Skast landsby

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier

De bærende bevaringsværdier udgøres af den højtliggende kirke, der ligger lidt nord for landsbyen, det særegne mønster af veje mellem landsbyens gårde og huse og de velproportionerede bygninger.

Sammenhæng med

Landsbyerne Randerup og Borg, der har den samme vejstruktur.

Bevaringstilstand

Kirkens bevaringstilstand er god, hvorimod Skast landsby lider under, at flere af gårdenes avlsbygninger, heriblandt Skastgaards, er blevet meget ombyggede og udbyggede. Bystrukturen er velbevaret, blandt andet de "baggader", der ligger nord for den øst-vestgående hovedgade. Åsgård er fredet.

Sårbarhedsvurdering

For kirkens vedkommende ringe. Med hensyn til landsbyen er sårbarheden stor jf ovenstående.

Afgrænsning

Afgrænsningen omfatter landsbyen og kirken med kirkegården. Mod syd medtages ejendommen Åsgård.

Notater

Trap: Danmark bind X,2. Sønderjyllands Amts kulturmiljøudpegning.

Hovedtræk

Generelt

Skast er en stor landsby - sognets eneste, beliggende på østsiden af Hjerpsted Bakkeø ned mod den store Skast Mose. Fra øst ligger Sdr. Skast kirke synligt hævet over landskabet. Fra vest ses kirken næsten ikke, idet den ligger gemt af træer. Landsbyen Skast har et skelet af rektangulært anlagte byveje med et åbent mønster af gårde og huse, der omfatter de fleste ejendomme i sognet, idet de omliggende områder udgøres af blandt andet Skast Mose, der er et næsten folketomt område. Landsbyen har to store gårde: Skastgård er et 4-fløjet gårdanlæg, som oprindeligt er opført i 1606. Åsgård har et stuehus fra 1856; men gårdens historie går meget længere tilbage.

Naturgrundlag

Skast landsby ligger mellem to typer landskab - et stort og udstrakt moselandskab mod øst, og mod vest findes geesten, som er en del af den nordøstlige del af Hjerpsted Bakkeø. Jordbunden er af forskellig kvalitet, men mest ligger de tilligende jorder på rimelig frugtbar geest.

Landskab

Skasts bebyggelse er meget spredt ud i landskabet, der er rigelig plads mellem de enkelte gårde. Der findes mange levende hegn mellem markerne, og ved kirken findes et ret vådt område, der om sommeren kan ses bevokset med forskellige blomstrende sumpplanter. Kirken ligger fra øst synligt hævet i landskabet, mens den fra den anden side ligger gemt bag træerne. Det rektangulært anlagte vejnet er med til at åbne landsbyen og give den sin særlige karakter. Den store Skast Mose er i dag reguleret og afvandet; men en stor del er nu tilgroet.

Kulturhistorie

Sdr. Skast kirke er sandsynligvis opført i 1250, måske senere. Apsis er opført af rhinsk tuf og munkesten, mens soklen hovedsagelig er af granit. Rundt om kirken ses meget høje kampestensdiger. Bortset fra tårnet er kirkens bygninger hvidtet. Skib, kor og apsis danner et stort kirkerum, hvilket er usædvanligt for middelalderkirker af denne type. Landsbyen Skast nævnes først gang 1292, den er udskiftet 1773-1775. Landsbyen har haft en meget gammel skole. Skast Mose har tidligere været benyttet til tørvegravning af sognets og nabosognenes (blandt andet Ballums) bønder.

Arkitektur

Bystrukturen er som omtalt meget speciel. Den er med til at give landsbyen en helt speciel karakter. Gårde og huse er delvist opført i vestslesvigsk stil med blank mur og høje afvalmede tage. Skastgård ligger midt i landsbyen. Dens avlsbygning er opført i 1800-tallets anden halvdel. Avlsbygningen har køreport med halvsøjler. Ved indkørslen ses bislagssten fra 1773. Stuehuset er opført i 1878. Der er opført meget store nye avlsbygninger øst for gården. Den statelige Åsgård, der ligger lidt syd for landsbyen har et 13 fags stuehus fra 1856; men gårdens historie går meget længere tilbage, den er omtalt allerede 1498. Foran gården findes ledpæle i sandsten med inskription. Ledpælene stammer fra udskiftningen i 1773 og er endnu velbevarede. Gården blev fredet 1991.

Opdateret 25. februar 2020