6. Tirpitzbatteriet ved Blåvand

Tirpitz-stillingens to enorme betonbunkere ligger i et åbent klitområde ved Oksby omgivet af enkelte sommerhuse.

Den tyske marine besluttede i januar 1944, at der skulle opstilles et tungt batteri med fire 38 cm kanoner til at forsvare Esbjerg. På grund af uenighed om placeringen begynde byggeriet først i august samme år, og anlægget blev aldrig færdigt. Hovedblokkene i de to kanonbunkere nåede at blive støbt, og monteringen af de to kanontårne påbegyndt. Men ved krigens afslutning lå kanonrør og panserplader fortsat på en oplagsplads ved Esbjerg.

Bunkerne ligger med ca. 500 meters afstand. De måler 23 x 25 m i grundplan. På østsiden findes en støbt flade på 12 x 25 m, hvor bunkerens maskinblok skulle have været opført.

Den sydlige af bunkerne har været museum siden 1991. I 2017 indviedes det stærkt udbyggede Tirpitz Museum tegnet af arkitektfirmaet BIG.

Den nordlige bunker er utilgængelig, og dens underetage er fyldt med vand. Mod nord ses en lang og bred jordrampe, der blev benyttet ved byggeriet.

I det omgivende terræn kan man se tre betonfundamenter til luftværnskanoner samt spor efter jernbane, depoter og mandskabslejre, der blev brugt ved byggeriet.

"Tirpitz" er ikke stillingens oprindelige navn. Tyskerne kaldte den selv for "Vogelnest" (fuglerede). Navnet Tirpitz optræder først efter krigen og stammer muligvis fra et tysk krigsskib af samme navn.

Opdateret 27. september 2022