Arnbjerg

Beskrivelser

Bærende bevaringsværdier:

Centralt beliggende parkområde anlagt i midten af 1800-tallet med høje bøgetræer, store plæner og vekslende haveanlæg. I parken ligger Arnbjerg Pavillonen som en del af Hotel Arnbjerg, Museet for Varde By og Omegn, Friluftscenen, Mindelunden og Varde Miniby. Det er disse værdier, der skal fastholdes.

Sammenhæng med:

Der findes ikke noget tilsvarende i Vadehavsområdet.

Bevaringstilstand:

Såvel Arnbjerg-parken med de forskellige anlæg som Hotel Arnbjerg er forholdsvist velholdt og vedligeholdes af Varde kommune. Derimod trænger museets bygninger til udvendig vedligeholdelse, både dele, der vedligeholdes af kommunen og dele, der holdes af museet selv.

Sårbarhedsvurdering:

På tomten, hvor Vardehallen har stået indtil for nylig, opføres i øjeblikket et fleretages boligkompleks med luksuslejligheder. Der bør ikke gives tilladelse til yderligere privat byggeri eller lignende i Arnbjerg-parken, der også fremover bør vedligeholdes efter god gartnerskik vekslende mellem folkeparksanlæg og mere lukkede havemiljøer. Det er også væsentligt, at hele området fortsætter med at være tilgængeligt for alle.

Afgrænsning

Parken afgrænses mod syd af Varde Å og baghaverne langs Enghavevej og Arnbjerggade, mod vest og nordvest af baghaverne langs Østergade og Voldstien samt Lundvej, mod nordøst af Arnbjerg kirkegård og mod sydvest af jernbanen.

Notater

Carl Lindberg Nielsen: Varde Bys Historie, 1942. Ole Nørskov Nielsen m.fl.: Varde - en gammel vestjysk købstad, 1992. Ole Faber (red.): Varde Museum 1912-1987, 1987. Kommuneatlas Varde, 1992.

Hovedtræk

Generelt:

Den relativt gamle, offentlige park har i generationer været brugt af byens befolkning til rekreative formål, ligesom pavillon, museum, mindelund, friluftsscene, miniby og hal er og har været af almen interesse og til fælles bedste.

Naturgrundlag:

Da Arnbjerg lå frit mod øst uden for byen, har det med sine 13 m rejst sig højt mod nord i forhold til den nærliggende Varde Å.

Landskab:

I dag ligger parken som en grøn oase midt i byen og skråner fra det høje punkt mod øst og syd ned mod åen. Parken er opdelt med store plæner, hvor byens befolkning kan sidde eller ligge og nyde solen, samt skyggefulde stier og flere mindre afsnit, der er tematisk indelte med afstemt beplantning. Pavillonen, der i dag er en del af Hotel Arnbjerg, ligger sammen med Friluftsscenen i den høje del mod nordvest, Museet ligger mod nordøst, og Mindelunden afgrænser parken mod øst. Sydøst for parken ned mod åen ligger Varde Miniby.

Kulturhistorie:

Arnbjerg blev kendt i Trediveårskrigen, da Wallensteins soldater anlagde en skanse på bakken øst for Varde, hvorfra de med deres skyts kunne beherske byen. Skansen kan ses på på kortet i Resens Atlas fra ca. 1660. På malerier og ældre billeder fra 1800-tallet, hvor Varde ses over åen fra syd, fremtræder området med Arnbjerg øst for byen som træklædt, og de høje bøgetræer er stadig det mest fremherskende træk for parken, selv om den lavere del ned mod åen er præget af anden beplantning. Arnbjerg Pavillonen blev opført i 1899, fordi byrådet i Varde ville forsøge at undgå, at vardenserne tog til Esbjerg for at more sig. Museet, der er grundlagt i 1912, flyttede til parkområdet i 1914. Det er et kulturhistorisk museum, som af grundlæggeren var tænkt som et ”mininationalmuseum”. Mindelunden, der afgrænser Arnbjerg mod øst, blev indrettet efter anden verdenskrig med Anker Hoffmanns monument for frihedskampen. Her er også mindesten for de syv vardensiske modstandsfolk, der mistede livet under krigen. Friluftsscenen blev bygget i 1947 og bruges nu hvert år af teatergruppen 7-Kanten til deres sommerspil samt til den årlige Open Air rock-koncert. Varde Miniby blev grundlagt i 1966, hvor Varde Håndværkerforening opførte en model af Sct. Nicolai Kirke i anledning af sit 100 års jubilæum. De øvrige mere end 200 bygningsmodeller er bygget af Minimurerne - en pensionistforening, der står for nybyggerier og vedligeholdelse.

Arkitektur:

Arnbjerg Pavillonen er tegnet af arkitekt E. Fleischer fra Århus og opført i 1899 med Varde kommune som bygherre. Der er i tidens løb foretaget flere om- og tilbygninger, bl.a. en stor mødesal i 1914 og en værelseslænge mod øst i 1989, hvor stedet blev til Hotel Arnbjerg. Museet fremstår som en firlænget rødstensbygning med mansardtag i tegl og hvidmalede, smårudede vinduer. Hovedbygningen, der er opført af tre omgange i 1914, 1918 og 1968, var optindeligt tegnet af slotsarkitekt Thorvald Jørgensen, som også stod for den mere beskedne kustodebolig (nu administrationebygningen) i samme stil fra 1925. I 1982 blev museet udvidet med den tidligere biblioteksbygning, der er opført i funktionalistisk stil af røde tegl med asymetrisk saddeltag og hvidmalede dobbeltvinduer i 1941, og tilføjet en træpalillon med buildup-tag i 1969.

Opdateret 25. februar 2020