Lakolk sommerhusområde

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier

Husene i det oprindelige landskab er det centrale. Det er et sommerhusområde, som det har set ud i begyndelsen af 1900-tallet, på et tidspunkt hvor sommerhuse var lavet af træ, meget små og nærmest kun beregnet til brug i regnvejr og om natten. I dag er der bygget mange nye sommerhuse i området; men man kan visse steder stadig fornemme det oprindelige sommerhusmiljø.

Sammenhæng med

Sommerhusbebyggelser fra omkring år 1900 på Fanø.

Bevaringstilstand

Den oprindelige struktur i sommerhusområdet er bevaret; men bebyggelsen er voldsomt udvidet, og de moderne, meget større sommerhuse ligger tæt imellem de små, oprindelige Jacobsen-sommerhuse. Desuden er karakteristiske bygninger som badehotellet, restauranten og strandpavillonen for længst forsvundet. Mange af Jacobsens huse trænger til en hensynsfuld renovering. I forbindelse med anlægget af Nordseebad Lakolk i 1898 blev der opført 37 blokhuse rundt om i klitterne syd for den nuværende Vesterhavsvej. Af disse huse eksisterer der i dag 22, hvoraf kun de 11 er vurderet som bevaringsværdige. Kun 2-3 af de oprindelige blokhuse står i næsten uændret skikkelse. Hele området omfatter i dag 266 sommerhuse.

Sårbarhedsvurdering

Mange af de originale Jacobsen-huse er forsvundet eller ombygget så radikalt, at de er svære at genkende. Der blev i 2004 vedtaget en lokalplan for området (nr. 705) med henblik på at bevare de tilbageværende Jacobsen-huse. Med den som redskab kan man måske redde resterne af pastor Jacobsens blokhuse, og hvis der bliver gjort et ordentligt oplysningsarbejde kan man håbe på, at kommende og nuværende ejere af de gamle huse vil tilbageføre dem til det oprindelige udtryk.

Afgrænsning

Afgrænsningen følger lokalplanafgrænsningen for området.

Notater

Lokalplan 705 fra Skærbæk Kommune 2004. H.E.Sørensen: Lakolk 1898-1998.

Hovedtræk

Generelt

Det udpegede kulturmiljø rummer resterne af det rekreative område, eller "Nordseebad", som det hed i samtiden, som den foretagsomme pastor Jacobsen fra Skærbæk oprettede ved Rømøs vestkyststrand i sommeren 1898. Der er tale om sommerhuse, der er opført omkring år 1900, i dag er de præget af meget forskellig bevaringsgrad. Husene ligger det sted, hvor de oprindeligt er opført, og til en vis grad er omgivelserne med klitter, marehalm og trampestier mellem husene bevaret. Landskabet med klitterne omkring husene og hedearealet ud mod klitrækken mod vest er karakteristisk. Husenes arkitektur er præget af sommerhusstilen omkring år 1900, dvs. med mindelser om norske eller schweiziske fjeldhytter med udskårne spær og vinduesomgivelser.

Naturgrundlag

Området ved Lakolk er ligesom resten af det vestlige Rømø præget af klitterne og af den brede strand ud mod Vesterhavet. Den inderste klitrække, der danner afgrænsningen af området mod vest, er mest græs- eller lyngklædt. Mod øst ligger den fredede Lakolk sø med det omgivende hedeterræn, der ligger noget lavere nede.

Landskab

Det udpegede område ligger meget åbent i klitlandskabet. Der er ingen nævneværdig bevoksning. Bebyggelsen følger klitternes naturlige forløb og ligger derfor i varierende højder. Den gamle skinnevej fra Kongsmark til Lakolk badehotel anes endnu som et traché i landskabet, der hvor den krydser Lakolkvejen i øst-vestlig retning. Bebyggelsesområdet er naturligt afgrænset af brakvandssøen Lakolk sø, der sandsynligvis er opstået i 1700-tallet, da indstrømmende havvand og opstigende grundvand blev opstemmet. Den tætte rørskov omkring søen danner en fin kontrast til det mere råt virkende landskabsbillede, klitterne mod vest udgør.

Kulturhistorie

Foruden de 37 blokhuse, som pastor Jacobsen lod opføre i perioden omkring 1900, blev der bygget to varmbadshuse, nogle butikker samt station for troljebanen, den lille hestetrukne sporvogn, der forbandt badestedet med havnen ved Kongsmark på Rømøs østkyst. Der var desuden et hotel, "Drachenburg", et logihus og en restaurant, "Kaiserhalle", som i starten også blev benyttet af sommerhusenes beboere, idet der ikke var indrettet køkken i sommerhusene. Desuden var der et forfriskningssted, "Strandhalle", ude ved selve stranden, som man kom ud til ad træbelagte stier, samt en musikpavillon, "Swanhildsruh", bygget på pæle i Lakolk Sø. Badestedet var opført med inspiration fra de andre badesteder på vadehavsøerne Føhr og Sild. Lakolk havde i de første år mange badegæster; men efter få år sygnede stedet hen, blandt andet i forbindelse med pastor Jacobsens fallit 1903. Badet blev endeligt lukket ved 1. Verdenskrigs udbrud. Efter Genforeningen blev blokhusene udstykket og solgt til private. Hermed startede stedets funktion som egentligt sommerhusområde.

Arkitektur

Blokhusene ligger i et klitterræn, hvilket betyder, at husene ligger i meget forskellig højde. Husene ligger meget tæt, uden hegn eller stakitter omkring. Derfor syner husene af meget i det åbne terræn, specielt de huse, der ligger på en klittop. Husene fra tiden omkring år 1900 var oprindelig opført i en meget karakteristisk Jugendstil i træ, tagpap, og for enkelte huses vedkommende med glaserede tagsten. Mange af husene havde store, fantasifuldt udskårne træ-udhæng, der passede til de romantisk klingende navne fra bland andet den nordiske mytologi (Mimershöhle, Niffelheim). Mange af de gamle blokhuse er imidlertid blev væsentligt ombyggede henover de sidste 100 år, blandt andet for at skabe moderne bekvemmeligheder som køkken og bad. Samtidig har også husenes ydre for en dels vedkommende ændret karakter. Dog spiller en del af husene stadig en afgørende rolle for oplevelsen af stedet som en kulturhistorisk helhed. Foruden de oprindelige huse er der som nævnt senere tilføjet mange nye sommerhuse. Den nye lokalplan forhindrer, at nybyggerier bliver alt for store, og i det delområde, hvor blokhusene ligger, må nye huse kun have et areal, der svarer til den eksisterende bebyggelse. Under 2. Verdenskrig tilføjedes endnu en række bygningselementer i det brogede terræn ved Lakolk. Det var nogle af de store bunkersanlæg, som de tyske besættelsestropper opførte flere steder på øen. De er i dag umulige at fjerne, idet mange af anlæggene ved Lakolk ligger tæt op ad sommerhusene. I nogle tilfælde udnyttes de ligefrem til kælder eller garageanlæg. Det gamle hotel Drachenburg ved Lakolk brændte i 1965. Keiserhalle forfaldt op gennem 1900-tallet og blev endeligt nedrevet i 1989. Et moderne Hotel Lakolk blev i 1966 opført af arkitekterne Friis og Moltke, dér hvor det gamle hotel havde ligget. Det er en moderne bygning i beton i samme farve som de tyske bunkers, men med stærke farver omkring vinduerne og med græstørv som tag.

Opdateret 25. februar 2020