Amalienborg Slot

Amalienborg består af fire næsten ens palæer, der omkranser slotspladsen med rytterstatuen af Frederik 5. – Amalienborgs og Frederiksstadens grundlægger.

Slotsanlægget er et hovedværk i dansk bygningskunst og nok det fornemste stykke rokokoarkitektur i Danmark.

Historie

På stedet lå oprindeligt det lille lystslot Sophie Amalienborg, der brændte i 1689. I 1749 blev det besluttet at anlægge en ny bydel på stedet, Frederiksstaden. Bydelens centrum er Amalienborg. Den ottekantede plads omkranses af fire næsten ens palæer, der oprindeligt var privatboliger for adelsfamilier.

Efter Christiansborg Slots brand i 1794 flyttede kongefamilien ind i palæerne. Det blev tradition, at en ny konge blev boende i det palæ, han havde boet i som tronfølger. På den måde har alle palæerne været kongebolig på skift.

Rytterstatuen

Rytterstatuen af Frederik 5. – Amalienborgs og Frederiksstadens grundlægger – blev rejst i 1771, i midten af den ottekantede plads. Den er udført af den franske billedhugger J.-F.-J. Saly og regnes for en af Europas fineste.

Amalienborgmuseet

I Amalienborgmuseet, som er en del af Christian VIII’s Palæ, kan du bl.a. få et kig ind i Christian 10.s arbejdsværelse, opleve Fabergékammeret og se gallasalen, som stadig bruges af kongefamilien ved særlige lejligheder.

Amaliehaven

Haven, der er tegnet af den belgiske arkitekt Jean Delogne, blev indviet i 1983 og er dermed en af Københavns yngste parker. Det modernistiske anlæg ved havnefronten byder på fontæneskulpturer, springvand og mange forskellige planter og duftende blomster.

Opdateret 05. januar 2024

Fakta om slot

Slottet

Areal: 36.172 m2

Opført: 1750-1760

Stilart: Rokoko

Arkitekt: Nicolai Eigtved

Adgang: Det er muligt at besøge Amalienborg Museet i Christian 8's palæ. Museet arrangerer endvidere omvisninger i Christian 7's palæ. De øvrige palæer er lukkede for publikum.

Hent pressefotos

Åbningstider og besøg

Adgang og besøg

Slotspladsen og Amaliehaven er altid åben for offentligheden.

Besøg Amalienborg Museet i Christian 8's palæ.

Besøg Amaliehaven ved havnefronten.