Byområde - Hjerting

KARAKTERISTIK

Hjerting er en kystby, som ligger helt ned til strandkanten. Historisk var der en tæt sammenhæng mellem søfartsmiljøet langs stranden og byen, hvilket gør Hjerting til noget helt særligt i dag, i det der fra hele den gamle bydel er kort afstand til havet.

Strukturen i den gamle del af byen er som et stort V, hvor det højre ben er Gl. Guldagervej, der fører til landsbyen Guldager og det venstre ben er Hjertingvej, som fører til Varde. Omkring denne struktur er der bygget boliger og forretningsejendomme. Omkring disse primære vejforbindelser ligger der også mindre lokalveje, hvor man igennem århundrede har bygget boliger.

Bebyggelsesmønstret er tæt. Husene ligger på Gl. Guldagervej, gavl mod gavl, mens der i sidevejene er en mere åben karakter.

Tæt på kysten, hvor Gl. Guldagervej møder Strandpromenaden og Hjerting Strandvej, ligger Hotel Hjerting. En markant bygning med gul facade og rødt teglstenstag. En karakter der præger Hjerting meget uden dog at være Skagens agtigt. Langs kysten har Hjerting en lav kystlinie på ca. 1 km , hvor der er umiddelbar forbindelse mellem byen og havet.

Langs denne linie har ejendommenes beboere levet af havet som søfolk, fiskere og i mindre omfang som landmænd.

Mange af de gamle huse er bevaret, men byen præges i stor udstrækning af nybyggeri og ombygninger.

SÅRBARHED

Hjertings nære beliggenhed til havet og stedets tætte byatmosfære, fornemmelsen af kystmiljøet, og den omkringliggende store natur, giver en helt særlig oplevelse. Byen er følsom over for nye bebyggelser i kystzonen, hvor der er tendens til at der bygges stort og med en, for den gamle by, fremmed arkitektur.

Byens struktur, de gamle gader og veje er bevaret, men er følsomme overfor forandringer i deres oprindelige forløb. Stadigt fornemmer man den tætte bydannelse, hvor husene ligger ude i gadelinien. Flere steder er de mindre gaders grusbelægninger bibeholdt, og en del huse nogenlunde bevaret med deres beskedne dimensioner og deres oprindelige form og karakter.

Byen er som helhed meget følsom over for forandringer på grund af stedets beskedne proportioner.

Gaderummene – specielt facadebilledet omkring Gl. Guldagervej, som løber vinkelret ned på kysten, er på hele gadens strækning bevaret nogenlunde intakt. Der er kommet nye huse til på strækningen, men karakteren er bevaret.

Det er meget attraktivt at bo i Hjerting. Man vil gerne have havudsigten, og selv om man bor i tredje række, forsøger man at få udsigt over de foranliggende huse med terrasser mv. Det bevirker, at ældre huse bliver fjernet og erstattet med nye, og ofte meget store huse, i en for stedet voldsom arkitektur.

BEVARINGSTILSTAND

Hjerting er i sin struktur rimeligt velbevaret. Ligeledes er der stadig mange af de oprindelige huse tilbage, men der sker løbende udskiftninger, som langsomt ændrer Hjertings karakter.

I den centrale del af byen, se billede nr. 1, ligger en række huse, som er typiske Hjerting huse, 1 til 1,5 etage, i røde sten eller malet murværk og med røde tegltage. Tagetagen har kviste mod gaden.

Hjertings toft, i dag byens Lystanlæg, er nogenlunde intakt, selvom nyt byggeri på nabogrundene kommer tæt på og kan være med til at ændre grønningens karakter.

ANBEFALINGER

Hjerting bør omfattes af en bevarende lokalplan, der skal sikre, at bystrukturen bliver bevaret og at nye huse indpasses, når der skal ske udskiftninger.

Det må anbefales som et princip, at de nuværende proportioner med halvanden etages byggeri fastholdes i det gamle byområde.

Materialerne bør være rødt- eller malet murværk og røde tegltagsten. Derforuden bør lokalplanen indeholdende vejledning om, hvordan de gamle huse renoveres.

Der bør også udarbejdes en særlig designmanual for hvilke lampearmaturer, teknikskabe,
toiletfaciliteter, fortovsløsninger og asfalttyper mv. man kan bruge i Hjerting, når det skal
passer til Hjertings særlige bymiljø.

KONTEKST

Der er ikke andre byer langs vadehavskysten, der minder om Hjerting.

De ældste stråtækte huse minder mest om husene i Ho og Darum samt Rindby på Fanø idet gårdene ofte havde længer. Det havde man ikke i Nordby og Sønderho.

KULTURHISTORIE

Første gang Hjerting er nævnt i historien er 1291, i Ribe Oldemor: Avisa Repensis, som er en fortegnelse over Ribe domkapitels omkringliggende byer. Her er Peder Skadesøn af Hjerting blevet dømt til at betale en mulkt (bøde) på en halv mark på Sct. Andreasdag d. 30. nov. Bøden svarede ca. til hvad en ko kostede på det tidspunkt.

Bynavnet Hjerting dateres til yngre jernalder (ca. 400 til 800 efter Kristi).

Navnet er måske udledt af oldnordisk Aherutar, som betyder Hjort og endelsen - ing, der normalt betegner befolkningens tilhørsforhold til et område.

Dog er der andre fortolkninger af navnets oprindelse: Hjerting skulle komme af ordet hirt, hjort og ting - stedet med mange hjorte. Deraf afledt i 1291 - Hirting, i 1376 - Hyrtyngh.

Mange af de huse, som i dag udgør de væsentligste bebyggelsesmønstre i det gamle Hjerting, er opført i 1800tallet. Karakteren af husene, længehuset med strå- eller tegltag er almindelig langs hele vadehavskysten.

Indtil 1890erne var bebyggelsen koncentreret omkring den grønning, der i dag kaldes Lystanlægget, Hjerting Strandvej, Hjertingvej og Gl. Guldagervej op til Skolestien. Men efter århundredeskiftet og i de næste årtier blev der bygget villaer i stort antal i Hjerting. Bebyggelsen koncentrerede sig langs Strandpromenaden og derfra op ad bakken mod nordøst.

Syd for grønningen kom der også en udvikling på skråningen omkring Toftevænget. Villaerne der blev opført i den periode var af forskellige typer men beskedne i størrelse. Hjertings udvikling gik herefter stærkt og der blev udlagt store villaområder både sydøst og nordvest for den gamle bydel som hele tiden har udgjort bymidten.

På trods af den store udvikling der er sket i Hjerting, specielt fra 1970 og fremefter, har bymidten bevaret sin charme og sin helt egen karakter.

Gadernes forløb i dag svarer nogenlunde til forløbet i 1820. Gl. Guldagervej går vinkelret ned på stranden. Nederst på matr.nr. 26 ligger Hotel Hjerting, som en stor 4-længet gård. Ved matr. 30, midt i billedet, deler Gl. Guldagervej sig som i dag, men den nordvestgående vej, Hjerting Byvej, er på kortet ikke brudt igennem i 1820.



ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Hjertings struktur er som et stort V med Gl. Guldagervej som det højre ben og Hjerting Byvej som det venstre.

Hjerting Byvej er vejforbindelsen, der i sin tid blev etableret af Vardes købmænd for at kunne fragte varer mellem byen og havet, på det tidspunkt hvor Hjerting var Vardes udskibningsplads.

Uden om de to veje er der mindre lokale veje eller "stier", der snor sig ned af skrænterne mod kysten.

Omkring disse veje blev der bygget længehuse, enten som enkeltbygninger eller som rækkehuse. Enkelte steder ligger husene tæt, og der opstår en bymæssig karakter. Der er fortsat mange gamle bygninger, længehuse med stråtage, men mange huse har desværre gennemgået store forandringer i forbindelse med renoveringer, hvor der er brugt materialer, som ikke passer til det oprindelige hus.

Hjerting er et attraktivt sted at bo. De gamle huse bliver købt op og ofte nedrevet for at blive erstattet af huse, som i arkitektur og i proportioner ikke passer ind i det oprindelige bybillede.

Det er de gamle huse fra 1800talllet, som er byens bærende element, men der er også andre ældre villaer og institutionsbygninger, som præger byen. Således ligger Kystsanatoriets bygning smukt i sin Bedre Byggeskik arkitektur på Sanatorievej for enden af Strandpromenaden.

Gl. Guldagervej har et meget smukt forløb fra Hotel Hjerting og forbi det gamle missionshus på hjørnet af Engvænget og Gl. Guldagervej.

Hotel Hjerting, et gammelt badehotel, er også en bygning som præger helhedsindtrykket af Hjerting.

Strandpromenaden er markant, idet den ligger helt nede langs kysten, hvorfra der er en fantastisk udsigt ud over Ho Bugt. Vejen er et oplagt sted til at promenere, og Strandpromenaden står da også overfor en gennemgribende ændring på grundlag af en arkitektkonkurrence udskrevet i foråret 2006.

Gl. Guldagervej går vinkelret ind i landet fra kysten. Fortsætter man ca. 200 m op ad gaden, tilstøder Hjerting Byvej midt i byen. For 200 år siden fungerede Hjerting Byvej som vardekøbmændenes forbindelse til kysten. Vejen forløber næsten helt lige fra Hjerting til Varde.

Snit der viser, hvordan Hjerting er placeret i forhold til terrænet.

Øverst: snit fra stranden syd for den gamle bydel med bebyggelse ovenfor skrænten.
I midten: snit ved Strandpromenaden ud for den gamle bydel.
Nederst, snit nord for den gamle bydel, hvor terrænet hæver sig igen.

Skitse der viser den gamle del af Hjertings beliggenhed mellem to højdepunkter med bebyggelsen placeret omkring en grønning.

Skrænterne nord for Hjerting med Esbjerg i baggrunden. Billedet er taget nord for Hjerting, et sted uden for kortet. (1)

Skrænterne nord for Hjerting med Ho Bugt i baggrunden. Billedet er taget nord for Hjerting, et sted uden for kortet. I baggrunden Ho Bugt. (2)

Gl. Guldagervej. Man fornemmer tydeligt Hjertings oprindelige landsby miljø og kvaliteter. Huse med beskedne proportioner og et snoet gadeforløb der er tilpasset terrænets fald med mod havet. Husene har en etage med udnyttet tagetage. Facaderne har rødt eller kalket murværk og tagene er belagt med tegl eller strå. (3)

Hjerting Strandvej med Hotel Hjerting i baggrunden. (4)

En af de mindre gader med grusbelægning som passer fint til stedet. (5)

Gl. Guldagervej. I den nye bebyggelse til venstre har man fastholdt Hjertings beskedne proportioner med én etage og udnyttet tagetage. Materialevalget er også fastholdt som det oprindelige med røde mursten og tegltage. (6)

Opdateret 28. februar 2020