Chokoladefabrikken Elvirasminde
Klostergade 32-34, Århus Kommune
Chokoladefabrikken Elvirasminde midt i Århus blev grundlagt i 1866. Virksomhedens tidlige historie er broget med flere ejerskifter, flytninger og produktion af forskellige typer varer. Navnet Elvirasminde fik fabrikken i 1875.
På chokoladefabrikken i Klostergade voksede produktionen støt, og virksomheden blev førende i Danmark. I 1925 havde Elvirasminde ca. 500 ansatte, hvoraf de fleste var kvinder. Hver dag producerede fabrikken 12 tons chokolade- og sukkervarer. Elvirasminde var bl.a. kendt for sine flødeboller.
I 1950'erne begyndte det at gå tilbage – danskerne spiste mindre chokolade, og indtjeningen faldt på grund af moms og sukkerafgifter. Fabrikken valgte derfor at koncentrere sig om de populære flødeboller, og i 1960'erne rationaliserede man produktionen.
Efter sammenlægning med virksomheden Rønning & Co. flyttede fabrikken i 1967 fra Århus' indre by til nye lokaler i forstaden Hasselager. Da denne fabrik brændte i 1985, etablerede virksomheden sig i Skanderborg, hvorfra der i dag produceres 1-2 mio. flødeboller dagligt.
Det nedlagte fabriksanlæg i Klostergade anvendes i dag til bl.a. kontorer, undervisning og diskotek.
Bygninger og anlæg
Den tidligere chokoladefabrik er opført i 1912 efter tegninger af den lokale arkitekt Christian Frühstück Nielsen og udbygget flere gange siden. De repræsentative kontorlokaler ligger mod Klostergade, mens produktionsbygningerne findes i baggården. De løbende udvidelser har givet en meget tæt bebyggelse med snævre gårdrum.
Bygningskomplekset er i såkaldt historicistisk stil, opført i røde mursten med tårne og et rigt dekoreret murværk. Mod Klosterport er facadeudsmykningen inspireret af engelsk industriarkitektur.
Arkiv
Erhvervsarkivet har materiale fra virksomhedens historie.
Vurdering
Den tidligere chokoladefabrik står som et velbevaret, genanvendt industrianlæg og et vidnesbyrd om Århus' tidlige industrihistorie. Bygningerne er af arkitektonisk høj kvalitet og med til at give kvarteret karakter.
Samtidig illustrerer Elvirasminde den generelle udvikling, at industrivirksomhederne er flyttet fra byernes centrum til forstæderne og derfra længere væk.
Udpegning og vurdering: Kulturhistorisk Museum Randers.