Døeshøje - højgruppe

 
I den nordvestlige udkant af Holstebro er bevaret en samling gravhøje som den sidste rest af en oprindelig meget lang øst-vest gående række af høje. Højrækken krydser Ellebæk og har fortsat langt ind, hvor den moderne by nu breder sig. Her ses gravhøje i flere former og størrelser. En særlig lang høj, Langemette, har givet navn til den moderne vej langs højene.

Oplev ved Døeshøje

  • Et bronzealderlandskab. Hovedparten af højene er bygget i aldre bronzealder (1700-1100 f. kr.). I bronzealderen har de domineret landskabet endnu mere end i dag. Der er fundet spor af bopladser med huse fra samme tid. Bopladserne lå ikke mellem højene men ca. 800 m væk.
  • Oldtidsvejen. Døeshøjene er en del af den langstrakte højrække kaldet Oldtidsvejen. Dette forløb af høje danner en korridor fra Vesterhavet til Viborg og strækker sig således over næsten 110 km. Højrækken består i dag af omtrent 560 fredede gravhøje og hen mod 1300 overpløjede høje.
  • Imponerende bygningsværker. Højene er rejst som gravmonumenter over begravelser i bronzealderen. Højene blev bygget af mange tusinde stykker græs- og hedetørv, som blev skåret i de nære omgivelser. Højbyggeri var både en stor begivenhed og et kæmpe entreprenørprojekt, som samlede folk fra nær og fjern.  
  • En dansehøj. I den store høj, Bredhøj, fandtes fire grave med fine fund. Bl.a. et flot vævet uldbælte og et drikkehorn. Pga. højens flade top kaldes den en dansehøj. Man kan forestille sig, at der har foregået forskellige religiøse ceremonier på højen.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Højene ligger på strækningen langs Langemettevej mellem Vilhelmsborgvej og Mozartsvej i Holstebros nordvestlige udkant. Der er en holdeplads ud for Langemette og offentlig adgang til hele arealet. Nærmeste adresse er Langemettevej, 7500 Holstebro.

Kort over området