Amaliehaven

Amaliehaven byder på nogle af byens smukkeste udsigter. Mod vest over Amalienborg Plads med Salys rytterstatue til Marmorkirken og mod øst over havnen til Operaen på Holmen.

Amaliehaven ligger ved havnefronten i Københavns inderhavn, og er med sin centrale placering velbesøgt, både af københavnere og turister.

Om Amaliehaven

Amaliehaven er en gave til danskerne fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Haven blev indviet i 1983 og er dermed en af Københavns yngste parker. Den besøges dagligt af både københavnere og turister. På få kvadratmeter opfylder den moderne park kravene til et åndehul midt i storbyen - med springvand, skulpturer, blomster og grønne planter.

Arkitektur

Det har været en udfordrende opgave for den belgiske arkitekt Jean Delogne at tænke og tegne en moderne have, der på samme tid respekterer Amalienborgs fine rokokoarkitektur og går i spænd med havnefrontens leben. Det er Frederiksgades akse, der binder hele området sammen. Aksen tager udgangspunkt i Marmorkirken og løber gennem Amalienborg Plads med Saly's rytterstatue af Frederik 5. frem til det monumentale springvand midt i Amaliehavens symmetriske anlæg.

Pomodoros skulpturer

Jean Delognes havearkitektur spiller smukt sammen med havens skulpturer, springvandet og den italienske billedhugger Arnaldo Pomodoros fire store abstrakte søjler omkring springvandet. Også de sollignende fontæneskulpturer er skabt af Pomodoro. Fra hver sin ende af Amaliehaven overrisler de anlægget med deres stråler af vand.

Mange planter og blomster

På begge sider af det store springvand fortsætter den rektangulære have i to niveauer med hække og mure, der skærmer mod havnen på den ene side og gaden på den anden. Amaliehaven byder på mange forskellige planter og duftende blomster, som med deres smukke farvekombinationer og naturlige former spiller på kontrasten til det strengt symmetriske, formklippede og geometriske anlæg.

Amaliehaven ejes af Staten og Københavns Kommune i fællesskab og vedligeholdes af Slots- og Kulturstyrelsen.

Opdateret 03. marts 2022

Fakta om Amaliehaven

Haven

Anlagt: 1983

Havearkitekt: Jean Delogne

Stilart: Modernistisk

Hent pressefotos fra Skyfish

Adgang og ordensregler

Åbningstider

Amaliehaven er altid åben.

Ordensregler

Se ordensreglerne for Amaliehaven