Visselbjerg

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier:

Af hovedgården er kun voldanlægget bevaret med grave på de tre sider mod vest, syd og øst. Voldanlægget er tørt og bevokset med træer og krat som afgrænsning af haven til den nuværende gård. Fra Visselbjerg blev seks gårde udstykket og blev til bebyggelsen Vibæk. Den indbyrdes sammenhæng mellem disse relativt uforandrede elementer er det væsentlige ved kulturmiljøet.

Sammenhæng med:

Hesselmed er en tilsvarende vestjysk herregård, hvor hovedbygningen er bevaret sammen med et par sidelænger, men her er jordtilliggendet i modsætning til Visselbjerg gennemskåret af både jernbane og moderne vejanlæg. Af andre vestjyske herregårde af samme type kan nævnes Sneumgård og Krogsgård.

Bevaringstilstand:

Det åbne land er relativt uændret selv om afgrøderne på markerne er andre i dag. De mest påfaldende ændringer er gårdenes læhegn og haveanlæg. Gårdene er alle ombyggede, tilpasset moderne forhold og to af dem er udflyttede. De fleste af dem er forholdsvis velholdte, men her er det gårdenes beliggenhed og ikke den enkelte gård, der fokuseres på. Trods buske og træer i gravens tre sider fremtræder voldanlægget klart. Den fjerde side ligger hen i græs og er opfyldt omkring 1760 i forbindelse med haveanlæg. Haveanlægget ligger hen i græs, og da der ikke eksisterer gamle planer og tegninger over dette, vil en genskabelse kræve stillingtagen til ønsket tidsperiode og kun kunne ske ud fra generelle principper om udseendet i denne periode.

Sårbarhedsvurdering:

Haveanlæg og anden træplantning bør begrænses for at beholde områdets åbne karakter, ligesom udstykning og vejanlæg bør undgåes.

Afgrænsning

Grænsen mod nordøst er Ålegrøften. Den drejer øst om Vibækvej nr. 24 og skråner over mod Visselbjergs østligste skel, som følges vestom. I vest fortsættes langs vestskellet af Vibækvej 42 og 36 mod nord til Ålegrøften.

Notater

Oluf Nielsen: Vester Horne Herred. Fire afsnit fra Danske Samlinger, første og andet bind, 1865-67. Genudgivet af Historisk Samfund for Ribe Amt 1984. H.P.H. Novrup: Alslev Sogn. Fra Ribe Amt 1920, p. 193 ff. H.P.H. Novrup: En landsby fra den nyere tid. Fra Ribe Amt 1932, p. 180 ff. H.K. Kristensen: Til Visselbjergs bygninbgshistorie. Fra Ribe Amt 1976, p. 256 ff.

Hovedtræk

Generelt:

Visselbjergs jorder ligger med de udstykkede Vibæk-gårde og et frit udsyn over engene på hver side af Varde Å. Voldstedet markerer stadig hovedgården, som den lå, da bøndergodset blev stykket fra i 1771, ligesom de henholdsvis spredte gårde og de tætliggende gårde i Vibæk, der dengang blev selvstændige, har ligget nogenlunde uændret i landskabet gennem mere end 200 år.

Naturgrundlag:

Varde Å har sit nedre løb i en smeltevandsdal fra sidste istid, hvor den delte det gamle moræneområde i Varde bakkeø mod nord og Esbjerg bakkeø mod syd. De brede enge ligger hovedsageligt på nordsiden af åen. Mod nordøst løber Ålegrøften, der fra syd munder ud i Varde Å.Tidevandet i Vadehavet påvirker Varde Å op til Visselbjerg, og de tilbagevendende stormfloder kan sammen med bagvandet i ugunstige tilfælde sætte de lavere liggende arealer under vand.

Landskab:

Visselbjerg ligger på sydsiden af Varde Å i et udpræget landbrugsområde med gårdene i landsbyen Vibæk liggende mod nordøst i en række langs vandløbet Ålegrøften, en forgrening af Varde Å. Områdets øvrige gårde ligger spredt. De åbne områder på sydsiden af Varde Å, hvor Visselbjerg ligger, er præget af de dyrkede marker, der går næsten til åbrinken. Omkring gårdene ligger lægivende trærækker. Fra Visselbjerg til Vibæk går mod nordøst et dige, hvorfra der mod vest udgår et dige mod Vibæk Nygård.

Kulturhistorie:

Visselbjerg hovedgård blev første gang nævnt i 1484. Den blev drevet af lensmænd frem til 1567, hvor den sidste, Jørgen Munk til Krogsgård købte gården. I 1770 udstykkede ejeren Sebastian Wøldike, der var barnløs, Visselbjerg gods og nogle af gårdens enge, og i 1771 fik han skattefrihed i fem år mod at udstykke selve hovedgården inden to år og kun beholde 7-8 tdr. hrtk. til Visselbjerg. Udstykningen skulle opdeles i seks bøndergårde og to bol. Bøndergårde navngav han efter sin hustru, Vibeke (senere Vibæk), og et bolsted blev anlagt ved Bavnhøj, mens et hus kom til at ligge på Knudsmark Hede. Dog forbeholdt han sig en årlig afgift af det udstykkede til hovedgården, og afgiften blev først afløst i 1859. Voldanlægget er fredet efter Naturfredningsloven fra 1937. Visselbjergs haveanlægs historie kendes ikke, og der findes ikke noget ældre gårdanlæg at reetablere et ud fra.

Arkitektur:

Selve arkitekturen er ikke central i denne sammenhæng. Hovedgården eksisterer ikke mere. Arealet med voldgrav omkring er i dag haveanlæg for det moderne landbrug, der ligger på ladegårdens plads. De seks gårde i Vibæk blev ved udskiftningen opført af herremanden med vinkelstillet stuehus med stald og lade mod vest. Gårdene blev bygget tæt ved siden af hinanden og siden er to af dem udflyttet til henholdsvis den østre og vestre mark. Siden er de alle totalt ombyggede eller erstattet med mere moderne bygninger.

Opdateret 25. februar 2020