Det Kongelige Biblioteks Have
Haven ligger på Slotsholmen, mellem Christiansborg Slot og Det Kgl. Bibliotek. I umiddelbar nærhed finder du Finansministeriet og Christian 4.s gamle børsbygning.
Haven er en lille oase midt i byen og tiltrækker mange besøgende året rundt - både danskere og turister. Kun det lave bassin i midten af haven røber, at der en gang lå en havn på dette sted. I dag er haven præget af blomstrende bede og store skyggefulde træer. Stilheden brydes dog midlertidigt, når den nye vandskulptur midt i det centrale bassin ved hvert timeslag dagen igennem udspyr kaskader af vand.
Historie
Det Kongelige Biblioteks Have er anlagt i 1920 af havearkitekt Jens Peder Andersen og slotsarkitekt Thorvald Jørgensen oven på Christian 4.s tidligere krigshavn, Tøjhushavnen. Som minde herom ligger midt i haven et lille bassin. Desuden afslører havens tidligere maritime funktion sig ved, at der i murværket for enden af haven er indmuret gamle fortøjningsringe til 16- og 1700-tallets skibe.
Søren Kierkegaard
Midt i haven finder du en skulptur af en eftertænksom dansker - den verdensberømte filosof Søren Kierkegaard. Han skuer med et sørgmodigt blik mod et sted ude bag de røde mure. Nogle mener at vide, at Kierkegaards blik er rettet mod netop det sted i guldalderens København, hvor hans tabte kærlighed og forlovede Regine Olsen boede.
Vandskulpturen
I sommeren 1999 afslørede vi en helt ny skulptur i den gamle have. Skulpturen er en 8 meter høj søjle i kobber, der rejser sig midt i havens bassin og fungerer som springvand. Springvandet springer særligt meget ved timeslag. Den er udført af billedhugger Mogens Møller som et monument over bogen og det skrevne ord. Skulpturen er skænket af Ny Carlsbergfondet til Det Kgl. Bibliotek i anledning af bibliotekets tilbygning, Den Sorte Diamant.
Det Kongelige Biblioteks Haves mange blomster, der skifter med årstiden, kan man nyde fra bænkene, som er opstillet skyggefuldt under træerne - og solrigt langs med muren ind til arkivgården. I havens fire græsklædte hjørnestykker er søjlebaser fra det gamle Christiansborg brugt som blomsteropsatser. Gennem haven løber en hovedakse, som skaber forbindelse mellem Rigsarkivets gård og hovedindgangen til Det Kgl. Bibliotek.
Fakta om Det Kongelige Biblioteks Have
Haven
Anlagt: 1920
Havearkitekt: Jens Peder Andersen
Slotsarkitekt: Thorvald Jørgensen
Stilart: Tilnærmelsesvis gardenesque
Adgang
Åbningstider
06.00-22.00 alle dage.
Besøg og aktiviteter
Hold dit arrangement i Bibliotekshaven