Bøger er noget, vi lytter til
Hvor mange nye titler, bliver der udgivet hvert år i Danmark, hvem er de flittigste læsere, og hvor meget fylder det digitale salg egentlig af forlagenes samlede omsætning?
De spørgsmål – og rigtig mange flere – kan man få svar på i årsrapporten ”Bogen og Litteraturens vilkår 2019”, der offentliggøres af Bogpanelet i dag.
Kulturminister Rasmus Prehn siger:
”Dejligt at danskerne i den grad har taget lydbøgerne til sig. I en travl hverdag er det en nem og smart måde at finde plads til litteraturen. Og det sjove er jo, at historierne fænger. Jeg er nok ikke den eneste, der har taget en ekstra tur rundt om blokken eller er blevet siddende i bilen, fordi jeg lige skulle høre det sidste af et kapitel. Selvom vi ikke læser så mange papirbøger som tidligere, ser vi alligevel nu, at lydbøgerne buldrer frem. Appetitten på god litteratur er der altså stadig.
Det glæder mig som kulturminister. Glæden ved at læse skal vi tale op og dele med hinanden, og så skal vi tage fælles ansvar for at åbne litteraturen for nye generationer. Det er også derfor, regeringen tidligere på ugen afsatte 7 mio. kr. til en læselystindsats målrettet børn, som landets biblioteker skal udrulle i samarbejde med skolefritidsordningerne.”
Formand for Bogpanelet Anne-Marie Mai siger:
”Den danske bogkultur befinder i en periode præget af forandring i disse år, hvor digitaliseringen og nye og bedre muligheder for at udgive og distribuere bøger har konsekvenser for både produktion, distribution og forbrug af bøger. I år viser rapporten både kontinuitet og kompleksitet, og det er for eksempel interessant, at vi midt i et boom af lydbøger ser, at 86 procent af de danskere, der læser skønlitteratur i dag, læser skønlitteratur i bogens traditionelle papirformat, og det gælder pudsigt nok også de unge læsere, der ellers har stor forkærlighed for det digitale.”
Bogpanelets årsrapporter er udkommet siden 2015, og de er et væsentligt referencepunkt for forlagsbranchen i Danmark.
Læs Bogpanelets årsrapport
Produktion og udlån af netlydbøger boomer
I 2018 blev der udgivet cirka 3.800 nye netlydbøger i Danmark. Det er en stigning på 60 procent i forhold til 2017 og det højeste tal registreret, siden netlydbøgerne kom på markedet.
I juli 2019 blev der udlånt 287.292 netlydbøger på danske folkebiblioteker, og det er en stigning på cirka 24 procent i forhold til samme måned året før, og det højeste antal nogensinde.
Årsagen til netlydbogens succes er blandt andet, at den kan tages med på farten og lyttes til hvor som helst og når som helst.
Udbud af skønlitteratur er rekordhøjt
Bogpanelets årsrapport viser også, at der fortsat udkommer flere og flere bøger. Væksten er særlig markant for skønlitteratur skrevet på dansk, som er steget med 13 procent siden 2015 og 79 procent siden 2009.
Ifølge tal fra årsrapporten angiver 40 procent af befolkningen, at de ikke har læst skønlitteratur i de seneste tre måneder, og rapporten viser desuden, at 36 procent af danskere over 12 år læser skønlitteratur hver uge. Det er et fald på 3,4 procentpoint siden 2009, men det nuværende tal har været stabilt de seneste tre år.
Fakta om Bogpanelet
Kulturministerens Bogpanel blev etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked, og det nuværende panel er udpeget for perioden 2019-2022.
Professor Anne-Marie Mai er formand for panelet, der i alt tæller seks forskere med ekspertise inden for bogens og litteraturens kredsløb.
På baggrund af en stor mængde statistik tager årsrapporten temperaturen på bogbranchen fra det øjeblik en bog produceres, til den er i hånden på læseren. På den måde tager tallene højde for hele kredsløbet fra produktion over distribution til forbrug.
Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der er sekretariat for kulturministerens Bogpanel.
Læs mere om Bogpanelet
Yderligere oplysninger
Specialkonsulent Jeppe Naur Jensen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95