OTA

Gasvej 3, Nakskov, Lolland Kommune

I 1898 grundlagde en lille gruppe prominente lollændere Danmarks første havregrynsmølle. Fabrikken hed AVENA og lå oprindelig i Maribo, hvor den havde til huse i en gammel vindmølle.

AVENAs havregryn blev meget populære, og møllen udvidede flere gange, indtil hele anlægget brændte ned i 1913. Derefter flyttede produktionen til en gammel dampmølle i Nakskov.

I 1915 tog fabrikken det velkendte navn OTA. Da den få år senere atter blev hærget af brand, opførte man et nyt produktionsanlæg ved havnen i Nakskov.

OTA har løbende udvidet sit varesortiment med forskellige morgenmads- og risprodukter og senere også hunde- og kattemad. Fabrikken fik i 1933 sit mest kendte produkt, OTA Solgryn, registreret som varemærke.

OTA blev i 1930 en del af den veletablerede amerikanske koncern, The Quaker Oats Company. I dag ejes fabrikken af Nakskov Mill Foods A/S, som producerer morgenmadsprodukter.

Bygninger og anlæg

OTAs fabriksanlæg er udbygget ad flere omgange og består af en lang række bygninger. I 1917-19 blev fabrikken genopbygget med nyt hovedkontor, fabriks- og lagerbygninger. I 1923 tilføjedes en rismølle, i 1938 udvidede man med endnu en stor nybygning, og i 1948 opførtes en stor kornsilo til opbevaring og tørring af korn.

Mens den ældre del af fabriksanlægget er opført i mursten, er den nyere del kendetegnet ved beton- og elementbyggeri.

Arkiv

På Nakskov Lokalhistoriske Arkiv findes et omfattende materiale, herunder fotos, lyd- og videobånd.

Vurdering

Som Danmarks første og mest kendte havregryns- og rismølle har OTA en særstatus blandt de industrier, der forarbejder korn. OTAs navn har været kendt i hele den danske befolkning igennem generationer. De små historiebøger, som i årene 1924-42 fulgte med Solgryns-pakkerne, var yderligere med til at indarbejde virksomhedens navn i bevidstheden.

I Nakskov er OTAs velbevarede fabriksanlæg en af byens mest fremtrædende industrikomplekser. I kraft af sin højde dominerer det området omkring Møllebugten.

Udpegning og vurdering: Museumsrådet for Storstrøms Amt.

Opdateret 24. oktober 2019