Mjolden

KARAKTERISTIK

Mjolden ligger i et tydeligt landskabeligt skel mellem gest og marsk, og et af de særlige træk ved byen er, at mange af byens ældre gårde og kirken er hævet på værfter.

Den karaktergivende bebyggelse ligger langs den slyngede Præstegårdsvej, der i et stort slyng omkranser den åbne grønning i landsbyens midte.

Landsbyen er typologiseret som en slynget vejby og bebyggelsesstrukturen er karakteriseret de gamle gårde og huse, der ligger langs Præstegårdsvej. I sidste halvdel af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet har landsbyen udviklet sig mod nord med et lille selvstændigt byudviklingsområde.

BEVARINGSTILSTAND

Mjolden er karakteriseret af en usædvanlig velbevaret struktur, der er opstået i tæt sammenhæng med det omkringliggende flade landskab. Kirken og den gamle gårdbebyggelse, som er opført på værfter langs den slyngede bygade, udgør en sjælden velbevaret helhed.

Den store åbne grønning i landsbyens midte er delvis bebygget med nyere haller til landbrugsproduktion, der bryder med eksisterende skala.

De fleste af de ældre gårde har bevaret deres tagform og facaderne i de typiske røde tegl, men bebyggelsen er præget af nye vinduer og døre

SÅRBARHED

Mjolden er sårbar overfor bebyggelse eller beplantning, der svækker landsbyens meget fine sammenhæng med det særlige landskab. Dette gælder både i forhold til de grønne arealer i byens midte og i forhold til landskabet syd og vest for byen. De karakteristiske værfter, der udgør en af byens store kvaliteter, er ligeledes sårbare overfor ændringer.

ANBEFALINGER

Den åbne grønning i byens midte bør absolut friholdes for yderligere bebyggelse eller beplantning.

Det sammenhængende forløb af gårde, som er placerede på værfter langs Præstegårdsvej, bør fortsat behandles som en helhed – også hvad angår vedligeholdelsen og istandsættelsen af de enkelte bygninger.

Værfterne og gårdbebyggelsen på værfterne er en helt unik kvalitet for landsbyen, der bør fastholdes og sikres.

KONTEKST

Mjolden er en gammel Slynget Vejby og er om type beslægtet med landsbyer som Rørkær, Vesterende Ballum, Vilslev og Sønder Sejerslev.

Den åbne bebyggelsesstruktur og den tætte sammenhæng med det omkringliggende landskab er beslægtet med landsbyer som Emmerlev, Novrup, Juvre og til dels Rørkær.

Den landskabelige placering og gårdbebyggelsen på værfter har klare fællestræk med landsbyen Sæd.

LANDSKAB

Mjolden er karakteriseret af landsbybebyggelsens særlige landskabelige placering i overgangen mellem gest og marsk. Landsbyen er en typisk randbebyggelse, hvor bebyggelsen ligger i overgangen mellem to landskabsformer.

Den karaktergivende landsbybebyggelse ligger langs Præstegårdsvejs langstrakte og slyngede vejforløb, der omkranser et stort åbent grønt areal med eng og ager i byens midte.

De særlige terrænforhold og den lave placering i forhold til marsken, afspejles i den ældre gårdbebyggelses placering på de karakteristiske værfter, der skulle sikre bebyggelsen under stormflod og når vandet stod højt i marsken.

Den romanske kirke og præstegården ligger placeret på et værft i den sydlige del af landsbyen. Kirken med det markante blytækkede gotiske tårn kendetegner byens profil vidt omkring i det flade marsklandskab. Også inde i landsbyen er der mange fine kig mod den hævede kirke, der ligger ud til det store åbne engareal i byens midte.

Øst for landsbyen løber Døstrup Bæk. Syd for byen løber Brede Å, der har et reguleret forløb gennem Ballummarsken ud til Ballum Sluse.

Ved Brede Å ligger Mjolden Færgegaard, der er hævet på et værft, som fremhæver den gulkalkede stuehus vidt omkring i det flade inddæmmede land.

Den særlige landskabelig placering i overgangen mellem geest og marsk opleves tydeligt i området syd og vest for byen.

KULTURHISTORIE

Mjolden – 1:20.000

Generalstabskort 1870

Landsbyen Mjolden kendes tilbage til 1279, hvor byen benævnes Mjolden. Den oprindelige betydning af bynavnet er "hvad der hører til sandet" eller "den faste grusede undergrund", hvilket giver mening i forhold til landsbyen placering på geestranden.

Landsbyen er typologiseret som en slynget vejby, hvor den ældre gård- og husbebyggelse ligger placeret langs et slynget og terrænbestemt vejforløb.

Den oprindelige struktur præger stadig landsbyen og opleves tydeligt langs den slyngede Præstegårdsvej, der er landsbyens gamle bygade.

I midten af 1900 årene har byen udviklet sig med en lille fortættet bydannelse mod nord, der er vokset frem omkring den gamle skole, der er opfør i 1863.

Ballumdiget, der i dag beskytter byen mod stormflod, blev anlagt i 1914-18

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Mjolden er karakteriseret af den særlige landskabelige placering i overgangen mellem gest og marsk, samt af landsbyens helt unikke bebyggelsesforløb med gårde og huse, der ligger hævet på værfter.

Præstegårdsvej er præget et langt slynget forløb, der omkranser et stort åbent grønt areal med egn og ager. Langs Præstegårdsvejs yderside ligger et bemærkelsesværdigt fint bebyggelsesforløb, der domineres af kirken og præstegården, som ligger hævet på et fælles værft. Den øvrige gård og husbebyggelse ligger ligesom kirken hævet på værfter. Sammen med det slyngede vejforløb og den store åbne grønning udgør bebyggelsen på værfterne er unik helhed med stor kultuhistorisk, landskabelig og arkitektonisk værdi.

Det slyngede vejforløb har enkle græsrabatter og belysning, der understøtter landsbyens karakter.

Gårdbebyggelsen langs den gamle bygade består for størstedelen af de karakteristiske egnstypiske gårde, og er præget af det dybrøde murværk og de tækkede halv- og trekvart valmede tage. En enkelt af de ældre gårde er stærkt forfalden, men ellers har gårdene bevaret deres væsentligste karakteristika, bortset fra at vinduer og døre er udskiftet på de fleste.

Den åbne grønning er et værdifuldt landskabstræk, der bidrager til oplevelsen af landsbyen og som man bør værne om. I den nord-østlige del af den åbne grønning er opført større nyere bygninger til landbrugsproduktion. De store haller danner en selvstændig og dominerende struktur, der er uden sammenhæng med den ældre landsbydannelse og svækker det ellers klare landskabstræk mod den åbne grønning.

Nord vest for landsbyen – uden for den egentlige bydannelse – er ligeledes opført nyere og meget store haller, som præger oplevelsen af landsbyen.

Nord-vest for landsbyen er tillige opført en nyere hovedbygning i "herregårdstil" med tårn og kamtakker, der er uden arkitektonísk eller kulturhistorisk sammenhæng med egnens og landsbyens byggeskik.

Nord for den ældre landbybydannelse fortættes bebyggelsen i en lille bydannelse, der er præget af enkle enfamiliehuse, samt af den gamle skole og den gamle købmandsforretning. I denne del af byen, ved Mjoldenvej, er et net lille anlæg med tre mindesten.

Vest for landsbyen ved Brede Å ligger den gamle Færgegård. Bygningen er opført i 1927 med præg af Bedre Byggeskik. Færgegården ligger hævet på et værft og den let hævede bygning udgør et markant og væsentligt element i det vidstrakte åbne land ved Brede Å.

Mjolden kirke ligger hævet på et værft og tårnet kendetegner landsbyen vidt omkring i det åbne landskab. (1)

Langs det slyngede vejforløb er en række karakteristiske kig mod kirken med det markante tårn. (2)

Gårdspladsen på Præstegårdsvej 31, er opført i 1872, og er en af de gamle gårde, der ligger på værfter langs Præstegårdsvej. Den velbevarede og typiske egnsbyggeskik i kombination med beliggenheden på værfterne danner en sjælden velbevaret helhed. (3)

Den gamle bygade i Mjolden har et karaktergivende, langstrakt og slynget forløb rundt om et lavtliggende engareal i byens midte. (4)

Fra vejforløbet er en række fine kig hen over engarealerne mod kirken. Den velbevarede sammenhæng imellem kirken og de ældre gårde på værfterne og den åbne grønning svækkes noget af de nyere bygninger til landsbrugsproduktion, som er opført i det åbne areal. (5)

Brede Å løber i det lave land syd for Mjolden. Åen blev rettet ud i 1960. (6)

Mjolden Færgegård ligger hævet på et værft ved Brede Å syd for Mjolden. Det gulkalkede stuehus er opført i 1927. (7)

Mjolden gamle skole på Præstegårdsvej 2 er opført i 1863. (8) 

Den karaktergivende gård- og husbebyggelse ligger hævet på værfter. Her Præstegårdsvej 27 der er opført i 1854. (9)

Et beboelseshus fra 1940'erne ligger også vendt mod engarealet midt i byen og følger traditionen med en højere beliggenhed på et værft. (10)

Præstegårdsvej 11 er opført 1905 og ligger i overgangen mellem den gamle landsby og "byudviklingsområdet" mod nord. (11)

Mjolden har fra årene omkring forrige århundrede udviklet sig med en lille bydannelse nord for den ældre landsbydannelse.

Her den gamle købmandsforretning på Præstegårdsvej 1, opført i 1925. (12)

Opdateret 27. februar 2020