I år bliver Fortidsmindedagen en weekendoplevelse

23.04.2021
De arkæologiske museer i Danmark og Slots- og Kulturstyrelsen afholder i denne weekend årets ”Fortidsmindedag”. Hold øje med arrangementer i nærheden af dig på museernes hjemmesider og i pressen og tag familie og venner med en tur tilbage til fortiden i d

Normalt bliver årets ”Fortidsmindedag” afholdt på en lørdag eller søndag, men i år løber begivenheden over begge dage rundt omkring i landet. 

Museer, der deltager i ”Fortidsmindedagen”, tager naturligvis de nødvendige hensyn i forhold til coronarestriktionerne, og der kan ved nogle arrangementer være krav om tilmelding og fremvisning af coronapas, for at man kan deltage. 

Enhedschef Dorte Veien Christiansen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger: 

 ”I det sidste års tid har rigtig mange af os gået lange ture i de danske skove, vandret langs strandene og cyklet landet tyndt. Vi har i den grad fået øjnene op for kulturlandskabet og de mange historier og fælles oplevelser, som ligger gemt derude. Fortidsmindedagen er en rigtig god mulighed for at komme helt tæt på danmarkshistorien og genopdage vores fælles kulturarv, så benyt chancen for at komme med museerne på besøg til gravhøje, stendysser og andre fortidsminder.” 

”Fortidsmindedagen” bliver arrangeret af de danske museer i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen. 

Et væld af oplevelser

På ”Fortidsmindedagen” kan man blandt tage med Museet på Sønderskov på en virtuel rundvisning via Facebook eller museets webside til Skibelund Krat, hvor der gemmer sig en masse gravhøje fra oldtiden. Her kan man få fortællingen om oldtidsminderne og stedets betydning som kampplads for danskheden i 1800-tallet. 

Læs mere hos Museet på Sønderskov

Længere nordpå inviterer Museum Salling til en eksklusiv rundtur ved bronzealdergravhøjene ved Hald, hvor der også vil blive fortalt om vikinger og detektorfund. Husk tilmelding hos museet, da deltagelse kræver tilmelding. 

Læs mere hos Museum Salling

Hos Nordjyllands Historiske Museum kan man komme på rundtur på jernalderbondens mark på Rødland Hede eller besøge en bronzealderslægts begravelsesområde ved Frendrup Nihøje. Tilmelding skal ske via museets hjemmeside. 

Læs mere hos Nordjyllands Historiske Museum

Museum Thy byder indenfor i gravkammeret på jættestuen Lundehøj, som netop er blevet restaureret og genåbnet af Slots- og Kulturstyrelsen. Også dette arrangement kræver tilmelding. 

Læs mere hos Museum Thy

Hvis man er mere til udflugt på egen hånd, så er der masser af muligheder for at opleve fortidsmindelandskabet. På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside kan man finde inspiration til og formidling om i alt 84 steder over hele landet, hvor man kan gå på opdagelse i Danmarks Oldtid. Det kræver hverken tilmelding eller coronapas, og fortidsminderne har åbent døgnet rundt.

Oplev Danmarks oldtid i landskabet

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook

Yderligere oplysninger

Arkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95  

Opdateret 23. april 2021