hvis ansøger er momsregistret, skal de ansøgte beløb (der indeholder moms) angives ekskl. moms.

Projekter, der modtager tilsagn, skal være igangsat senest seks måneder efter tilsagnet. Hvis projektet ikke er igangsat på dette tidspunkt, bortfalder tilskuddet.

Tilskud bliver udbetalt i to rater. Første rate udbetales ved projektstart. Sidste rate udbetales, når afrapportering for tilskuddet er godkendt.

Hvornår får du svar?

Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse kan forventes inden for 10 uger efter ansøgningsfristen.

 

Når du har indsendt ansøgningen

Når ansøgningen er modtaget, sender Slots- og Kulturstyrelsen en kvittering med en liste over de bilag, der er kommet ind med ansøgningen.

Lovgrundlag

Tilskud fra puljen ydes efter museumslovens § 17 b om udvikling af museumsområdet. Kulturministeren kan yde tilskud med henblik på udvikling af museumsområdet. Kulturministerens kompetence til afgørelser om ydelse af tilskud fra udviklingsmidlerne er delegeret til Slots- og Kulturstyrelsen. Styrelsens afgørelser kan ikke påklages til kulturministeren. 

Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...

Du skal aflægge regnskab og afrapportering efter de krav, der er angivet i tilsagnsbrevet.

Opdateret 11. april 2025