Råhede

KARAKTERISTIK

Råhede ligger i et klart geografisk skel mellem Gest og marsk. Dette opleves særligt i den vestlige del af byen, hvorfra der er betagende udsyn over de vidtstrakte marskområder samt mod den fritliggende Hviding Kirke, der ligger hævet på bakkerne syd-vest for landsbyen.

Landsbyen er typologiseret som en vejklyngeby og det gamle bebyggelsesmønster kan stadig aflæses i landsbyen.

BEVARINGSTILSTAND

Landsbyen Råhede udgør en velbevaret struktur, der er karakteriseret af en tæt sammenhæng med det omkringliggende landskab. Byen har i særlig grad bevaret sin afgrænsning til det åbne land, og det er stadig den gamle gårdkrans, som omslutter landsbydannelsen.

SÅRBARHED

Landsbyen er særligt sårbar overfor eventuelle byudvidelser, bygninger eller beplantning, der slører byens sammenhæng med det åbne landskab.

ANBEFALINGER

Man bør fastholde den fine sammenhæng med de vidstrakte marskområder vest for landsbyen og friholde overgangen mellem den eksisterende landsbybebyggelse og landskabet ved henholdsvis Enderup Møllevej og Hviding Kirkevej.

Ved opførelse af eventuelle nye bygninger til landbrugsproduktion, bør man følge landsbyens eksisterende skala og bebyggelsesstruktur.

De eksisterende gårdanlæg bør bevares i deres helhed med stuehus og udlænger og de bygninger, der har bevaret deres originale præg bør man absolut fortsat værne om.

KONTEKST

Råhede er, som der et typisk for Vadehavsområdet, placeret i overgangen mellem Gest og Marsk. Her minder landsbyen om byer som Ballum-Vesterende og Emmerlev. Den oprindelige struktur med gårde placeret i landsbyens udkant har mindelser om landsbyer som f.eks. Mjolden. Husbebyggelsen fra begyndelsen af 1900-tallet har fællesstræk med lignende bebyggelser i f.eks. Vester Vedsted.

LANDSKAB

Råhede ligger i et markant landskabeligt skel mellem marsken og Vadehavet mod vest og den hævede gest mod øst.

Den særlige landskabelige sammenhæng i opleves særligt tydeligt ved byens overgang mod landskabet mod vest omkring Hviding Kirkevej / Raahedevej og Enderup Møllevej, hvorfra der er vidstrakt udsyn over det åbne og vidtstrakte marsklandskab og Kong Christian den Tiende's Dige mod vest.

Terrænet i landsbyen skråner svagt mod nordvest, hvilket opleves tydeligt langs Hviding Kirkevej, der har et let slynget og stigende forløb mod syd.

Byen er præget af lægivende beplantning, der sammen med gårdbebyggelsen præger kendetegner byens profil.

KULTURHISTORIE

Råhede – 1:20.000
Generalstabskort 1870

Landsbyen Råhede kendes tilbage til 1440, hvor byen benævnes Rohedeby. Forledet har her betydningen "rydning", mens efterledet har betydningen Hede. Byens navn giver altså betydningen "Heden med rydningen".

Byen er karakteriseret som en vejklyngeby, hvor den ældre gård- og husbebyggelse er samlet i små klynger omkring en forgrenet vejnet.

Den ældre struktur opleves tydeligt i byen, hvor et stort antal af de ældre gårde stadig ligger på de ældre placeringer, om end gårdene i dag er noget ombyggede.

I tiden omkring forrige århundredeskifte har byen udviklet sig indenfor den ældre landsbydannelses område med en række villaprægede enkelthuse, der danner en lille sluttet struktur i "midtby"

Christian den Tiendes Dige, der ligger vest for Råhede, blev opført efter genforeningen i 1920. Diget forbinder diget ved Vester Vedsted med Astrup Banke.

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Råhede er en ganske lille landsby, der i dag er kendetegnet af en tæt sammenhæng med det omkringliggende landskab. Byen har en åben bebyggelsesstruktur, der giver flere fine landskabelige kig ud af byen.

Landsbyen er karakteriseret af det slyngede og forgrenede vejnet og den ældre gårdbebyggelse, der ligger ud mod det åbne landskab omkring byen. Den ældre Gårdbebyggelse ligger som en krans i byens udkant omkring husbebyggelsen i "midtby".

Strukturelt udgør gårdbebyggelsen en velbevaret helhed, og gårdene ligger alle i velbevaret og logisk sammenhæng med det omkringliggende landskab. Flere af gårdene er stadig aktive landbrug, der er tilpassede nyere produktionsformer med større lader, udlænger mm., og de store produktionsbygninger præger oplevelsen af byen. Produktionsbygningerne er knyttede til de gamle gårdanlæg, og har ikke slået den eksisterende struktur i stykker, som det ellers ofte ses.

I den nordvestlige del af byen ved Enderup Møllevej ligger den gamle kro fra 1827. Kroen er en af byens karaktergivende bygninger, der ligger meget smukt med udsigt over marsken.

I byens nord-østlige del har Enderup Møllevej et fint slynget forløb ud af byen, hvor bebyggelsen og det slyngede vejforøb danner en fin helhed.

Af enkeltbygninger skal særligt fremhæves Gadefennevej 18, der er opført i 1756. Det karakteristiske længehus, der har haft beboelse i den vestre ende og stald i den østre danner en fin og velbevaret helhed.

Også gårdanlægget på Hvidingvej 9, der er opført i 1895. Anlægget udgør en fin og velbevaret helhed med stuehus, gårdtræ og udlænger.

Den ældre husbebyggelse ligger tæt samlet i området ved "midtby". Bebyggelsen består både af enkelte ældre landhuse og af nyere villaprægede huse fra tiden omkring forrige århundredeskifte.

De ældre gårde omkranser byen og danner overgang til det åbne landskab omkring landsbyen. (1)

Råhede ligger i en velbevaret sammenhæng med det omkringliggende landskab. Fra Enderup Møllevej er der vidt udsyn over marsken mod Kong Christian den Tiendes Dige. (2)

Gårdanlægget på Hviddingvej 9, udgør en samlet bevaringsværdig helhed, der danner en fin overgang til det omkringliggende landskab. Man bør så vidt mulig tilstræbe, at de gamle gårde bevares i deres helhed med udlænger og stuehus.

Stuehuset er opført 1895. (3)

Fra landskabet omkring byen er der en række smukke kig til den højtliggende Hviding Kirke, der ligger syd-vest for landsbyen. (4)

Råhede er karakteriseret af gårdene der omkranser byen, samt af den lægivende beplantning. (5)

Den gamle kro ved Gadefennevej 10 er opført 1827, men er ombygget senere. Kroen ligger med et fint udsyn over marsken. (6)

"Silentio" på Gadefennevej 9 er opført i 1921 og er let påvirket af Bedre Byggeskik. (7)

Gadefennevej 18 er opført i 1756 og en af de ældre velbevarede landhuse i Råhede. (8)

Opdateret 27. februar 2020