Trøjbog

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier

Bevarelsen af den nuværende landskabskarakter med Trøjborg ruin som blikfang i det ellers flade landskab. Slotsruinen som vidnesbyrd om tidligere tiders forhold. Fordelingen af bebyggelsen harmonerer her særlig fint med jordbundsforholdene, idet de lavtliggende områder ikke er beboede, mens landsbyerne rundt om Trøjborg ligger på geestkuplerne. Trøjborg Ladegård ligger på sit oprindelige sted med ret velbevarede avlsbygninger og oprindelig struktur lige ved siden af voldstedet og de mange voldgrave.

Sammenhæng med

Schackenborg.

Bevaringstilstand

I dag ses ruinen af det anlæg, der opførtes i 1580. Det er Sønderjyllands eneste ægte ruin og i privat eje. Ladegården hører sammen med fortidsmindet. Under de nuværende ejere er ladegården blevet sat meget i stand, og renoveringen fortsætter.

Sårbarhedsvurdering

Voldstedet er fredet og som sådan ikke truet. For nogle år siden opførtes staldbygninger ved ladegården ganske tæt på voldgraven, dette berørte dog ikke ældre anlæg. Under de nuværende ejere tages der meget hensyn til stedets historie og karakter; men som moderne landbrugsbedrift kan stedet hurtigt blive sårbart.

Afgrænsning

Afgrænsningen mod vest løber langs østsiden af Sejersbækken, mod nord følger den ruinens nordlige voldgrav og den lille landbrugsvej, der går nordligt og derefter drejer ned langs Ladegårdens østside og ned langs grusvejen, der fører ud til landevejen i syd, her følges asfaltvejen.

Notater

Knud Schmidt Nielsen: Trøjborg - borg og mennesker, Bredebro 1997. Johs. Hertz: Trøjborgs bygningshistorie 1347-1854.

Hovedtræk

Generelt

Kulturmiljøets hovedtræk er beliggenheden i landskabet mellem marsken (Sejersbøllavningen) og det højereliggende pløjeland og Kogsbøl mose. Borgen/Slottet har domineret de omliggende landsbyer, både som modpol til de lave gårdbebyggelser og også som påmindelse om de hårde kår, slottets bygherre udsatte sine bønder for. Trøjborg Ladegård ligger med sine anselige, grundmurede avlsbygninger øst for ruinen.

Naturgrundlag

Trøjborg befinder sig på den sydøstlige kant af en af de store sønderjyske moseområder, Kogsbøl. Her falder området ned mod Sejersbæklavningen. Her er jordbunden relativ lerholdig, mens den mod øst er mere sandet.

Landskab

I dag ligger Trøjborg gemt fra vejen i en lille lund. Den maleriske ruin hæver sig op over landskabet, og mod vest og sydvest kan man se vidt omkring mod marsken og landsbyerne Sdr. og Nr. Sejerslev. De landbrugsarealer, der oprindeligt har hørt til Trøjborg, er i dag udstykket og fordelt.

Kulturhistorie

Trøjborg er i dag ruinen af et slot, oprindeligt opført på resterne af et middelalderligt voldsted på kanten af en bakkeø fra 1300-tallet. Ruinen ligger i et lille skovområde. Den oprindelige middelalderlige borg lå på en kunstig skabt 30x30 m stor banke, ca. 2,5 m høj, omgivet af en ca. 10 m bred voldgrav. Denne var omgivet af ydre volde med endnu en voldgrav ca. 5-10 m bred. Anlægget består således af en slotsbanke og en ladegårdsbanke og begrænses i vest af Sejersbækken, i nord og øst af tørlagte voldgrave og i syd af en tørlagt voldgrav, hvis vestlige halvdel er opfyldt ved anlæg af vej og parkeringsplads. Hele anlægget måler 310 m fra nord til syd og 280 m fra øst til vest. Slotsbanken med ruinen måler 30 x 30 m og ligger midt i en rund sø, hvis diameter er ca. 65 m. Rundt om søen ligger en ovalformet vold. Voldens bredde er mod nord og mod syd ca. 40 m. Mod øst og mod vest er bredden ca. 20 m. Uden om volden ligger en voldgrav, der er 18 m bred. Fra nordsiden af denne voldgrav, findes forbindelse til anlæggets øvrige voldgrave. Mellem slotsbanken, med dens 2 voldgrave og ladegårdsbanken, findes en voldgrav hvis nordlige ende er tørlagt. Den sydlige er bredere og vandfyldt, nærmest en lille sø. Ladegårdsbanken er rektangulær og måler 270 x 90 m. Den er mod nord, øst og syd afgrænset af en voldgrav. Voldgraven er ca. 6 m bred og 2 m dyb. Mod øst er den rørlagt på en strækning af ca. 40 m ud for hovedbygningen. Mellem slotsbankens yderste voldgrav og Sejersbæk findes en vold, hvorpå løber en offentlig vej. Slottet har tilhørt Margrethe I, og den sidste ejer, foregangsmanden Knud Lausten Thomsen, ville 1851 overgive slottet vederlagsfrit til staten, der dog takkede nej. Thomsen begyndte at rive slottet ned, hvilket dog ikke blev bragt til ende. Flere gårde i omegnen har brugt sten fra Trøjborg som byggemateriale. Området er fredet. Den moderne vejbelægning er ikke omfattet af fredningen. Fredningsgrænsen løber mod vest langs østsiden af Sejersbækken, mod nord og øst langs ydersiden af voldgraven, og mod syd langs ydersiden af voldgraven og langs vestsiden af asfaltvejen. Trøjborg Hovedgårds nuværende bygninger, som ligger på borgbanken øst for ruinen, blev opført i 1700-tallet, men er nu temmelig ombyggede. Det store karakteristiske tag og de lange ladebygninger med vognport ses dog stadig.

Arkitektur

Slotsruinen er resterne af et renæssanceslot, opført omkring 1580, sandsynligvis af den kendte renæssancebygmester Hercules von Oberberg. Der var tale om et firfløjet anlæg med fire indvendige hjørnetårne. I dag er kun sydmuren af sydfløjen bevaret til fuld højde. I resten af ruinen spores ruminddeling, slotsgård og tårnfundament. Af ladegårdsanlægget er den stråtækte lade mod syd (fra omkring 1680) den mest karakteristiske bygning med en enorm tagkonstruktion. Den blev ombygget 1905 og herefter brugt som stald. I dag udlejes den som festsal. Hovedbygningen er tolænget, begge længer har kviste. Den ældste del er den nord-syd gående længe, der stammer fra omkring 1770. Vinkelbygningen mod syd er tilføjet ca. 1870, den inddrog en del af stuehusets oprindelige lange gårdfacade i sin vestgavl, hvilket skadede stuehusets oprindelige enkle, karakteristiske vestslesvigske arkitektur. Helt til omkring 1930’erne var alle gårdens bygninger stråtækte. Stuehuset er hvidkalket; mens anlæggets øvrige bygninger står i blank mur. Mod vest ligger en lang række af stalde, hvorigennem der er en portgennemkørsel. Mod nord er tilføjet en moderne malkestald.

Opdateret 25. februar 2020