Byområde - Bådsbøl-Ballum


KARAKTERISTIK

Bådsbøl-Ballum ligger højt placeret på Hjerpested Bakkeø, og placeringen på bakkeøen giver en fin udsigt over Vadehavet syd og vest for byen. Særligt bemærkelsesværdig er landsbyens overgang til landskabet mod vest, hvorfra der er udsyn til hhv. Vadehavet og kirken i Vesterende Ballum.

Landsbyen er karakteriseret af ældre gårde og huse, der knytter sig til den ældre bydannelse samt af villaprægede gadehuse, der ligger langs den øst-vest gående Byvej.

Landsbyen er karakteriseret som en vejklyngeby og den ældre bebyggelsesstruktur kan stadig aflæses i landsbyen.

BEVARINGSTILSTAND

Bådsbøl-Ballum har bevaret sin overordnede struktur med de ældre vejforløb og flere fine enkeltbygninger. Den byudvikling, der har fundet sted både indenfor den ældre bydannelse og i områderne syd for byen, præger i nogen grad oplevelsen af byen. De velbevarede og egnstypiske gårde og huse, der knytter sig til den oprindelige bydannelse har bevaret deres overordnede udtryk, men mange er prægede af udskiftning af vinduer, døre og andre karaktergivende bygningsdele. Imellem den ældre gård- og husbebyggelse er opført flere nyere parcelhuse

SÅRBARHED

Den særlige landskabelige placering og udsigten til Vadehavet i den vestlige del af byen er en af byens særlige kvaliteter, som man fortsat bør værne om. Som helhed er byen sårbar overfor yderligere fortætning med nyere parcelhuse. Den ældre gårdbebyggelse er sårbar overfor forringende udskiftninger af karaktergivende originale bygningsdele som vinduer og døre, ligesom bebyggelsen er følsom overfor ændringer af de traditionelle tagmaterialer.

ANBEFALINGER

Ved kommende planlægningsopgaver i Bådsbøl-Ballum skal man være opmærksom på byens to forskelligartede strukturer, og man bør fastholde forskelligheden mellem den langsgående Byvej mellem Bådsbøl og Husum og det forgrenede vejnet omkring hhv. Slippen og Strandvej.

Også landsbyens afgrænsning mod vest er en kvalitet, der bør sikres og friholdes for nyere bebyggelse eller tæt beplantning.

Den velbevarede og egnstypiske ældre gård og husbebyggelse kan styrkes ved, at der stilles præcise krav og gives vejledning til kommende istandsættelsesarbejder omkring tag, facader, vinduer og døre.

Den centrale rumdannelse ved mejeriet ved Kystvej kan styrkes væsentligt, ved en bearbejdning af det nyere dominerende byggeri overfor mejeriet, der på ingen måde lever op til byens øvrige arkitektoniske kvaliteter.

Den meget fine gård ved Strandvej 2 er en meget karaktergivende bygning i byen, og man bør absolut værne om denne bygning.

KONTEKST

Bådsbøl Ballum er en gammel vejklyngeby og er på den måde beslægtet med landsbyer som Husum-Ballum, Sæd, Vester Vedsted og Brøns.

Den landskabelige placering "oppe" på en bakkeø, hvor man stedvis kan kigge ud over Vadehavet ses også i Hjerpested og Buntje Ballum.

LANDSKAB

Bådsbøl Ballum ligger på ryggen af den nordlige del af Hjerpsted bakkeø. Terrænet omkring landsbyen er jævnt, men skråner svagt mod kysten mod vest.

Nord for byen stiger terrænet svagt ud mod den gamle Nørre Mølle, der ligger højt placeret i forhold til den øvrige bebyggelse.

I det ellers flade landskab virker de relativ få stigninger og terrænfald så meget desto mere effektfulde.

Hvor landsbyen møder det åbne land mod vest, er et smukt kig mod Ballum Kirke, der ligger nord for byen, samt fin udsigt mod Vadehavet.

Ved byens afgrænsning mod syd er der ligeledes et smukt og karaktergivende kig ud over det dyrkede land omkring byen og ud over den lave kystskrænt mod Vadehavet.

Mod nord afgrænses byen af Nørrevej, hvorfra der er smuk udsigt over markerne nord for byen og mod "Lorenzens Gård".

KULTURHISTORIE



Bådsbøl Ballum kendes tilbage til 1530, hvor landsbyen benævnes Bodszbøl.

Bodzsbøl betydning er "Bats udflyttergård", mens Ballum kommer af ordet "balle" i betydningen bakke. Her i betydningen på/ved forhøjningerne, hvilket stadig giver god mening for alle Ballum byerne, der ligger på nordlige del af den lille højderyg, der kommer fra Hjerpested. Betydningen af bynavnet er således "(Personen Bats udflyttergård ved forhøjningerne)".

Den ældre gård- og husbebyggelse i Bådsbøl-Ballum er placeret omkring et let forgrenet vejnet og landsbyen kan typologiseres som en vejklyngeby.

Den ældre landsbydannelse opleves tydeligst i byens nord-vestlige del ved Strandvej og i den syd-østlige del i området omkring Gaden og Slippenvej, hvor den enkle gadebelægning understreger ældre landsbys karakter.

I landsbyens vestlige del ligger den nu nedlagte færgegård fra 1896, hvorfra der var færgefart til Rømø.

I tiden op til forrige århundredeskifte har byen udviklet sig langs hhv. den nord-syd gående Kystvej og den øst-vestgående Byvej, således at byen i dette område nærmere har karakter af en landevejsby/stationsby end egentlig landsby. Typisk for denne periode er mejeriet i vejkrydset.

Byen har efterfølgende udviklet sig langs de to karaktergivende veje med villaprægede småhuse og parcelhuse, der ligger let tilbagetrukket fra vejen. De nyere bebyggelser har forbundet Bådsbøl-Ballum med Husum-Ballum, så de to landsbyer i dag opleves som en sammenhængende helhed, der er domineret af forløbet langs Byvej.

ARKITEKTONISKE IAGTTAGELSER

Landsbyen Bådsbøl Ballum er præget af to markante strukturer. Dels den gamle gård- og husbebyggelse, der strukturelt er knyttet til den ældre landsbydannelse og dels den nyere bydannelse fra tiden omkring 1900.

Den gamle gård- og husbebyggelse er strukturelt velbevaret, og man kan stadig aflæse den oprindelige bydannelse. Oplevelsen af den ældre bydannelse er dog præget noget af nyere parcel- og småhuse, der er opført imellem de ældre bygninger.

Den ældre bydannelse opleves primært i den vestlige del af landsbyen, hvor der er bevaret en fin sammenhæng mellem den ældre bebyggelse og det omkringliggende landskab. Også i område øst for Kystvej, ved Gaden og Slippenvej oplever man den ældre bydannelse, hvor bebyggelse, beplantning og det velbevarede slyngede vejnet danner en fin helhed.

Flere af de ældre gårde og huse i landsbyen er opført i det typiske røde murværk og er prydede af de karakteristiske gavlkviste og murankre, som kendertegner egnens byggeskik. Gårdbebyggelsens tagform og murværk er i reglen bevaret, hvorimod døre og vinduer ofte er udskiftede til nye typer, der i kvalitet og udtryk ikke modsvarer de fint proportionerede landhuse.

Af gårdene skal særligt fremhæves Strandvej 2, der ligger i den centrale rumdannelse i vejkrydset, og som med den velbevarede hovedform fra 1860érne og den kultiverede beplantning bidrager positivt til oplevelse af landsbyen.

Den nyere bydannelse fra tiden omkring 1900 dominerer særligt i vejkrydset mellem Kystvejvej, Strandvej og Byvej. Området her kendetegnes af det velbevarede andelsmejeri, der er oprettet i 1901. Mejeriet mangler i dag dets skorsten, men udgør ellers et tidstypisk og velbevaret kompleks med en særlig fin detaljering af murværk.

Den gamle Færgegård, der ligger ved Strandvej i den vestlige del af byen er opført 1890 og er ligeledes et tidstypisk og velbevaret eksempel for tidens byggeri.

Den gennemgående Kystvej deler den oprindelige bydannelse i to, hvilket forstærkes af de store dominerende bygninger, der ligger langs vejen fra Mejeriet og ud til skolen nord-vest for byen. Særligt det store anlæg nord-øst for krydset, som i skala og materialevang bryder med den øvrige bydannelse, dominerer oplevelsen af byen på dette sted

Nord for byen ligger Nørremølle. Den gamle møllebygning er stærkt ombygget, men man kan stadig aflæse den tidligere funktion.

Den nyere husbebyggelse der ligger langs Byvej udgør ikke en samlet bevaringsværdig helhed, selvom enkelte af bygningerne rummer arkitektoniske kvaliteter. Forløbet svækkes noget af de nyere parcelhus, der i deres arkitektur og tilbagetrukne placering på grunden ikke helt formår at danne rum omkring Byvej.

Byvej, der i dag forbinder Husum og Bådsbøl har i dag karakter af byens hovedgade, der afsluttes i hver ende med hhv. kroen og mejeriet som markante og dominerende enkeltbygninger.

Nord for byen ligger det usædvanlig velbevarede anlæg "Lorentzens Gård", der skal fremhæve som en bevaringsværdig helhed med fine og velbevarede bygninger. Gården, der er opført i 1880 ligger tilbagetrukket nord for Nørrevej, lidt uden for den øvrige landbybebyggelse.

I den vestlige del af landsbyen er en fin og markeret overgang mellem bebyggelse og landskab med et smukt og karaktergivende kig mod Ballum Vesterende med det karakteristiske tårn. (1)

Bådsbøl Ballum ligger på Hjerpested Bakkeø – Syd for byen er der vidt udsyn over åbne marker og kig ud mod Vadehavet. (2)

Nord for byen stiger terrænet svagt ud mod den gamle – nu stærkt ombyggede – vindmølle. (3)

Det gamle andelsmejeri, der ligger ved den gennemgående Kystvej, udgør en velbevaret helhed, der både rummer kulturhistoriske og arkitekttoniske kvaliteter. Den nyere bygning, der er opført nord for Mejeriet er i sin størrelse, udformning og størrelse fremmed for bydannelsens øvrige arkitektur. (4)

I området omkring Gaden og Slippenvej oplever man det gamle slyngede vejnet og en bebyggelse, der knytter sig til den ældre landsbydannelse. (5)

Der er bevaret flere af de karakteristiske gårde i byen med det karakteristiske murværk, frontkvist og karnap. Gården her er et fint helstøbt anlæg, der sammen med den kultiverede beplantning præger oplevelsen af landsbyen i den centrale rumdannelse ved Kystvej, Strandvej og Byvej. Standvej 2 . Opført 1860. (6)

Den gamle gårdbebyggelse er en væsentlig og karaktergivende del af byen. Hovedparten af gårdene har bevaret deres tagform og facaderne og kan styrkes yderligere gennem vejledning om byggematerialer og teknikker.

Særligt i den vestlige del af byen, er en fin sammenhæng med det omkringliggende landskab, og den enkle bebyggelsesstruktur giver mulighed for enkelte, smukke og karaktergivende kig ud over landskabet. (7)

Den Gamle Færgegård i den vestlige del af byen udgør en velbevaret helhed.
Strandvej 27 – Opført 1890. (8)

Opdateret 28. februar 2020