Farup Kirkeby, Kærbøl, Nr. Farup
Beskrivelser
Bærende bevaringsværdier
Landsbyerne på marskkanten og det bratte sammenstød mellem landskab og bebyggelse er kulturmiljøets bærende bevaringsværdi. Ved ændrede arealanvendelser bør hensynet til at bevare de gamle landsbyers åbenhed ud mod det omgivende landskab vægtes tungt. Der bør ikke placeres ny bebyggelse ud mod marsken. Ligeledes bør man søge at placere kommende dominerende byggerier, som f.eks. store landbrugshaller, på en måde, så de respekterer den omgivende bebyggelse. Det vil i sidste ende give et miljø, som flere mennesker vil ønske at bosætte sig i.
Sammenhæng med
Darum, Vilslev, Vester Vedsted, Hviding.
Bevaringstilstand
Farup Kirkeby og Kærbøl domineres i dag af nyere enfamiliehuse, og den gamle landsbystruktur opleves ikke længere tydeligt. Alligevel findes stadig enkelte velbevarede ældre gårde som udover præstegården og "Den omvendte kro" tæller bl.a. mat. 45a i Kærbøl, hvis stuehus fra 1860’erne er meget velbevaret, omend det trænger til istandsættelse. I Nr. Farup er landsbystrukturen velbevaret, mens bygningsmassen generelt er ret forandret. Der findes dog et par ældre gårde med stråtag, blandt andet mat. 156a og 153c, som begge er opført i år 1800.
Sårbarhedsvurdering
Kirken, præstegården og ”Den omvendte kro” er fredede og som sådan beskyttede. Den øvrige bygningsmasse er som altid truet af uforståelige ombygninger. Landsby-strukturen i Kirkeby og Kærbøl er ret forstyrret af udstykninger fra det 20. og senest det 21. århundrede, og det er tænkeligt, at der vil komme flere udstykninger til boliger. Hvis det bliver tilfældet, bør de nye beboelsesområder placeres, så det frie udsyn over marsken bevares.
Afgrænsning
Kulturmiljøets afgrænsning følger på dele af forløbet mod nord den gamle ejerlavsgrænse til Hillerup by. Mod syd følger grænsen på store dele af forløbet ejerlavsgrænserne til Søndermarken og Nørremarken. Mod øst er jernbanen valgt som afgrænsning, da området på den anden side af denne er ret forandret. Mod sydvest er grænsen lagt, så den støder op til afgrænsningen af Kulturmiljø 31, Ribe Kammersluse.
Notater
Hovedtræk
Generelt
Farup Kirkeby, Kærbøl og Nørre Farup er tre naboejerlav på geestranden. De rummer hver en landsby af samme navn som ejerlavet. I Nr. Farup findes desuden bebyggelsen Mejlby, og vest for Farup Kirkeby ligger en anden mindre bebyggelse, Tanderup. Samtlige fem bebyggelser har rødder langt tilbage i historien og er klare eksempler på den bebyggelsestæthed, der præger geestranden ud til den frugtbare marsk. De gamle vejforløb og enkelte ældre gårde er bevaret ude i bebyggelserne, der stadig huser størsteparten af gårdene i området. Især Nørre Farup har bevaret tydelig karakter af forteby og ligger smukt og klart afgrænset mod den omgivende marsk. I Farup Kirkeby og Kærbøl er der stadig enkelte ubebyggede tofter med udsigt mod marsklandskabet, men ellers er der her sket meget nybyggeri. I Farup Kirkeby ligger desuden fabrikken Logitrans, der fremstiller løftegrej. Det omgivende landskab er ret uforstyrret og fremviser i store træk stadig den struktur, der blev fastlagt ved udskiftningen.
Naturgrundlag
Landsbyerne ligger på randen af geesten, tæt på, hvor den overlejres af den geologisk set langt yngre marsk. Undergrunden er sandet hedeslette, aflejret af smeltevand i slutningen af den sidste istid. Marskdannelserne vest for landsbyerne er 2½-3½ km brede.
Landskab
Landskabet er meget ensartet og typisk marskland. Geestfladerne er dyrkede marker adskilt af læhegn af både nåletræer og efterhånden mest løvtræer. Størsteparten af den brede marskzone er ligeledes dyrkede marker.
Kulturhistorie
Det virker umiddelbart forvirrende, at Nørre Farup ligger syd for Farup Kirkeby, men det skyldes, at Nørre Farup relaterer sig til Sønder Farup på sydsiden af Ribe Å. Bebyggelsesnavnet Farup kan derfor antages at vise tilbage til et gammelt navn for Ribe Å, "Far Å", betydende den farbare eller sejlbare å. I løbet af middelalderen opstår det bebyggelsesmønster, vi kender i dag, bestående af fem adskilte bebyggelser. Både Mejlby og Tanderup kan være opstået som mindre udflytterbyer i løbet af middelalderen, men ellers er de nærmere årsager til, at der opstår tre adskilte, men næsten sammenvoksede landsbyer i stedet for blot en enkelt stor landsby ukendte. Der er fundet spor af middelalderlige gårde under både Nr. Farup og Kærbøl, mens kirkebygningen i Farup Kirkeby viser, at der også har været bebyggelse her.
Arkitektur
Farup Kirke, der i katolsk tid var viet til Skt. Nikolaj, er en af Ribe-egnens bedst bevarede og fineste tufstenskirker med de for gruppen karakteristiske facadeblændinger. Indtil 1835 havde den et meget usædvanligt tårn på kirkens sydside, måske mindende om tårnet på Vilslev Kirke. Lige syd for kirkegården ligger den tidligere kro, der en overgang senere blev til missionshus. Det er en regulær og velproportioneret bygning i typisk sydvestjysk byggeskik.