Esrum Kloster

Esrum Kloster er resterne af et mægtigt cistercienserkloster fra ca. 1150, som ligger smukt nær Gribskov og Esrum Sø, i det næsten uberørte nordsjællandske middelalderlandskab.

I Abbedsalen kan man se kalkmalerier fra renæssancen, og i klosterhaven dyrkes et rigt udvalg af middelalderens lægeurter.

Historie og betydning

Den eksisterende bygning, som formentlig var abbedens bolig, er blot den ene fløj af et langt større kompleks. Efter Reformationen i 1536 blev klosteret inddraget under kronen, og det meste af anlægget blev revet ned. I de kommende 400 år blev den tilbageværende bygning anvendt til mange forskellige formål, blandt andet til jagtslot, stutteri, militærforlægning og posthus. Under 2. verdenskrig blev huset brugt til at skjule historiske skatte fra Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet.

Klosteret i dag

I 1997 åbnede klosteret for publikum efter en nænsom restaurering, som lader middelalderarkitekturen komme til sin ret. I den gamle klosterbygning vises en permanent udstilling om cistercienserne på Esrum Kloster. Desuden er der skiftende udstillinger om klostrenes storhedstid i middelalderen og deres fald ved Reformationen.

I løbet af året kan man gå til foredrag, koncerter og teaterforestillinger på Esrum Kloster.

Opdateret 01. februar 2022

Fakta om klosteret

Opført: Oprindeligt opført ca. 1150, den bevarede fløj er fra 1300-tallet

Stilart: Middelalderarkitektur

Adgang: Åbent for offentligheden.

Åbningstider og besøg