Sneum, Nybro, Tømmerby, Sneum Kirke, Sneumgård

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier

Sneumgård: Velbevaret stuehus. Nybrogård: Meget velbevaret gård, i dag fredet. Sneum kirke: Beliggenheden i landskabet er meget synlig, kirke og omgivelser med det åbne landskab bør bevares. Tømmerby: Bygadens struktur er bevaret fra middelalderen, flere gårde bevaret, dog er en del ombyggede. Vejforløb og bystruktur bør bevares. (Området er i regionplanen udpeget som værdifuldt landskabsområde. De landskabelige interesser i området er især knyttet til udsynet over ådalen. Regionplanen udlægger området som kulturhistorisk beskyttelsesområde, hvor kulturhistoriske interesser ikke må tilsidesættes væsentligt, hvilket bør indebære at ådalen fortsat græsses og ikke lægges under vand.

Sammenhæng med

Infrastruktur, ladeplads i åen ved Sneum Kirke. Vadested, hulvej, marskbrug.

Bevaringstilstand

Sneumgård: Nuværende velbevaret stuehus fra 1882 med genanvendte 1700-tals gerikter og døre. Østlængen er fra 1831, nordlængen er nyere. Der drives fortsat aktivt landbrug. Husmandsbrug på en del af hovedgårdsmarken er fortsat aktive landbrug. En del grøfter i marsken er sløjfede, men engene bruges stadig en del til kvæggræsning, noget træ/buskvækst er skudt op på skellene. Dele af den gamle vejføring, herunder hulvej, til ladeplads ved Nybro er bevaret, ellers er der ingen spor ved den afbrudte åarm. Nybrogård fra 1801 er en af de mest velbevarede gårde i området, og gården er fredet. Omkring Sneum Kirke og Sneumgård er der spor af vikingetidsbebyggelse. Der er ingen spor af ladeplads ved kirken, men en gammel vejføring (over broen) er intakt. Tømmerby: Byen er stort set beliggende som i middelalderen, da gårdene ikke blev udflyttet ved udskiftningen. Bygaden og flere gårde bevaret i landsbyen, mange dog ombyggede. Dele af adgangsveje til engene er bevaret. Den gamle vejstruktur og ældre jernbanebro er bevaret med træbeplantning. Store dele af engarealer er opdyrket med de gamle strukturer delvist bevaret. Engkarakteren ved Sneumgård og op til Nybro samt på østsiden af åen syd for vejen over åen ved kirken er bevaret.

Sårbarhedsvurdering

Den primære trussel er yderligere opdyrkning af engarealer og evt. skovtilplantning.

Afgrænsning

Kulturmiljøet afgrænses mod nord af beplantningen nord for Nybrogård, over åen, og syd for "Doktorgården", mod øst af den gamle vej med bebyggelsen på begge sider af vejen gennem Tømmerby ned over banen, langs kanten af de uopdyrkede engarelaer syd for vejen (Tømmerby - Sneum Kirke), mod syd af grøft (og adgangsvej) på begge sider af åen, og mod vest langs den gamle nord-syd gående vej med bebyggelsen på begge sider af vejen.

Notater

Hovedtræk

Generelt

Sneum Ådal med ladepladser til sejlads på Vadehavet, med vejføringer på tværs af ådalen ved Nybrogård og Sneum Kirke. Bebyggelse på kanten af ådalen med adgang til engarealerne på begge sider af åen. Sneumgårds beliggenhed er karakteristisk og fortæller sammen med kirken en egnstypisk historie, nemlig oprettelsen af hovedgården ud fra en nedlagt landsby.

Naturgrundlag

Marsk, ådal, bakkeø. Sognet grænser op til Vadehavet, terrænet er fladt, lavt og sandet. I en kile, der breder sig langs åen ud til havet, ligger marsk og enge. Jordtypen er hovedsagelig smeltevandssand med islæt af flyvesand, moræneler og sand, smeltevandsler og grus, alle istidsaflejringer. Omkring Sneum Ås udløb mellem Holsted og Esbjerg bakkeøer er et område med ferskvandssand fra isens afsmeltning under sidste istid samt nogle marsk og ferskvandsaflejringer langs Sneum Å.

Landskab

Ådal med randbebyggelse på begge sider af åen, der ligger på kanten af ådalen med adgang til engarealer. Sneumgård ligger på vestsiden af ådalen og marsklandsbyen Tømmerby på østsiden af åen, med gårdene langs bygaden og engene ned til åen. Sneum Ådals sydlige del danner en meget fin bebyggelseshistorisk helhed med randbebyggelserne Tømmerby og Opsneum, den gamle gård Nybro samt den nu enligt beliggende Sneum Kirke nær resterne af herregården Sneumgård. Der er tale om et typisk vestjysk landbrugsland med gårdene liggende langs ådals-kanten. På trods af enkelte læhegn og småplantninger virker landskabet åbent, og der er vid indsigt til gårdene fra nord og syd. Set fra øst og vest er de eksisterende bygninger skjult bag randbeplantninger. Sneum Kirke ligger enligt hævet i landskabet og er en af de smukkest beliggende kirker i området. Området grænser op til Vadehavet, terrænet er fladt, lavt og sandet. Det højeste punkt er 13 m. I en kile, der breder sig langs åen ud til havet, ligger marsk og enge. I 1928 blev et dige opført for at skærme mod stormfloderne, der ofte oversvømmede det flade land.

Kulturhistorie

Landsbyen Sneum, i 1291 kaldt Snethum, blev nedlagt i 1600-tallet til fordel for herregården Sneumgård. Ved udskiftningen i slutningen af 1700-tallet blev herregården slagtet og jorden delt i landbrug mellem det nuværende Sneummark, Spøttrup og Opsneum. Sneum Kirke ligger meget smukt og alene ved åen. Sneumgård, en af egnens store hovedgårde, blev oprettet 1609 ved nedlæggelse af en landsby, hvorom den enligt liggende Sneum Kirke i dag er eneste vidne. Nuværende stuehus er fra 1882. Karakteristisk beliggenhed på kant af Sneum Ådal mellem geest og marsk (Sneum Enge). 1770-1774 frasolgtes en del jord og gods, og 1829 skete den store udparcellering, der skabte meget af bebyggelsen mod nord og syd. 1867-1875 var der atter udstykninger, så gården nu er reduceret til en pæn stor bondegård. Jernalder- og vikingebebyggelse omkring gården og kirken viser en lang bebyggelseskontinuitet (landsby). Man opførte i 1928 et dige mod stormfloderne. Både i 1909 og 1911 blev det flade land oversvømmet, og jernbanebroen blev ødelagt. Tømmerby har siden vikingetiden ligget ved et bakkedrag ud til marsk og eng ved Sneum Å, hvor Tømmerby har ligget siden vikingetid. Vikingetidsbebyggelsen findes vest for byen på bakken ud mod ådalen. Middelalderbebyggelsen findes omkring eksisterende gårde på begge sider af Tømmerbyvej, der er den gamle bygade. Ingen af bebyggelserne er undersøgt. Tømmerby blev blokudskiftet i 1793. Nybro:Ejendommen blev i 1797 udstykket fra Sneumgård. I 1801 brændte den tidligere gård - "Spøttrup-gård" - og "Nybro" blev opført. Navnet henviser til en bro over Sneum Å, der fandtes på stedet frem til 1823. De murede initialer og årstallet i stuehusets vestgavl vidner om, at det er en slægtsgård.

Arkitektur

Nybro: Gården omfatter tre sammenbyggede, grundmurede og stråtækte længer. Stuehuslængen er opført 1801 og formentlig ombygget i midten af 1800-årene. Staldlængen mod vest fik sin nuværende skikkelse i 1886. Ladebygningen mod nord dateres samme år, men er senere blevet forlænget med 6 fag. En tilbygning til ladebygningen mod nord fra begyndelsen af 1950'erne blev nedtaget i 1995 og et nyt fritliggende maskinhus blev opført. Ovn- eller bagehuset i haven, der afgrænses af en gren af Sneum å, er formentlig samtidigt med stuehuslængen. Ved Nybrogård er resterne af det tidligere vadested og brobanken stadig synlige. Sneumgård: Grundmuret med facader i røde mursten. Afvalmede sadeltage. I gårdsiden hvide plastvinduer. Pudset sokkel og granittrappestene. I det nuværende stuehus fra 1882 blev de gamle erikter og døre fra 1700-tallet genanvendt og ses stadig. Stuehuset har været længere, men mod vest er nogle fag nedrevet, så huset er i dag ikke symmetrisk omkring midterpartiet. Østlængen skal være fra 1831, mens nordlængen er nyere. Sneum Kirke er en markant enligt beliggende vulkansk tufstens kirke, som med sit tårn og bygning præger et meget stort marskområde. Kirken består af romansk kor og skib samt et senmiddelalderligt tårn i vest. De omkringliggende gårde i landskabet er ombygget og præges af store maskinhuse og stalde.

Opdateret 25. februar 2020