Pulje ”Støtte til EU-oplysning”

Årlig pulje som støtter aktiviteter, der har til formål, at fremme debat og oplysning i Danmark om EU’s politik og om det europæiske samarbejde (EU) herunder udvikling af deltagelsesdemokrati.

Puljen har sædvanligvis to årlige ansøgningsrunder, en i foråret og en i efteråret. 

Herunder kan du læse mere om puljens formål og om muligheden for at søge projekttilskud i kommende ansøgningsrunder.

Lovlige organisationer, offentlige institutioner, juridiske personer og til myndige privatpersoner, der er registreret i folkeregisteret kan søge tilskud fra Støtte til EU-oplysning.

Partier og bevægelser valgt ind i Folketinget eller Europa-Parlamentet – eller deres ungdomsorganisationer kan ikke søge om tilskud fra puljen til Støtte til EU-oplysning.

Det betyder, at også virksomheder, biblioteker samt skoler, gymnasier mv. kan søge i denne pulje.

 

Formålet med ordningen er at fremme debat og oplysning i Danmark om EU’s politik og om det europæiske samarbejde (EU) herunder udvikling af deltagelsesdemokrati. Alle aktiviteter, der gennemføres med tilskuddet, skal opfylde formålet.

Man kan søge bredt til EU-oplysende aktiviteter. Tilskuddet kan bl.a. anvendes til arrangementer, oplysningskampagner, konferencer, annoncering, produktion og formidling af oplysning på alle former for platforme o.l.

Der bevilges ikke tilskud til aktiviteter eller dele af aktiviteter, der er gennemført ved tilskudsperiodens start eller til udgifter, der er afholdt før denne dato.

Det er en betingelse, at aktiviteterne er offentligt tilgængelige, annonceres bredt i målgruppen og er gratis i mindst et halvt år efter tilskudsperioden, såfremt det ikke er fysiske arrangementer.

Europa-Nævnet giver ikke tilskud til:

  • Driftsudgifter, herunder overheadomkostninger
  • studie- og researchrejser
  • honorarer til og transport for medlemmer af Folketinget eller medlemmer af Europa-Parlamentet – heller ikke selvom de er oplægsholdere på møder eller konferencer
  • køb af produktionsudstyr, IT-udstyr og inventar

Der gives ikke tilskud til brug af egne lokaler og eget udstyr, sendetilladelser eller annoncering i eget medie o.l., men kapacitetsomkostningerne kan indgå i egenfinansieringen i form af overhead.

Der gives ikke tilskud til indkøb af udstyr til et projekt (eksempelvis kamera, mikrofoner og lign.), dog kan der gives tilskud til leje af udstyr.

Europa-Nævnets puljer skal søges gennem Slots- og Kulturstyrelsens Tilskudsportal.

Du indsender ansøgningen via Tilskudsportalen, som du finder på ansøgningssiden, når puljen er åben.

Bemærk at Tilskudsportalen kræver, at du logger på med MitID eller MitID Erhverv knyttet til den forening eller den organisation, som du søger på vegne af.

Hvis du har brugt dit eget MitID er du selv ansvarlig for projektet og får tilskuddet udbetalt. Ejerskab og udbetaling kan ikke efterfølgende overføres til din organisation/virksomhed.

Næste ansøgningsrunde for puljen ’Støtte til EU-oplysning’ åbner i februar 2025. Der kan søges tilskud til aktiviteter, som afvikles i 2025.

Det er Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet), der vurderer ansøgningerne og træffer den endelige beslutning om, hvem der skal modtage tilskud.

Du kan læse mere om Europa-Nævnet her.

Europa-Nævnet træffer afgørelse om afslag eller tilsagn baseret på en konkret vurdering af

  • om ansøger lever op til kravene som formuleret i afsnittet ’Hvem kan søge?”
  • hvorvidt de aktiviteter, der er beskrevet i aktivitetsplanen lever op til puljens formål om at fremme debat og oplysning om EU.

Nævnet lægger derudover i sin prioritering mellem ansøgerne vægt på, at projektet

  • har en vis grad af egenfinansiering. Dog forventes der ikke en egenfinansiering større end 1/3 af projektets omkostninger, og Nævnet tager hensyn til ansøgertype og deres mulighed for at lægge egenfinansiering i deres vurdering. Bemærk at det ikke forventes, at enkeltpersoner lægger egenfinansiering.
  • i indhold og form henvender sig til brede eller nye målgrupper i Danmark,
  • har stor gennemslagskraft og spredning i målgruppen eller offentligheden,
  • skaber engagement og tilgængeliggøre viden, herunder forklarer og synliggør hvad EU betyder for borgeren, og hvilke implikationer det europæiske samarbejde konkret har for samfundet,
  • kommer ud i alle dele af landet. Lokale aktiviteter anbefales, da Europa-Nævnet ønsker at støtte aktiviteter i alle dele af landet.
  • samarbejder med andre organisationer, institutioner eller virksomheder, idet spredning og gennemslagskraft dermed forventes at blive forbedret.
  • er aktuelle EU-emner enten på europæisk plan eller i Danmark.

Nævnet forbeholder sig ret til ved prioritering at tildele mindre end ansøgt under hensyntagen til spredning af midlerne.

Det er en betingelse for tilskud, at aktiviteten omhandler det europæiske fællesskab (EU) og/eller kan fremme borgernes deltagelse i de demokratiske processer forbundet med EU.

Hermed forstås det internationale politiske samarbejde i EU i forbindelse med

  1. de politiske beslutningsprocesser – forhandlingsprocesserne og spillet mellem aktørerne, f.eks. hvilke interesser, holdninger, normer, værdier op-træder i fællesskabet
     
  2. det politiske system – institutionelle rammer, f.eks. hvad betyder indretningen af det politiske system for processerne og politikken
     
  3. den førte politik – slutproduktet af de politiske forhandlinger og de insti-tutionelle rammer, f.eks. konkrete handlingsplaner, forordninger og direkti-ver, der har direkte betydning for borgeren og samfundets indretning.

Tilskudsfinansierede aktiviteter skal altså have det fælles europæiske politiske aspekt som hovedfokus og/eller understøtte borgernes eller civilsamfundets aktive deltagelse i EU’s demokratiske proces.

Nævnet støtter ikke aktiviteter, der kun i begrænset omfang har til formål at oplyse eller skabe debat om det europæiske fællesskab (EU) eller udviklingen af deltagelsesdemokrati i forbindelse med EU - eksempelvis at en aktivitet har baggrund i EU-regulering uden at dette fremgår klart af indholdet og er en fremtrædende del af aktiviteten.

Det ligger nævnet på sinde, at der er en sammenhæng mellem de emner, der er aktuelle på europæisk plan, og de emner, der diskuteres i Danmark. Derfor lægges der i bedømmelsen vægt på, at aktiviteten adresserer aktuelle problemstillinger og emner, der er relevante i en EU-kontekst.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Ved ansøgning udfyldes en obligatorisk ansøgningsskabelon, hvor følgende oplysninger om projektet skal fremgå: 

  • Beskrivelse af ansøger og samarbejdspartnere
  • Beskrivelse af projektet, dets aktiviteter og aktivitetsmål
  • Beskrivelse af målgruppen og hvordan man vil nå denne
  • Den forventede effekt og hvordan projektet formidles
  • Hvor og hvornår projektet finder sted
  • En beskrivelse af hvordan projektet vil fremme debat og oplysning i Danmark om EU
  • Budget for projektet

Udbetaling

Ved modtagelse af tilskud udbetales 75 pct. af det årlige tilskudsbeløb ved tilskudsperiodens start, og de resterende 25 pct. af tilskudsbeløbet, når regnskabet for projektets aktiviteter er godkendt.

Når I søger tilskud hos Slots- og Kulturstyrelsen skal I have en NemKonto, for at vi kan udbetale beløbet. Alle tilskud bliver udbetalt til den NemKonto, der er knyttet til det CPR- eller CVR-nummer, der oplyses i ansøgningen. Hvis der ansøges med et nyt CVR-nummer, skal der tilknyttes en NemKonto, inden ansøgningen indsendes.

Tilskuddet vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan tilskuddet beskattes. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.

Kreditering af Europa-Nævnet

Tilskudsmodtagere kreditere med nedenstående sætning, som skal optræde på fremstillede materialer, som f.eks. blade, aviser, bøger, tv- og radioprogrammer, SoMe-aktivitet og hjemmesider :

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Afgørelser om tilskud bliver truffet efter BEK nr. 1082 af 03/10/2024 og i medfør af tekstanmærkning nr. 200 til § 21 på finansloven.

Tilskud givet efter oktober 2024 administreres efter Kulturministeriets bekendtgørelse for regnskab og revision for projekt- og aktivitetstilskud (BEK nr. 1479 af 22/12/2014).

Opdateret 17. januar 2025

Kontakt

Vil du spørge os om noget? Her kan du henvende dig til Slots- og Kulturstyrelsen