Vesterende Ballum
Beskrivelser
Bærende bevaringsværdier
Den oprindelige landsbystruktur med bebyggelsen liggende tæt op til kirken og kirkegården er væsentlig. Karakteristisk er de mange velbevarede og velproportionerede småhuse og den smukke beliggenhed lige ved kysten.
Sammenhæng med:
Ballum Østerende, Mjolden og de øvrige Ballummer. Misthusum.
Bevaringstilstand
Miljøet opleves som meget intakt. Mange af husene er velbevarede og fremtræder meget originalt. Dog er der også eksempler på huse, der er blevet noget ombygget i de senere år med henblik på udlejning til turister.
Sårbarhedsvurdering
Kirkens sårbarhed er ringe. Miljøet i øvrigt er som sådan sårbart på grund af risikoen for skadelige ombygninger af de enkelte huse. Sådanne ombygninger ødelægger og vil ødelægge helhedsindtrykket. Disse ombygninger skyldes i Vesterende Ballum især ønsket om moderniseringer af stuehusene; mens der ikke i selve landsbykernen er så stor risiko for nye landsbrugsbygninger.
Afgrænsning
Mod nord følges et vandløb, mod vest følges diget og selve kystlinjen. Mod syd følges den naturlige geestrand, og mod øst udgør landevejen afgrænsningen over mod Ballum Østerende.
Notater
Danmarks Kirker bind XXI. www.ballumkirke.dk Lancewaddatabasen. Sønderjyllands Amts kulturmiljøudpegning. Trap: Danmark, bind X,2. Nina Fabricius og Peter Dragsbo: Ballum - et sogn ved Vadehavet. Der er i 2005 oprettet en bevaringsforening i Ballum Vesterende, "Vesterendes Værge".
Hovedtræk
Generelt
Ballum Vesterende er et af de bedst bevarede eksempler på en kirkelandsby med bygningerne placeret langs en gade, der leder rundt om kirken og kirkegården. Specielle er her de huse, der nærmest er bygget ind i kirkegårdsdiget, idet Ballum Vesterendes huse ligger klods op ad kirkegårdens vest-, nord- og østsider. På sydsiden af kirken ligger det fredede, tidligere tinghus i Lø Herred, senere skole og missionshus, opført 1788. Landsbyen rummer gode eksempler på vestslesvigske huse, og byens placering omkring kirken i området på geesten syd for Ballummarsken er meget karakteristisk. Fra landsbyen er der en fantastisk udsigt over Vadehavet over mod Rømø og Sild og ned over de lavtliggende Ballum Enge.
Naturgrundlag
Den del af Ballumbebyggelsen, der betegnes "Vesterende", ligger på en geestknold helt ude ved Vadehavskysten. Her findes en regelret skrænt ned mod vandet, skrænten når en højde mellem 6-8 m.
Landskab
Mod nord ligger Ballummarsken og Ballum Enge, der ved Ballum Vesterende/Østerende brat rejser sig mod den geesttunge, som landsbyerne er placeret på. Ballum Østerende og den nordvestligste del af Ballum Vesterende udgør en randbebyggelse lige på kanten af geesten ud mod den flade marsk. Landsbyen ligger på Ballum-Emmerlev Bakkeø, som strækker sig langs Vadehavet i 6-8 kilometers bredde ned til Emmerlev nord for Højer. Nord for landsbyen ligger Ballum-Astrup Dige, opført under 1. Verdenskrig. Det slutter sig til byens nordvestlige hjørne, hvor geestknolden er højest. I tilslutning til diget er der lidt nord for byen bevaret rester af et stykke flugtdige ved "Svinemærsken", den ældste og laveste del af marsken, som tilsyneladende fra gammel tid har været fællesgræsning for husmændenes køer. Her ved flugtdiget kunne dyrene føres over i tilfælde af stormflod. Her er også bevaret et enkelt bevaret "leigaf", de rød-hvide led eller låger, som tidligere stod mellem de enkelte fenner i Ballum Enge.
Kulturhistorie
Ballum Sogn er et eksempel på et af Vadehavssognene, hvor befolkningen har udnyttet mulighederne i forbindelse med landbrug på både marsk og geestjord, og befolkningen har også allerede tidligt deltaget i både handel og søfart. Ballum Vesterende er blot én af en række Ballum-landsbyer, der ligger syd og øst for Vesterende. Alle landsbyerne ligger beskyttet mod stormfloder på geesten, og på de steder, hvor landbrugsjorden er bedst. I søfartens og knipleriets tid var der endnu flere huse i Vesterende. Dels boede her mange søfolk og kniplepiger, dels var landsbyen i ældre tid på trods af de privilegerede byers idelige protester vokset op til at blive en hel lille handels- og håndværkerby, der skal have betjent et større opland. Det vigtigste erhverv var dog landbruget, og Ballum Enge var rygraden i Ballums økonomi. Ballum nævnes første gang i 1214.
Arkitektur
Hvor flere af de andre Ballummer er orienteret øst-vest, ligger Vesterende Ballum dels samlet som en randbebyggelse omkring kirkegården, dels som en øst-vestgående husrække langs geestranden i nord og vest ud mod Ballum Enge og Vadehavet i vest. Ballum Kirke er en for egnen usædvanlig stor kirke, der ses vidt om i landskabet. Den er opført i 1100-tallet, og kirkegården er omgivet af kampestensdige. Apsis, kor og skib er fra romansk tid, mens tårn og sakristi er sengotisk. Kirken er opført i tuf og teglsten på granitsokkel og står hvidkalket med undtagelse af tårnet. Taget er blytækket. Under svenskekrigen i 1600-tallet led kirken en del, og en kilde viser, at man 1654 søgte om hjælp til istandsættelse af kirken, og at svenskerne havde haft kanoner i tårnet. I lang tid benyttede man et våbenhus som skole. Det blev i 1859 nedrevet. Det fredede tinghus syd for kirken var oprindelig opført som tinghus for Lø Herred, der rummede en dårekiste, celler til to arrestanter og bolig for en arrestforsvarer. I 1826 blev bygningen indrettet til skole af Grev Schack. Fra 1959 fungerede bygningen som missionshus. I dag er den privat ejet og er netop nu under en hårdt tiltrængt restaurering. Landsbyens gamle gårde er opført i mørke, blåviolette sten med hvidkalkede fuger og gesims. De mindre huse står enten i blank mur eller er hvidkalkede.