Danmark vil gøre vikingeborge til verdensarv
Kulturminister Joy Mogensen ansøgte i dag på Danmarks vegne om at få "Vikingetidens Ringborge" optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.
Rundt omkring i Danmark er der historiske kulturarvsskatte, som er helt enestående ikke kun i en dansk, men også i en international sammenhæng. Og blandt de helt særlig kulturarvssteder er ringborgene, som blev bygget af vikingerne.
Kulturminister Joy Mogensen siger:
”Det er første gang, at Danmark på egen hånd forsøger at få en serie af kulturarvssteder, som ligger geografisk spredt, optaget på Verdensarvslisten. Vikingeborgene er oplagte kandidater, fordi deres geometri er helt unik, og de er et væsentligt vidnesbyrd om begyndelsen på det Danmark, vi kender fra historiebøgerne. Jeg håber, at det vil højne interessen og øge forståelsen for Danmarks historie også i udlandet."
Baggrund
Vikingetidens ringborge omfatter de fem borge Aggersborg ved Limfjorden (Vesthimmerlands Kommune), Fyrkat ved Hobro (Mariagerfjord Kommune), Nonnebakken (Odense Kommune), Trelleborg (Slagelse Kommune) og Borgring (Køge Kommune).
Ringborgene er alle opført i perioden omkring 980 e.Kr. og kædes sammen med kong Harald Blåtands samling af det danske rige. Vikingetidens ringborge tilhører og illustrerer en betydningsfuld periode i nordeuropæisk historie og er uden paralleller. De blev i 2018 optaget på den såkaldte danske tentativliste, som er en forudsætning for en senere optagelse på verdensarvslisten.
Bag nomineringen til verdensarv står Nordjyllands Historisk Museum, Vesthimmerlands Museum, Odense Bys Museer, Nationalmuseet og Museum Sydøstdanmark og de respektive fem kommuner samt Slots- og Kulturstyrelsen.
I dag er følgende 10 steder i Danmark og Rigsfællesskabet optaget på verdensarvslisten:
- Jelling-monumenterne, Vejle Kommune (optaget 1994)• Roskilde Domkirke, Roskilde Kommune (optaget 1995)
- Kronborg, Helsingør Kommune (optaget 2000)
- Ilulissat Isfjord, Grønland (optaget 2004)
- Stevns Klint, Stevns Kommune (optaget 2014)
- Vadehavet, den danske del (optaget 2014)
- Christiansfeld, Kolding Kommune (optaget 2015)
- Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (optaget 2015)
- Kujataa. Nordbo- og inuitlandbrug ved randen af indlandsisen, Grønland (optaget 2017)
- Aasivissuit – Nipisat. Inuit jagtlandskab mellem is og hav, Grønland (optaget 2018)
Det forventes, at UNESCOs verdensarvskomité træffer afgørelse om optagelse i sommeren 2022.
Yderligere oplysninger:
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16