Rørkær

KARAKTERISTIK

Rørkær ligger højt i landskabet på den vestlige "spids" af Jejsing Bakkeø, der omkranses af lavtliggende marskområde. Den særlige placering opleves særligt ved den gennemgående Flensborgvej, hvorfra der er kig ind mod Tønder Kog samt mod syd, hvorfra der er vidt udsyn over landskabet, der falden ned mod Grønå.

Den karaktergivende gård- og husbebyggelse ligger langs den gamle let slyngede bygade. Landsbyen er karakteriseret som en slynget vejby. Landsbyen er strukturelt velbevaret og der er bevaret et stort antal af de ældre gårde inde i landsbyen.

BEVARINGSTILSTAND

Rørkær har en velbevaret bebyggelsesstruktur, der også er præget af flere velbevarede enkeltbygninger. Landsbyen er noget påvirket af den gennemgående Flensborg Landevej, der deler den oprindelige bystruktur i to dele. Byen rummer mange velbevarede gårde og huse, der ligger i usædvanlig fin landskabelig sammenhæng - men landsbyen rummer også mange bygninger, der enten er truede af forfald eller er moderniserede og stærkt ombyggede. Byen er uden nyere byudviklingsområder og har primært udviklet sig indenfor den eksisterende struktur.

De gamle gårdes sammenhæng med det dyrkede land omkring byen er velbevaret i den nordlige del ved Skovfennen samt i den sydlige del ved Vesterhåbsvej og Brovej.

SÅRBARHED

En af byens iøjnefaldende kvaliteter er landsbyens særlige landskabelige placering og byen er sårbar overfor indgreb eller tilføjelser, der kan svække denne sammenhæng. Bebyggelsen som helhed er sårbar overfor ændringer af oprindelige tagformer og tagmaterialer, overfladebehandling af bygninger opført i blank mur, samt udskiftning af originale karaktergivende bygningsdele som vinduer, døre mm.

Strukturelt og landskabeligt er byen sårbar overfor byudvikling og tæt beplantning, der slører sammenhængen mellem de gamle gårde og landskabet i den nordlige og sydlige del af landsbyen.

ANBEFALINGER

Landsbyens afgrænsning mod det åbne land, bør omfattes med stor omsorg og som udgangspunkt friholdes for bebyggelse. Man bør fastholde den enkle belægning og græsrabatterne i den ældre landsbydannelse.

Landsbyens ældre gård- og husbebyggelse spænder fra det forbilledligt velholdte til det meget moderniserede eller forfaldne. Man bør tilstræbe en større homogenitet i den ældre bebyggelse gennem fælles overordnede retningslinjer og principper for istandsættelse, der skal sikre at landsbyens kvaliteter fastholdes.

Sammenhængen mellem gårdbebyggelsen ved Skovfennen og Vesterhåbsvej og det omkring liggende landskab bør friholdes for bebyggelse eller tæt beplantning.

KONTEKST

Rørkær er en gammel slynget vejby, der som landsbytype er beslægtet med byer som Mjolden, Vesterende Ballum, Vilslev og Sønder Sejerslev.

Placeringen i overgangen mellem to landskabsformer er karakteristisk for hovedparten af området landsbyer og ses også i Vesterende Ballum, Østerende Ballum, Møgeltønder pog Emmerlev.

Rørkær har en meget grøn karakter med mange træer og minder dermed også om Sæd, der ligger få km derfra og f.eks. Store Darum syd for Esbjerg.

LANDSKAB

Rørkær har en markant landskabelig placering på den vestlige kant af Jejsing bakkeø ved Geest Kog øst for Tønder by. I det lave land nord for byen løber jernbanen og i det lave land mod syd løber Grønå.

Rørkærs beliggenhed på bakkeøens spids opleves tydeligt ved Flensborgvej ved byens afgrænsning mod vest, hvor terrænet falder markant ned mod det lave land, der omkranser byen. De særlige terrænforhold opleves også langs den gamle bygade, der har et let slynget forløb, som falder ned mod Rørkær mark mod nord. Her krydser Skovfennen det gamle jernbanespor og vejen fortsætter som markvej ved Rørkær mark mod Tidsholm.

Mod syd er der vidt udsyn over det dyrkede land og et markant terrænfald ned mod Grønå, der danner overgang imellem de to landskabsformer. Den landskabelige overgang mellem de to landskabsformer opleves tydeligt ved Elhjemvej, hvor broen passerer Grønå.

Den højtliggende landsbybebyggelse har en jævn byprofil, der er karakteriseret af den lave bebyggelse omgivet af lægivende beplantning.

KULTURHISTORIE

Rørkær – 1:20. 000
Generalstabskort 1870

Navnet Rørkær kendes tilbage fra 1272 hvor byen "Rorkiar" nævnes. I 1513 benævnes byen "Rørkær" og i 1541 "Rorkier". Navnet betyder "kæret med tagrørene".

Rørkær er typologiseret som en slynget vejby, hvor den ældre gård- og husbebyggelse har ligget langs et slynget og terrænbestemt vejforløb.

Den ældre bebyggelsesstruktur præger stadig oplevelsen af landsbyen, hvor den ældre gård- og husbebyggelse stadig ligger langs Skovfennen og Vinkelvejs langstrakte forløb.

I sidste halvdel af 1800 tallet har landsbyen udviklet sig med en lille bebyggelse, der er koncentreret omkring landevejen, med kro, bageri og smedje.

Landsbyen har primært udviklet sig inden for den eksisterende struktur med enkelte nyere parcelhuse, men i perioden fra 1907 til 1971 er der opført en lille fint bebyggelsesforløb langs Kipkærvej.

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Rørkær er karakteriseret af en smuk, høj beliggenhed på Jejsing Bakkeø og den landskabelige placering bidrager til oplevelsen af landsbyen. Byen består af et langstrakt bebyggelsesforløb langs den gamle bygade og et tværgående forløb omkring den gennemgående Flensborg Landevej, der opdeler den ældre bydannelse i to dele.

Strukturelt og rumligt er Rørkær præget af to strukturer

  • Den ældre gård- og husbebyggelse langs den slyngede bygade
  • Bydannelsen omkring Flensborg Landevej

Den ældre gård- og husbebyggelse ligger langs den gamle bygade, der har et langstrakt L-formet slynget forløb gennem hele landsbyen (Skovfennen mod nord og Vinkelvej mod syd). De ældre gårde ligger let tilbagetrukket fra Bygaden og det er således primært de gamle gårde, der afgrænser bebyggelsen mod det åbne land. De ældre beboelseshuse ligger oftest solret placeret, så langs det nord-syd gående vejforløb mod nord ved Skovfennen, ligger de fleste bygninger med gavlene ud mod vejen, mens bebyggelsen i Bygadens sydlige forløb ligger som gadehuse, med de langsgående facader mod gaden.

Bebyggelsesforløbet langs Skovfennen er domineret af de ældre gårde, samt af den gamle skole på Skovfennen 7, der danner en fin helhed med kampestensdige og de store kastanjetræer.

Ved Vinkelvej, der er den sydlige del af den gamle bygade, ligger en række af de ældre landsbyhuse, der som helhed fremstår noget ombyggede. Området præges af den velbevarede gård på Vinkelvej 18, der er opført i 1857. Det helstøbte gårdanlæg med stuehus og udlænger danner sammen med den rumdannende beplantning og haven en fin helhed, der er karaktergivende for den sydlige del af landsbyen. Nord for bebyggelsesforløbet langs Vinkelvej er der åbne marker ud til den gennemgående Flensborgvej, og det velbevarede gårdanlæg bidrager således også positivt til oplevelsen af landsbyen set fra landevejen.

Mod syd ved Vesterhåbvej og Brovej afsluttes landsbyen, hvor to af de gamle gårde møder det dyrkede land omkring byen, og der er vidt udsyn over det skrånende landskab.

Bydannelsen omkring den gennemgående Flensborg Landevej sker i vejsammenskæringen mellem Skovefennen, Vinkelvej og Vesterhåbsvej, hvor bebyggelsen fortættes. Ud mod Flensborgvej har byen karakter af en lille landevejsby, der er præget af en sammensat bebyggelse med den gamle og nu ombyggede smedje fra ca. 1800, den gamle kro opført i 1856 og det gamle bageri fra 1912, der alle er orienteret mod landevejen.

Fra den lille bydannelse ved vejsammenskæringen er der smuk udsigt mod Tønder By med det markante kirketårn mod vest. Øst for vejsammekæringen domineres området af tre af de gamle gårde, der danner en fin helhed.

Fra den højtliggende landsby er der et fint kig mod vest mod kirketårnet i Tønder. (1)

Ved Vesterhåbvej mod syd har landsbyen en smuk afgrænsning, hvor der er vidt udsyn over det dyrkede land og Tyskland mod syd. (2)

I den nordlige del af Rørkær ligger de ældre gårde let tilbagetrukket fra Skovfennen, hvad der giver denne del af landsbyen et åbent præg. (3)

Skovfennen falder ned mod de lavtliggende arealer mod syd. I den sydlige del af vejforløbet danner beplantningen og den ældre bebyggelse, der oftest ligger med gavlen ud til vejen, et fint forløb. (4)

Bebyggelsen langs Skovfennen, der er den gamle bygade, er præget af den ældre gård- og husbebyggelse, der udgør en velbevaret struktur. (5)

En af de karaktergivende bygninger på Skovfennen er den gamle skole opført i 1700, der ligger omkranset af stengærde og store gamle kastanjetræer. (6)

Den stærkt trafikerede Flensborg Landevej deler den oprindelige bydannelse. Ved landevejen er et lille bebyggelsesforløb med bl.a. det gamle bageri i nr. 12 opført 1912 og den gamle smedje, der er opført i 1800. (7)

Bydannelsen fortættes hvor landevejen møder Vesterhåbvej og Vinkelvej. (8)

Øst for vejsammenskæringen domineres området af de tre gamle gårdanlæg, der danner en fin helhed sammen med de åbne marker og beplantningen omkring gårdene. (9)

Det velproportionerede og velbevarede stuehus til den østligste af landsbyens gamle gårde beliggende på Flensborg Landevej 16 og opført i 1801. (10)

Den gamle firelængede gård på Vinkelvej 18 er en af landsbyens karaktergivende bygninger og et smukt eksempel på egnens særlige byggeskik. Den fredede gård er opført i 1857. (11)

Opdateret 27. februar 2020