Samarbejde

Et godt sted at hente inspiration til samarbejdet mellem PLC/skoler og folkebiblioteker er i den nationale læseglædeindsats 2023-2025, som koordineres af Tænketanken Fremtidens Biblioteker, og består af en bred vifte af aktører fra biblioteks- og skoleverdenen.
Læs mere om den nationale læseglædeindsats

Med PLC’ernes nye bekendtgørelse fra 2022 blev det skrevet ind, at PLC’er skal samarbejde med eksterne parter, herunder folkebiblioteket.
Se vejledning til bekendtgørelsen om folkeskolens pædagogiske læringscentre

Her følger nogle eksempler på værktøjer og refleksionsøvelser til inspiration til udviklingen af det tværfaglige samarbejde.

Et refleksionsforløb – en fælles forståelse, et fælles sprog om læsning

Når I skal samarbejde om børn og unges læseglæde på tværs af professioner, er det hensigtsmæssigt at udvikle et fælles sprog om læsning. Det kræver, at I løbende kommunikerer med hinanden og har viden om og nysgerrighed på, hvad hinanden laver. Vejen dertil er at blive bevidst om, hvad der kendetegner jeres egen praksis, og hvordan I opfatter andre professioners praksis.

Det kan derfor være en fordel at sammensætte et forløb, hvor I kan reflektere over og besøge hinandens praksis og mødes og diskutere samarbejdsflader i en faciliteret form.

Her kan I finde inspiration i arbejdsarket ’Refleksionsforløb’ udarbejdet af Marianne Eskebæk, lektor ved Pædagoguddannelsen KP og ansat i Nationalt Videncenter for Læsning. Refleksionsforløbet er udviklet til indsatskommuner i den nationale læseglædeindsats 2023-2025.

Marianne Eskebæk opstiller et forløb inddelt i tre faser: 1. Opstartsmøde: Forforståelse. 2. Feltbesøg: Forbløffelse. 3. Erfaringsdeling: Fælles sprog. Se billede fra arbejdsarket øverst.

HENT PDF: Arbejdsark til refleksionsforløb

Samarbejdsmodel – hvordan samarbejder vi nu, og i hvilken retning vil vi gerne bevæge samarbejdet hen?

I forbindelse med den nationale læseglædeindsats (2023-2025) har Stine Reinholdt Hansen og Thomas Illum Hansen fra Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL udarbejdet en forundersøgelse af arbejdet med børn og unges læseglæde og læsekultur med særligt fokus på samarbejdet mellem folkebiblioteker og skolernes pædagogiske læringscentre.

Forundersøgelsen peger blandt andet på, at strukturelle forskelle udfordrer samarbejder på tværs af skoler og biblioteker. De to institutioner har forskellige formål, og de er underlagt forskellige rammer og vilkår, hvilket kommer til udtryk i forskellige tilgange til læsning og litteratur.

I forundersøgelsen opstilles en model med tre samarbejdsmodeller, som kan være et godt afsæt for en snak om, hvilket samarbejde I tager udgangspunkt i, og evt. hvor I gerne vil bevæge samarbejdet hen, hvis I gerne vil videreudvikle samarbejdet.

Se figur med de tre overordnede modeller for samarbejde øverst.

LÆS MERE: Hent forundersøgelsen: ”Børn og unges læseglæde” af Stine Reinholdt Hansen og Thomas Illum Hansen, november 2023

Læsningens drivkræfter – hvordan får vi flere børn og unge til at blive del af en stimulerende læsekultur?

"Læselyst er ikke bare en volumenknap, man kan skrue op for. Det skal være okay, at vi har lyst til forskellige ting, og det kan være meget intimiderende, hvis man skal have lyst til noget, som man rent faktisk ikke har lyst til," siger forskningschef, læse- og litteraturforsker Thomas Illum Hansen i et interview til folkeskolen.dk.

I bogen "Læsningens drivkræfter. Mellem læselyst og litteraturinteresse" giver forskningschef, læse- og litteraturforsker Thomas Illum Hansen et bredt og nuanceret grundlag til lærere, læsevejledere, bibliotekarer og andre, der ønsker at bidrage til en stimulerende læsekultur blandt børn og unge.

Her kan I få et sammenhængende bud på, hvordan lærere, vejledere og bibliotekarer med afsæt i et nuanceret sprog om læsningens drivkræfter kan bidrage til, at flere børn og unge bliver del af en stimulerende og skabende læse- og skrivekultur.

Thomas Illum Hansen opstiller en model, som belyser fire forskellige drivkræfter: Læselyst, læsemotivation, litteraturinteresse og litteraturengagement – se model fra bogen øverst.

HENT E-BOG: Bogen kan downloades gratis som e-bog på forlaget hjemmeside

Opdateret 24. juni 2024

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen

Søg puljen

Gå til puljen 'Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde'
Klik her