Formidling og vejledning

Den gode formidling og vejledning er afgørende for, at eleverne bliver inspireret til læseoplevelser. Det kan være svært at finde frem til de rigtige bøger, som giver én læseglæde eller appetit på mere viden. Hvis den unge eller barnet ikke ved, hvor han/hun kan hente bogtips eller føler sine interesser spejlet i den, der giver anbefalinger, så kan det blive et benspænd for gode læseoplevelser.

Her følger nogle tips til formidling.

Læsesporet – inspiration til aktivering af læseglæde

På bibliotekernes Sprog- og Læsespor er der samlet en masse viden og inspiration til både biblioteker, fagpersoner og forældre. Her kan man bl.a. finde inspiration til forløb og aktiviteter, der kan skabe mere læseglæde i hverdagen for børn og unge.

SE MERE: Gå på opdagelse på læseporet.dk

eReolen Go! Børnenes egen litteraturformidling

Arbejder I med de 7-12-årige kan eReolen Go være et godt sted at hente inspiration til bogtips og formidling. Mange forbinder primært eReolen Go med udlån af e-bøger og lydbøger, men platformen er i høj grad også et inspirationsværktøj, som har særligt fokus på litteraturformidling fra barn til barn. Mange børn og unge henter deres inspiration til den næste bog online, også selvom de fleste foretrækker at læse fysiske bøger.

HENT INSPIRATION TIL FORMIDLING: eReolen Go

På Youtube kan man fx følge med i eReolen Gos boganbefalinger i et univers, hvor børnene føler sig hjemme. De har startet en ny sæson op i juni 2024 med titlen "LitGaming". "LitGaming” er både en gamerklub og en bogklub med youtuberen Lasse Vestergaard som vært. Her bliver der spillet spil og talt om bøger.

SE VIDEO: Se video på Youtube med eReolens "LitGaming"

Vil I dykke mere ned i eReolen og blive klogere på, hvordan I kan skabe læseglæde med brug af denne platform, så kan I se et webinar lavet i forbindelse med den nationale læseglædeindsats 2023-2025. Her er bl.a. tips til, hvordan I kan brug eReolen Go på forskellige måder:

I forbindelse med den nationale læseglædeindsats (2023-2025) har Tænketanken Fremtidens Biblioteker afholdt et webinar, hvor eReolen Gos arbejde med at skabe læseglæde foldes ud.

SE WEBINAR: Skab læseglæde med eReolen GO. Webinar - YouTube

Inspiration til fysisk formidling – bogudstillinger

I guiden ”Fremtidens frilæsning i skolernes PLC. Guide til udvikling af den fysiske frilæsningssamling” (2020) kan I bl.a. finde inspiration til fysisk formidling og udstillingstips. Det gælder fx inspiration til fysisk formidling – se billede nedenfor.

LÆS MERE: ”Fremtidens frilæsning i skolernes PLC. Guide til udvikling af den fysiske frilæsningssamling” 2020, udviklet med støtte fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Inspiration til læselyst I folkeskolen – emu.dk

I Danmarks læringsportal emu.dk kan I også hente inspiration til læselyst i folkeskolen. Her kan man bl.a. finde en artikel med tre inspirationsmaterialer, hvor af det ene omhandler elevers lystlæsning understøttet af PLC. Til dette inspirationsmateriale henvises til et praksisnært redskab.

LÆS ARTIKEL: "Om læselyst i folkeskolen” på emu.dk

GÅ TIL REDSKAB: I artiklen henvises bl.a. til redskabet "Elevens lystlæsning understøttet af PLC"

 

Hvad står der om formidling i vejledningen til bekendtgørelsen om folkeskolens pædagogiske læringscentre?

Det fremgår af bekendtgørelsen for pædagogiske læringscentre, at PLC’er blandt andet skal vejlede om litteratur og læsning, herunder også bøger til elevernes fritidslæsning. Der er udarbejdet en vejledning til bekendtgørelsen, og i denne kan I bl.a. finde inspiration i en række praksiseksempler.

SE MERE: I Vejledning til bekendtgørelsen om folkeskolens pædagogiske læringscentre fra s. 27 og frem. 

Opdateret 20. juni 2024

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen

Søg puljen

Gå til puljen 'Et styrket samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker om bøger og læseglæde'
Klik her