Værftsgårde i Højer og Møgeltønder Kog
Beskrivelser
Bærende bevaringsværdier
Det bærende er selve værfterne med bebyggelse.
Sammenhæng med
Værftsbebyggelserne Ved Åen.
Bevaringstilstand
Poppenbøl har en velbevaret stuehusfløj og nyere avlsbygninger. Pokkenbølgård har et meget smukt stuehus med have, der ligger på værftets sydlige side. Pokkenbølgård blev erklæret meget bevaringsværdig i Kommuneatlas Tønder; men avlsbygningerne tog blandt andet skade i orkanen 1999. I dag er kun stuehuset og en del af den vestlige længe bevaret. Det er et stort tab, at den indtil for få år siden meget unikke gård med bevaret lille gårdsrum ikke længere eksisterer i sin oprindelige form Begge værfter er meget velbevarede og ligger markant i den flade marsk, der omgiver dem i Højer Kog.
Sårbarhedsvurdering
Kulturhistorisk set er begge gårde generelt truet af landbrugets strukturudvikling med effektiviseringen af landbruget og nedlæggelse/ombygning af værftgårdene samt ændringer af det oprindelige kulturlandskab ved dybdepløjning, plantning af træer eller øvrig bevoksning samt sløjfning af vandhuller osv. Endvidere er faren for, at der ødelægges hidtil ukendte fortidsminder i marsken, relativt stor.
Afgrænsning
To værfter i henholdsvis Højer og Møgeltønder Kog, afgrænsningen udgøres af matrikelgrænsen.
Notater
Trap: Danmark, bind X,2. HAM journ. 4236. Sønderjyllands Amts kulturmiljøudpegning. Claus Chr.Rolfs: Højer Sogns og Flækkes Historie, Tønder u.å. (oversættelse af tysk udg. fra 1926). Folmer Christiansen: Om Højer by 1923-1993, Tønder 2003. Kommuneatlas Tønder 1993. Grith Bech-Nielsen: Marskgården "Supskog"- et kulturmiljømuseum. Arkitektskolen i Århus, 2001.
Hovedtræk
Generelt
Dette kulturmiljø består af to enkelte værftsgårde i den del af Tøndermarsken, som er henholdsvis Højer Kog (Poppenbøl) og Møgeltønder Kog (Pokkenbølgård). Der er tale om nogle af de ældste, bevarede og beboede værfter i Tøndermarsken. Begge værfter er meget høje. Pokkenbølgård har et typisk, vestslesvigsk stuehus i blank mur og med høj tagkonstruktion med stråtag.
Naturgrundlag
Højer Kog og Møgeltønder Kog er en del af den store Tøndermarsk. Marsken blev på dette sted i sin tid dannet ved, at det oprindelige hav i en lang odde aflejrede bundfald, og sammen med Vidåens frugtbare dynd udgør denne undergrund i dag den frugtbare marsk.
Landskab
Landskabeligt set er Højer og Møgeltønder Koge typisk marskland med vidstrakte enge bag smådiger, kanaler og grøfter. Afvandingen af området foregår i dag over pumpestationen ved Nørremølle, der hæver vandet op i Vidåen. Fra vejen mellem Rudbøl og Højer, der går på digekronen af det gamle Højer Dige fra 1556, er der mulighed for at få en fantastisk udsigt over de gamle inddigede områder, og man får et godt indtryk af den meget spredte bebyggelse i det lavtliggende landskab.
Kulturhistorie
Poppenbøl kendes fra skriftlige kilder 1443. Gården har gennem århundreder været én af Tøndermarskens store gårde. Værftet har oprindelig været endnu højere, og gården har ligget som en ø, der ved høj vandstand kun kunne nås med båd. Pokkenbølgård kendes fra kilder tilbage til 1663. Den nuværende gård er opført 1833, som fæstegård under Schackenborg. Privateje 1837. I dag sidder ottende generation af familien stadig på gården. Det første havdige, fra Højer til Rudbøl, blev opført under Hertug Hans d. ældre 1556 til beskyttelse af landet bagved, blandt andet Højer Kog, Møgeltønder Kog og Ubjerg Kog, som alle er inddiget samme år. Foruden de nævnte værftsgårde har der været flere andre, i dag nedrevne, bebyggelser på værfter i Højer og Møgeltønder Kog, blandt andet Markhedegård, Oksenfelt og det såkaldte Pokkenbøl Nord, der ligger lige nord for Pokkenbølgårds værft, og hvor man ved udgravninger har kunnet fastslå to byggefaser, den sidste i 1600-tallet.
Arkitektur
Poppenbøl. De ældre bygninger på værftet blev nedrevet i 1800-tallet. I stedet opførtes i 1899 et anseligt, hvidkalket stuehus med frontispice. Det ligger med nyere avlsbygninger på et højt, nu tilplantet værft. Pokkenbølgård er et typisk eksempel på en firlænget værftgård med en lille åben gårdsplads. Gårdens konstruktion, sandsynligvis fra 1700-tallet, består af et træskelet af meget svære stolper og bjælker, som bærer taget; mens murene er opført uafhængigt af stolpekonstruktionen og taget, således at konstruktionen bliver stående, selv om murene bliver trykket ind i tilfælde af stormflod. Der findes et gammelt havegærde langs havens østside.