Vesterende Ballum

KARAKTERISTIK

Vesterende Ballum ligger i et klart og præcist landskabeligt skel, hvor den nordlige kant af Hjerpested Bakkeø møder Ballummarsken. Placeringen understreges af et fint bebyggelsesforløb, der ligger lige på kanten til marsken. Kirkegården omkranses af et stensat dige, der er sammenbygget med en række enkle og velproportionerede huse, som sammen med kirken danner en sjælden fin helhed. Landsbyens profil er kendetegnet af kirken og kirketårnet, der ses vidt omkring i det åbne landskab.

Landsbyen er typologiseret som en slynget vejby, og de ældre gårde og huse ligger stadig langs det slyngede og terrænbestemte vejnet.

BEVARINGSTILSTAND

Vesterende Ballum udgør en meget velbevaret helhed, der har bevaret en særdeles fin sammenhæng med det omkringliggende landskab. Såvel den gamle vejstruktur og det gamle bebyggelsesmønster er bevaret, og byen er uden nyere byudviklings-områder, der slører eller forringer den eksisterende struktur. Både bebyggelsen omkring kirken og bebyggelsesforløbet i overgangen til marsken udgør værdifulde og velbevarede helheder. De ældre bygningers facader og tagform er for størstedelen bevaret, men mange vinduer, døre mm. er udskiftede med nyere produkter.

SÅRBARHED

Landsbybebyggelsens placering i overgangene mellem gest og marsk samt det værdifulde bebyggelsesforløb omkring kirken er Vesterende Ballums mest iøjnefaldende kvaliteter – og det er også her at byen er mest sårbar. Samspillet mellem bebyggelsen og landskabet er sårbart overfor tæt beplantning eller bebyggelse, der bryder med den eksisterende struktur..

Helheden er også sårbar over indgreb, der forringer de enkelte bygningers bevaringsværdier – herunder ændring eller fjernelse af originale bygningsdele som vinduer og døre. Byprofilen, der er domineret af kirken, er sårbar overfor nye store siloer eller nye høje bygninger.

ANBEFALINGER

Det er væsentligt at fastholde og sikre bebyggelsens unikke afgrænsning mod marsken og Vadehavet og friholde dette område for byudvikling. Det samme gælder området omkring kirken, hvor man bør fastholde den værdifulde struktur, med bebyggelsen der omkranser kirken. Såvel randbebyggelsen mod marsken og bebyggelsen omkring kirken er kultiverede gennem århundreder og miljøet er meget sårbart overfor ændringer som f.eks. tæt beplantning, der lukker for de langstrakte kig, ændring af de enkle og terrænbestemte vejforløb og opførelse af nye bygninger, som i skala og materialeholdning ikke modsvarer den ældre landsbybebyggelse.

Man bør ligeledes fastholde byens enestående sammenhæng med det åbne landskab omkring byen.

Den unikke byprofil, der domineres af den højt beliggende kirke er ligeledes væsentlig at fastholde, og man bør derfor fortsat søge at undgå høje siloer eller store lader, der bryder den eksisterende skala.

Man bør snarest muligt udarbejde en effektiv og gennemarbejdet bevarende lokalplan, der kan sikre at denne landsby, der er i landsbyernes superliga på landsplan, ikke svækkes af ny bebeyggelse eller beplantning, der slører den unikke landskabelige placering. En bevarende lokalplan kan også sikre, at den eksisterende bebyggelse fremover ikke banaliseres og forringes af plastikvinduer og døre, pålimede sprosser, teglimiterende tagflader, trykimprægnerede hegn, parabolantenner mm.

KONTEKST

Vesterende Ballum er en gammel slynget vejby, der som landsbytype er beslægtet med landsbyer som Østerende Ballum, Vilslev, Rørkær og Sønder Sejerslev.

Den landskabelige placering på "kanten" af de store enge eller marsken er typisk for mange af områdets landsbyer og ses bl.a. ved Store Darum, Ho og Emmerlev.

Placeringen på Hjerpested Bakkeø, der giver de karakteristiske kig ud over Vadehavet deler byen med bl.a. Bådsbøl Ballum og Hjerpested

Bebyggelsesforløbet omkring kirken og kirkegårdsdiget er unikt for Vesterende Ballum.

LANDSKAB

Vesterende Ballum ligger i et markant landskabeligt skel på den nordligste del af den nord-sydgående "Hjerpsted bakkeø", i overgangen mellem gest og marsk. Skellet mellem de to landskabsformer giver landsbyen en egenartet karakter, der i særlig grad præger den nordlige del af bebyggelsen, hvor gårde og huse ligger i fint forløb, alle placeret på samme kote præcis på kanten til Marsken. Det markante terrænskift opleves tydeligt, når man kører gennem byen mod nord og passerer gennem den nordligste bebyggelse, hvorefter de vidtstrakte marskarealer åbner sig.

Vesterende Ballum karakteriseres endvidere af den smukt beliggende kirke med det karakteristiske tårn, der kendetegner byen vidt omring i det åbne og vidtstrakte landskab.

Byens møde med marsken i den nordlige del er en sjælden klar og landskabelig styret afgrænsning af bebyggelsen.

Mod syd og vest er der enestående overgange mellem det dyrkede land omkring byen og den fine bebyggelse, der omslutter kirken og mod vest er der tillige smukke kig fra landsbyen over Vadehavet. Også fra den gennemgående Ribevej er der udsyn over diget og ud mod Vadehavet.

Den særlige landskabelige placering har haft afgørende betydning for såvel placeringen af landsbyen og bebyggelsen, ligesom de særlige terrænformer har været styrende for udviklingen af det let slyngede vejnet.

KULTURHISTORIE

Vesterende Ballum 1:20.000

Generalstabskort 1870

Vesterende Ballum 1:20.000
Målebordsblad Geodætisk Institut - 1990

Ballum kendes tilbage til 1214, hvor landsbyen benævnes "Balghum" og betegnelserne Wester Ende og Østerende kendes tilbage til 1588.

"Ballum" kommer af ordet "balle" i betydningen bakke – her i betydningen på/ved forhøjningerne, hvilket stadig giver god mening for alle Ballum byerne, der ligger på den nordlige del af den lille højderyg, der kommer fra Hjerpested.

Vesterende Ballum er typologiseret som en slynget vejby, hvor den ældre gård og husbebyggelse ligger langs et slynget og terrænbestemt vejforløb, der er tilpasset stigninger og lavninger i terrænet.

Den oprindelige struktur kan stadig aflæses tydeligt i landsbyen, der endnu domineres af den ældre gård- og husbebyggelse, som ligger langs det slyngede og terrænbestemte vejnet.

Særligt kendetegnende for Vesterende Ballum er det helt unikke bebyggelsesmiljø omkring kirken, hvor de velbevarede småhuse ligger tæt op af eller udgør en del af kirkegårdsdiget med den gamle præstegård nord for kirken.

Den ældre gård- og husbebyggelse rummer store kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter og strukturelt udgør landsbyen en sjælden velbevaret helhed

Byen har i sjælden grad bevaret sin struktur og er uden nyere byudviklingsområder.

Af enkeltbygninger skal særlig fremhæves den gamle skole, der oprindelig var tinghus for LØ herred og senere blev købt af greven til Schackenborg og indrettet til skole. Bygningen er fredet og der pågår for øjeblikket en omfattende istandsættelse.

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Vesterende Ballum er en ganske særlig landsby, der er karakteriseret af den landskabelige placering ved gestranden samt den højtbeliggende kirke og det unikke bebyggelsesmiljø omkring kirken.

Rumligt er byen delt i 2 klare strukturer:

  1. Kirken, kirkegårdsdiget og den omgivende husbebyggelse
  2. Den ældre gård- og husbebyggelse, der ligger langs vejnettet ved gestranden.

Kirken med det blytækkede tårn med det karakteristiske murværk og det blytækkede tag kendetegner landsbyen vidt omkring i det åbne landskab og sammen med den karakteristiske bebyggelse og beplantningen omkring kirken dannes en usædvanlig fin og velbevaret helhed.

Den karaktergivende husbebyggelse ligger med "ryggen" ind mod kirken og med facaden ud mod det enkle slyngede vejforløb omkring kirken. Husbebyggelsen er præget af de traditionelle små frontkviste over dørene og af de stejle halvvalmede og delvis tækkede tage og sammen med kirken og det gamle kirkegårdsdige, danner bebyggelsen et rig og varieret helhed. Syd for kirken ligger en fin og karaktergivende husrække, og de relativt små huse understreger den store kirke. Husrækken ligger i fint samspil med de dyrkede marker syd for byen og gårdanlægget mod syd, der afgrænser rumdannelsen foran kirken.

Vest og øst for kirken har vejen et let slynget vejforløb langs diget ,og også her ligger bebyggelsen i tæt og fin sammenhæng med kirken. Mod nord afgrænses bebyggelsesmiljøet omkring kirken af den gamle præstegård.

Husene er uden stort anlagte forhaver, og kun adskilt fra vejen med en række fritliggende kampesten, lav hæk eller en række fint klippede træer.

Mellem bygningerne ses kirkegårdsdiget, der er sat i kampesten og de markerede indgange til kirken, der er opført i de karakteristiske hårdtbrændte sten, og som prydes af hvidkalkede detaljer og er tækket med bly.

Bebyggelse i landsbyen er domineret af de for området karakteristiske mørke tegl i kombination med hvid kalk og tækkede eller teglhængte tage.

De enkelte huse er for fleres vedkommende prægede af nyere materialer og byggetekniske løsninger, der i nogen grad svækker helhedsindtrykket.

Det slyngede vejforløb fremstår forbilledligt enkelt og uden anlagte fortove og dominerende gadebelysning og med enkle græsrabatter, der understøtter den velbevarede helhed.

Mod syd, øst og vest er bebyggelsen omgivet af dyrkede marker, der grænser helt op til vejforløbet omkring kirken. En tidligere trærække ud for den gamle skole er omdannet til nyere "motorsavsskulpturer". I forhold til rumdannelsen må man anbefale, at man reetablerer en beplantning som tidligere.

Bebyggelsen langs vejforløbet mod marsken ligger mere spredt end husbebyggelsen langs kirken; men placeringen i det markante landskabelige skel er medvirkende til, at bebyggelsen danner en klar og sammenhængende helhed.

I de åbne arealer "bag" bebyggelsesforløbet mod marsken, er opført en større ny hal til landbrugsproduktion. I skala og arkitektonisk udtryk bryder hallen med områdets karakter, og svækker oplevelsen af det sammenhængende bebyggelsesforløb mod marsken.

Bebyggelsesforløbet på gestranden er domineret af de traditionelle fine gårde og huse med tækkede tage og opførte i de typiske mørke tegl.

Vesterende Ballum kendetegnes vidt omkring i det åbne landskab af det karakteristiske blytækkede kirketårn. (1)

Kirken og kirkegårdsdiget ligger i en enestående sammenhæng med den enkle og kultiverede husbebyggelse og det dyrkede land omkring landsbyen. Her set fra syd. (2)

Fra den gennemgående landevej er der en række fine kig ind mod kirken og den enkle husbebyggelse, der kendetegner Vesterende Ballum. (3)

Kirken og bebyggelsen langs kirkegårdsdiget og den enkle vejforløb danner en fin og sammensat helhed - her set fra vest. (4)

Det gamle vejnet er strukturelt velbevaret og er præget af enkel belægning, der er i fin overensstemmelse med byens særlige karakter og den landskabelige sammenhæng. (5)

Placeringen på Hjerpsted Bakkeø præger i særligt grad oplevelsen af byen mod vest og mod nord. Mod vest er der vidt udsyn over Vadehavet og mod nord er der udsigt over Ballummarsken. (6)

Ved det karakteristiske bebyggelsesforløb nord for byen er der udsigt over Ballum marsken og diget. (7)

Vesterende Ballum ligger på bakkeøen hævet over den flade Ballum Marsk og landsbyen er karakteriseret af en sjælden fin sammenhæng med det omkringliggende landskab. (8)

Opdateret 27. februar 2020