Pulje til oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark 2022-25

Puljen støtter projekter, der skal bekæmpe antisemitisme og hadforbrydelser i det danske samfund.


Følgende projekter har modtaget støtte


Mensch - et ægte menneske

Et undervisningsforløb rettet mod erhvervsuddannelser og fagbevægelsens ungdomsorganisationer om dansk jødisk kulturhistorie, der skal afholdes af en både ældre og ung dansk jøde. En oplysende indsats med en podcastserie om unge danske jøders beretninger om deres liv. En videns formidlende kampagnevideo med formål at styrke og fremme unges kritiske tænkning med henblik på at forebygge antisemitisme og hadforbrydelser.

Foreningen Pio modtager 680.000 kr.


”Ung, jøde og minoriseret” Workshops for danske høj- og efterskoler

Humanity in Action, Jødisk Informationscenter og Mino Danmark vil øge unges kendskab til jødisk liv, kultur og historie i Danmark gennem foredrag og workshops på landets høj- og efterskoler. Ved at møde unge med jødisk baggrund vil eleverne erfare, hvordan fortiden præger nutiden. Gennem dialog og øvelser inviteres eleverne til refleksion og styrker kritisk tænkning. Projektet forankres på de enkelte skoler, der får elevernes og vores anbefalinger til, hvordan de aktivt kan forebygge diskrimination, eksklusion og antisemitisme.

Projektet modtager 500.000 kr.


Behind the scenes - To unge mænd tager dig med bag scenen i en ny podcast og YouTube kanal om kulturforskelle og jødisk liv

Vi vil give unge, uden for København, en unik mulighed for at deltage i et oplysende og debatskabende projekt. Vi udvikler en live-podcast der kan engagere unge i jødisk liv anno 2024. Projektet tager borgerne med bag scenen, når to unge, den ene af jødisk tro, producerer deres egen podcast og YouTube om kulturforskelle og sameksistens. Podcasten optages på Halsnæs Bibliotek, hvor borgere kan deltage. Vi udarbejder playbook og tilbyder projektet til andre biblioteker under Gentofte Centralbiblioteker.

Perlefil modtager 513.000 kr.


Købmanden i Venedig –  et iscenesat formidlingsprojekt om undertrykkelsens anatomi

HamletScenen, Dansk Jødisk Museum og Center for Undervisningsmidler i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har i anledning af 80-året i 2023 for redningen af de danske jøder, primært langs Øresundskysten og med centralt omdrejningspunkt i Helsingør, indgået et treårigt formidlingssamarbejde 2023-2026. Formålet er via en teaterforestilling og et undervisningsmateriale at styrke unges kritiske tænkning samt medvirke til at forebygge antisemitisme, hadforbrydelser og ekstremisme i samfundet.

Den Selvejende institution Hamletscenen modtager 700.000 kr.


Historien i Nutiden – den jødiske minoritet og aktivt medborgerskab

Vi ønsker at skabe et tværregionalt samarbejde mellem Jødisk Informationscenter (JIC) i København og Holocaust Undervisnings Centret samt Myrthue i Esbjerg. Formålet er at forene vores fagligheder i udvikling af et fælles landsdækkende initiativ. Projektet vil bestå af udvikling + afvikling af undervisningsworkshops for udskolingen og ungdomsuddannelser om Holocaust, jødisk liv og identitet i dag og nutidig antisemitisme. Ligeledes vil projektet afholde en række åbne arrangementer i hele landet.

Det Jødiske Samfund i Danmark modtager 1.260.000 kr.


Jødernes København

Et lokalt oplysningsprojekt via lyd, video, fysiske debatmøder og kunstudstilling målrettet unge om hvordan jødisk kultur og liv former og har formet København.

Station København modtager 500.000 kr.


LILMOD –et nyt pædagogisk og didaktisk fundament for udstillingsudvikling, undervisning og formidling på Dansk Jødisk Museum(DMJ)

På baggrund af inkorporeringen af Holocaust i folkeskolens historiekanon vil projektet opbygge et pædagogisk fundament og praksis for læring om jødisk liv i Danmark gennem 400 år på DJM som afsæt for at forstå og perspektivere jødeaktionen i Danmark i en dansk og international sammenhæng. Projektet forankres på DJM og understøttes af Skoletjenesten. Samarbejdet sikrer at DJM kan tilbyde undervisning, der ikke kun historiefagligt, men også pædagogisk og didaktisk er opdateret og reflekteret.

Dansk Jødisk Museum modtager 1.040.000 kr.


Det Jødiske Hus

Den Gamle By, Dansk Jødisk Museum og Fredericia Museum vil fortælle historien om de danske jøder, der boede uden for København i en samlet udstilling. Rammen bliver ”Det Jødiske Hus” i Den Gamle By. Huset er fra Randers, som husede provinsens største jødiske menighed. I stueetagen etableres to permanente interiørudstillinger: En jødisk børstenbinderforretning og en jødisk lejlighed. På første sal indrettes udstilling om jødernes historie i Danmark med fokus på jøderne i provinsen.

Fuldt tilsagn: 2.205.197 kr.


Indtryk, aftryk, udtryk

Med indsatsen Indtryk, aftryk og udtryk vil Dansk Jødisk Museum, Immigrantmuseet og Furesø Bibliotekerne oplyse borgere i Nordsjælland om jødisk historie, liv og kultur. Det skal ske med fokus på oplysning og demokratiske samtaler i form af forskellige kunst- og kulturarvsformer såsom foredrag, udstillinger, dialogmøder m.m. Således skabes konstruktiv grobund for tolerance, diversitet og inklusion, der skal forebygge antisemitisme. Med andre ord: med oplysende indtryk, aftryk og udtryk opnår vi at blive trygge.

Delvist tilsagn: 704.803,00 kr.


Shalom Danmark. Sammen mod antisemitisme

Projektet skal igangsætte en national indsats mod antisemitisme på online medier målrettet 15-25-årige. Med udgangspunkt i en algoritmebaseret analyse af digital antisemitisme, vil projektet udvikle innovativt undervisningsmateriale samt 3-5 forebyggende og lokalt forankrede initiativer. Analysen skal også danne udgangspunkt for en online kampagne. Koncepterne og undervisningsmaterialet udvikles i en samskabende proces, hvor lokale og nationale kulturaktører og partnere bliver medejere. Jødisk Informationscenter er ansøger. De har et indgående kendskab til jødisk liv i dag og har arbejdet med forebyggelse af antisemitisme gennem oplysning og undervisning.  De har indgået partnerskab med Nordic Safe Citites, som udgør en alliance for tryghed og inklusion i 19 nordiske byer, hvor de arbejder for forebyggelse af ekstremistisk had online og offline. Analyse & Tal og Common Consultancy sætter fokus på sociale medier, algoritmer og datadrevne kompleksiteter samt opsporing og klassificering af hadtale.

Fuldt tilsagn: 2.520.000 kr.


Købmanden i Venedig. Et iscenesat formidlingsprojekt om undertrykkelsens anatomi

HamletScenen, Dansk Jødisk Museum og Center for Undervisningsmidler i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har i anledning af 80-året i 2023 for redningen af de danske jøder, primært langs Øresundskysten og med centralt omdrejningspunkt i Helsingør, indgået et treårigt formidlingssamarbejde i 2023-2025. Formålet er via teaterforestilling og undervisningsmateriale at styrke unges kritiske tænkning samt medvirke til at forebygge antisemitisme, hadforbrydelser og ekstremisme i samfundet.

Delvist tilsagn: 390.000 kr.

Opdateret 08. maj 2024