Børneinddragelse

Når I skal i gang med en proces for børneinddragelse, er der mange gode råd og værktøjer at hente inspiration i på Bibliotekernes Læsespor. Her finder man et metodekit, der er udviklet og afprøvet i forbindelse med projektet ”Det starter med børnene”, som er støtte af Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre og afsluttet i foråret 2024.

Indholdet kan sorteres og grupperes, alt efter hvilken fase I befinder jer i, og efter målgruppen I arbejder med. På den måde kan den give et hurtigt overblik over relevante værktøjer.

Overordnet er indholdet inddelt i fire dele: 1. Start med dit mindset. 2. Når du skal i gang – den gode proces. 3. Metoder. 4. Hvis du vil vide mere.

Her følger et udsnit af eksempler. De første to eksempler er fra fase 1. Start med dit mindset.

Deltagelsesstigen – et værktøj til at planlægge jeres proces for børneinddragelse

Roger Harts deltagelsesstige kan være behjælpelig for jer til at identificere, hvilken grad af inddragelse I ønsker, og hvordan I gerne vil involvere børn. Deltagelsesstigen viser forskellige niveauer for børns deltagelse. Jo højere op på stigen, des mere indflydelse har børn. 

Deltagelsesstigen kan bruges som et værktøj, når I planlægger jeres proces for en kommende børneinddragelse, da den giver et objektivt blik på graden af børneinddragelse.

ØVELSE: Hent øvelse med deltagelsesstigen (PDF)
FORMÅL MED ØVELSE: Formålet med øvelsen er at blive bevidst om de forskellige trin, børneinddragelse kan foregå på, og sætte gang i en dialog om, hvornår I bevæger jer på hvilke trin samt hvilke tidspunkter, I ønsker at inddrage børn mere, end det er tilfældet i dag.
VARIGHED: ca. 20 min.

Involveringstrappen – bliv klogere på egen position og aktiviteter

Line Augusta Nordbo, cocreators, har udviklet ”Involveringstrappen”, som kan hjælpe jer til at identificere jeres egen position, når I inddrager børn. Involveringstrappen består af 6 trin, som kan hjælpe jer med at reflektere over jeres position. Hvor kommer idéen fra? Er det jeres eget hjerteblod? Er det børnenes idé? Etc. På den måde kan involveringstrappen være med til at sætte spot på, hvilke aktiviteter I skal beholde, udvikle eller ændre på.

ØVELSE: Hent øvelse med involveringstrappen (PDF)
FORMÅLET MED ØVELSEN: Formålet med øvelsen er at øve sig i at stoppe op, inden I tager en idé fra tanke til virkelighed uden at inddrage et eneste barn i målgruppen.
VARIGHED: ca. 15 min.

Kom godt i gang med børneinddragelse – opmærksomhedspunkter

Når I planlægger jeres proces, så vær bevidst om målgruppen og rammen – byg en proces, der passer hertil. Her kan I hente inspiration i fase 3 i metodekit til børneinddragelse: ”Under børneinddragelsen” – få fx gode råd til at bygge jeres proces, vælge byggeklodser, skabe relation mv.

LÆS MERE: Blive klogere på fasen "Under børneinddragelsen" i Læsesporets metodekit

Gå på opdagelse i metodekit til børneinddragelse

Som en del af børneinddragelsesuniverset på Læsesporet.dk er der lavet en samling af metoder. Metodekittet kan sorteres efter metodetype, og hvilken fase I arbejder med.

Se faser og metodetyper i metodekit til børneinddragelse i foto nedenfor.

SE MERE: Gå på opdagelse i de mange medtoder til børneinddragelse

Opdateret 19. juni 2024

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen

Søg puljen

Gå til puljen 'Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde'
Klik her