Østerende Ballum

KARAKTERISTIK

Østerende Ballum ligger i et markant geografisk skel på gestranden i overgangen til marsken på den nordlige del af Hjerpested Bakkeø. Landsbyen er kendetegnet af de ældre gårde, der ligger i en åben og langstrakt struktur. Den åbne bebyggelsesstruktur giver mulighed for en række fine landskabelige kig fra landsbyen og ud over marsken.

Landsbyen er typologiseret som en slynget vejby, og byen er stadig karakteriseret af det let slyngede og terrænbestemte vejforløb.

BEVARINGSTILSTAND

Østerende Ballum udgør en velbevaret landsbybebyggelse. De ældre vejforløb er bevarede, ligesom den karakteristiske bebyggelsesstruktur er bevaret uden nyere byudviklingsområder. Bebyggelsen er som helhed velbevaret, og de fleste af de ældre bygninger har bevaret deres hoved- og tagform, men tagbelægninger, vinduer, døre mm. er udskiftede på flere af bygningerne. Også den meget fine sammenhæng mellem bebyggelsen, der ligger på gestranden ud til de åbne markarealer, er bevaret.

SÅRBARHED

Bebyggelsens særlige beliggenhed på kanten til marsken udgør et usædvanligt værdifuldt træk, og byen er dermed sårbar overfor ændringer, der bryder med eller forringer denne kvalitet. Byprofilen, der sammen med kirken i Vesterende Ballum kendetegner byen vidt omkring i landskabet, er sårbar overfor flere siloer eller andre høje bygninger.

De karakteristiske kig mod nord over marsken er ligeledes en kvalitet, der ikke bør sløres med beplantning eller massiv bebyggelse.

Den velbevarede gårdbebyggelse med de øst-vest vendte stuehuse og de ældre produktionsbygninger udgør en værdifuld helhed, der ligeledes er sårbar overfor indgreb – både hvad angår nedrivning af udlænger, som fjernelse af originale bygningsdele.

ANBEFALINGER

Man bør absolut sikre den eksisterende vej- og bebyggelsesstruktur og fastholde den enestående sammenhæng til landskabet. Eventuelle nye bygninger bør følge det eksisterende bebyggelsesmønster, så de karakteristiske landskabelige kig ud af byen fastholdes. Udsynet over marsken ud fra byen bør fastholdes, og man bør friholde de åbne marker mm. for tæt og høj beplantning, der blokerer for udsynet fra byen.

Man bør sikre bevaringsværdierne i de mange værdifulde bygninger (både stuehuse og udlænger) samt fastholde og sikre, at nye bygningsdele ikke forringer bevaringsværdierne.

KONTEKST

Østerende Ballum er en gammel vejby, hvor bebyggelsen ligger spredt langs et slynget vejforløb. Som landsbytype er byen beslægtet med landsbyer som Sønder Sejerslev, Rørkær og Vesterende Ballum.

Den landskabelige placering på "kanten" af de store enge eller marsken er typisk for mange af områdets landsbyer og ses bl.a. ved Store Darum, Ho og Emmerlev.

Den åbne struktur og den tætte sammenhæng med landskabet opleves også i landsbyer som Emmerlev, Novrup, Mjolden og Juvre.

LANDSKAB

Østerende Ballum ligger i et markant geografisk skel på den nordligste del af den nord-sydgående "Hjerpsted bakkeø", hvor gesten møder marsken. Den landskabelige placering dominerer oplevelsen af landsbyen, hvor gårdbebyggelsen er placeret i et regelmæssigt forløb, der nøje følger den landskabelige afgrænsning.

Byen er en typisk randbebyggelse og placeringen ved det markante landskabelige skel opleves tydeligt, når man fra landsbyen kigger ud over det skrånende terræn, der har et præcist og defineret møde med det flade marskland nord for byen.

Landsbyens særlige placering på gestranden opleves også tydeligt fra marsken, hvor man ser op mod gårdbebyggelsen i Østerende Ballum, der ligger i et regelmæssig og åben struktur hævet på bakkerne.

Øster Ballum er sammenbygget med Vester Ballum, og Kirken i den vestre ende er med til at præge oplevelsen af landsbyen set fra marsken. Også den nye silo i den østlige del af bebyggelsen markerer sig i landskabet og bryder den ellers homogene byprofil.

Mod nord har bebyggelsen en klar og landskabelig styret afgrænsning. Mod vest afgrænses byen dels af den nord-syd gående Ribevej og dels af den karakteristiske bebyggelse i Vesterende Ballum med kirke og beplantning. Mod øst og syd grænser landsbyen op til åbne dyrkede marker.

Den særlige landskabelige placering har haft afgørende betydning for såvel placeringen af landsbyen og bebyggelsen, ligesom de særlige terrænformer har været styrende for udviklingen af det let slyngede vejnet.

KULTURHISTORIE

Østerende Ballum – 1:20.000
Generalstabskort 1870

Østerende Ballum 1:20.000
Målebordsblad Geodætisk Institut -1990

Ballum kendes tilbage til 1214, hvor landsbyen benævnes "Balghum" og betegnelserne Wester Ende og Østerende kendes tilbage til 1588.

"Ballum" kommer af ordet "balle" i betydningen bakke – her i betydningen på/ved forhøjningerne, hvilket stadig giver god mening for alle Ballum byerne, der ligger på nordlige del af den lille højderyg, der kommer fra Hjerpested.

Ballum Østerende er typologiseret som en slynget vejby, hvor den ældre gård og husbebyggelse ligger langs et slynget og terrænbestemt vejforløb, der er tilpasset stigninger og lavninger i terrænet.

Den ældre struktur og det gamle vejforløb er velbevaret og det slyngede vejforløb opleves tydeligt langs den nordlige af vejene.

Byen er uden nyere byudviklingsområder og fremstår som en velbaret helhed.

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Østerende Ballum er præget af en meget åben bebyggelsesstruktur, der giver en tæt sammenhæng med det omkringliggende landskab.

Den karaktergivende gårdbebyggelse ligger langs to øst-vest gående veje, der begge hedder Østerende. Den nordre vej løber tæt ved overgangen til marsken og den søndre løber højre oppe på skråningen. I mellem de to vejforløb er dyrkede marker.

Landsbyen er kendetegnet af de store gårdanlæg, der ligger i et regelmæssigt forløb med stuehusene placeret solret, langs nordsiden af de to vejforløb.

Gårdbebyggelsen ligger i et åbent og spredt forløb, der lader det dyrkede land komme helt ind i landsbyen og åbner op for en række smukke landskabelige kig ud over Ballum marsken.

Bebyggelsen er dels præget af gårdanlæg fra 1800-tallet opført i blank mur i røde tegl samt af anlæg fra begyndelsen af 1900-tallet, hvoraf nogle har let præg af bedre byggeskik.

Landsbyen er præget af aktivt landbrug og byens profil er kendetegnet af såvel de ældre gårdanlæg som af mange nye store lader og bygninger til landbrugsproduktion. Af disse udgør den markante silo i den østlige ende af bebyggelsen et dominerende element, der kan ses vidt omkring i det lave marskland.

Af enkeltbygninger skal særligt fremhæves Østerende 13 – Klæagager eller Digegrevens Gaard, der er opført i 1857. Gårdens bygninger er usædvanligt velbevarede og både stuehus og længer er karakteriserede af en fin bearbejdning, og bebyggelsen danner sammen med den fine trærække foran facaden en fin helhed.

Som helhed udgør byen en klar og velbevaret struktur med store rumlige og landskabelige kvaliteter.

Østerende Ballum er kendetegnet af den spredte gårdbebyggelse, der ligger på kanten af Hjerpsted Bakkeø i overgangen til den flade og vidtstrakte Ballum marsk. (1)

Den åbne bebyggelsesstruktur giver mulighed for en række fine kig ud over Ballummarsken, og her oplever man tydeligt landsbyens placering på gestranden. (2)

Den karaktergivende gårdbebyggelse ligger i et åbent og regelmæssigt forløb langs de to øst-vestgående veje i Østerende Ballum. (3)

Den åbne bebyggelsesstruktur giver mulighed for smukke kig ud over marsken. (4)

Fra den sydligste del af Østerende oplever man skråningerne mod syd og den højreliggende gårdbebyggelse samt siloen i byens østlige ende. (5)

Langs den nordligste af de to veje oplever man det skrånende terræn, der falder ned mod marsken. (6)

Gårdbebyggelsen i Østerende Ballum er præget af store lader. (7)

Fra Østerende er der vidt udsyn over Ballummarsken mod vest (8)

Klægager, Østerende 13 er en af de mest bemærkelsesværdige gårde i Østerende Ballum. Gården er opført i 1857. Den fine port er stilfærdigt men effektfuldt udsmykket med hvidkalkede dekorationer. Den store silo præger ikke kun oplevelsen af gården, men oplevelsen af hele landskabet. (9)

Klægagers velbevarede facade mod Østerende danner sammen med den fine trærække en fin helhed. (10)

Opdateret 27. februar 2020