Tema: Bærende Fredningsværdier

Kulturarvsstyrelsen freder bygninger af væsentlig arkitektonisk eller kulturhistorisk værdi og fastfryser dermed i princippet bygningen i den form, den har på fredningstidspunktet. I praksis sættes bygningens udvikling som bekendt ikke i stå, men bringes ind i en nøje kontrolleret udvikling. Det hænger sammen med, at Kulturarvsstyrelsen samtidig forsøger at skabe mulighed for at de fredede bygninger får en hensigtsmæssig funktion, der inden for rammerne af fredningen kan medvirke til at sikre bygningens arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier.  

Det er derfor helt afgørende at definere de bærende fredningsværdier, for derigennem at definere det rum, inden for hvilket ændringer af eller tilføjelser til det fredede kan finde sted.  

For i modsætning til andre bygninger kan den fredede bygning ikke anvendes som platform for skabelsen af ny arkitektur uden at dette sker i respekt for de værdier, man har ønsket at bevare gennem fredningen. Fredningen er således en præmis for ændringen eller tilføjelsen.  

De bærende fredningsværdier må nødvendigvis altid være forskellige fra bygning til bygning. Således er de bærende fredningsværdier i Vandflyverhangaren, som var på dagens program, så robuste, at de kan tåle endog særdeles radikale ændringer eller tilføjelser, mens en bygning som Rosenborg næsten ikke kan røres – for nu at gribe til yderpunkterne!

Men hvem er det så, der skal definere, hvad de bærende fredningsværdier er? Ja, det skal Kulturarvsstyrelsen selvfølgelig, ikke mindst så styrelsen bliver i stand til at sende et klart signal til omverdenen om, hvorfor en given bygning er fredet.

Men også de mange arkitekter, der virker inden for restaureringsfeltet skal i sagens natur kunne identificere de ærende fredningsværdier; ja, man kan næppe gennemføre et kvalificeret stykke restaureringsarbejde uden at beherske og anvende denne identifikation. 

Men er det ikke noget restaureringsarkitekter altid har gjort, vil nogen måske spørge? Sandsynligvis – men lige så sikkert i meget varierende grad. Det er således Kulturarvsstyrelsens erfaring, at de bærende fredningsværdier ikke altid er styrende for restaureringsprocessen.  Derfor finder styrelsen det afgørende med en løbende fokusering herpå, så de fredede bygninger kan leve og følge med tiden i en stadig forandring i respekt for de fredningsværdier, som man med fredningen har ønsket at bevare.

Opdateret 01. februar 2019