Finnebyen, Esbjerg
Beskrivelser
Bærende bevaringsværdier
De bærende bevaringsværdier udgøres af bebyggelsesplanen for området, beplantningen samt træhusenes homogene udtryk ved brug af klare farver, der skaber en helhed.
Sammenhæng med
Kirkegadekvarteret i Esbjerg, Esbjerg Torv med gridplanen, Ribes villakvarterer, villakvartererne fra Vestbyen i Tønder.
Bevaringstilstand
Kendes ikke p.t. , formodes god.
Sårbarhedsvurdering
Grønningen kan være truet, men er p.t. udlagt som offentligt grønt område. Husene er blevet solgt af kommunen til private: Lokalplanen angiver farvekodex, og man må ikke udbygge selve husene. Ændring af bebyggelsens helhedskarakter kan ødelægge indtrykket og den overordnede idé. En eksisterende bevarende lokalplan sikrer bebyggelsens struktur og husenes enhedspræg.
Afgrænsning
Kulturmiljøet afgrænses omkring Steen Eiler Rasmussens plan for de finske træhuse: Bebyggelsen ved Stavangervej, Eskilstunavej, Jyväskylävej, Færøvej. Se nøjere afgrænsning på kort.
Hovedtræk
Generelt
Finnebyen er et kvarter med bebyggelsesplan der rummer finske træhuse. Arkitekt Steen Eiler Rasmussen stod for planen, hvor hovedidéen var at skabe en smuk haveby. To af hustyperne, Ditte på 56m2 og Bente på 70m2, valgtes til Esbjerg-bebyggelsen.
Naturgrundlag
Esbjerg bakkeø danner østkysten af Vadehavet fra Varde og videre sydpå forbi Esbjerg. Esbjerg ligger på Esbjerg bakkeø mellem Varde Å og Sneum Å. Mod vest ligger byen ud til Ho Bugt og Vadehavet. Inde i landet afgrænses byområderne flere steder af mindre vandløb. Det højeste punkt ligger ca. 25 m over havet. Den stejle skrænt ved kleven tegner sig i bybilledet og skiller byen oven for skrænten fra havnearealerne på det flade opfyldningsland neden for. Bakkeølandskabet, hvor byen ligger, er ikke særlig kuperet, men de lange gader og veje afslører alligevel overraskende store terrænforskelle. Esbjergs terræn rummer ikke de store stigninger. Bortset fra byparkens gamle klint op mod vandtårnet er det Fourfelts Bæks dalstrøg, der skaber mest landskab. Efter vestjyske forhold har Fourfelt Bæk og dens tilløb skabt nogle flotte dalstrøg, der i dag udgør Esbjergs smukke, grønne område og har givet lidt ”bynatur”. Store dele af disse dalstrøg ligger lavere end 5 meter og har derfor ligget åben for stormfloderne. Ellers er det Esbjerg bakkeøs glidende overgange, der inden for 20 meters højdeforskelle former Esbjergs landskab.
Landskab
Bag Steen Eiler Rasmussens planer for kvarteret lå tanken om en smuk haveby. Finnebyen har en organisk bebyggelsesplan med smalle, krumme veje, en fælles grønning og skærmende trærækker der i kombination med de velholdte træhuse i klare farver gør "finnebyen" til et af byens smukkeste kvarterer.
Kulturhistorie
I årene før 1945 havde Esbjerg Kommune opkøbt ubebyggede arealer mellem Jerne og Gammelby. Professor Steen Eiler Rasmussen blev bedt om at detailprojektere arealerne. Det blev vedtaget at bygge 26 parcelhuse og i alt 50 finske træhuse. Begge byggerier var beregnet til børnerige familier og skulle bygges så billigt som muligt. De finske træhuse blev i årene 1945-50 bygget i byer over hele landet som resultat af en handelsaftale. Husene var produceret af PUUTALO OY, en sammenslutning af finske savværker. Efterkrigstidens mangel på byggematerialer betød, at man måtte tænke kreativt for at skaffe materialerne. Den lokale tilsynsførende var ark. Jens Sottrup-Jensen og A. Munch-Petersen. Husene kunne fås i 8 typer, hvoraf de to, Ditte på 56 m2 og Bente på 70 m2, blev valgt til Esbjergbebyggelsen. Det blev vedtaget af udleje husene, da målgruppen havde for dårlig økonomi til at købe. Vejene blev navngivet efter Esbjergs venskabsbyer: Stavangervej, Eskilstunavej, Jyväskylävej og Færøvej.
Arkitektur
Bebyggelsesplanen er udført af arkitekt Steen Eiler Rasmussen, hvor hovedidéen var at skabe en smuk haveby. Bebyggelsesplanen er organisk med smalle, krumme veje, en fælles grønning og træer i rækker, hvilket skaber en intim stemning. De finske træhuse fandtes i 8 forskellige udgaver, hvoraf to hustyper blev valgt til Esbjerg-bebyggelsen: Ditte på 56m2 og Bente på 70m2. Husene, 50 i alt, er meget velproportionerede og fremstår i klare "nordiske træhusfarver". Tagene er belagt med tegl.