Meyers åbner traktørsted i den historiske Fasangården i Frederiksberg Have

07.05.2020
Fasangården har gennemgået en sand forvandling i løbet af de sidste tre år, hvor Slots- og Kulturstyrelsen har restaureret det gamle fasaneri og embedsbolig fra kælder til kvist. Nu skal Meyers stå for at skabe et nyt traktørsted i Fasangården med fokus p

Slots- og Kulturstyrelsen har fundet den samarbejdspartner, der skal åbne Fasangården i Frederiksberg Have og gøre den til et naturligt samlingspunkt for frederiksbergere, københavnere og turister. Valget er faldet på Meyers, der har årtiers erfaring med restaurantvirksomhed og et markant fokus på måltidsoplevelser og fællesskab.

Den er ikke sådan lige til at se. Gemt bag mindehøjen "Mathildehøj" i den nordvestlige del af Frederiksberg Have ligger Fasangården med den palæagtige hovedbygning og rustikke stald i sit eget, intime skovbælte – som en have midt i den smukke, gamle have på Frederiksberg. 

Siden Christian d. 5. i 1682 fik opført det kongelige fasaneri og bolig for kongens fasanmester, har Fasangården haft hjemme i Frederiksberg Have. I årenes løb har den fornemme embedsbolig, der blev opført i sin nuværende form i 1828, været bolig for blandt andre den daværende Kronprins Frederiks kabinetssekretær, Peter Carl Jessen, sommerbolig for digteren Adam Oehlenschläger og æresbolig for fysikeren H. C. Ørsted. Nu går stafetten videre til Meyers. 

Meyers grundlægger, Claus Meyer, siger:

”Vi er umådeligt stolte og ydmyge over, at vi nu får mulighed for at bringe nyt liv til en ikonisk destination på Frederiksberg. I Fasangården havde både Oehlenschläger og Ørsted til huse. Det er en romantisk og klassicistisk højborg, som tigger om en genopdyrkning af periodens dyder: Kærlighed, natur, begejstring, god mad og en generel appetit på livet. Det er fuldstændig fantastisk, at vi nu får mulighed for at åbne et traktørsted i en af de haver, jeg elsker allermest. Vi glæder os til at skabe et kulturmiljø i fuldstændigt enestående, grønne og kulturelle rammer med fællesspisning, torvedage og dyrkning af urter og grøntsager." 

For Slots- og Kulturstyrelsen har det været vigtigt at finde en forpagter, der har lysten og evnerne til at fortolke stedets historie på en tidssvarende måde, som binder historien sammen med nutiden og skaber gode oplevelser for alle. 

Vicedirektør Gerti Axelsen, Slot-og Kulturstyrelsen, siger:

”I Slots- og Kulturstyrelsen har vi knoklet i årevis for at få Fasangården til at stråle igen, og der er ikke det gulvbræt, spær, tapet eller mursten, som ikke har været under kærlig behandling. Det har været en kæmpe opgave, og vi skylder håndværkerne en stor tak for det flotte arbejde. Prikken over i'et er, at Meyers har sagt ja til at drive et traktørsted i Fasangårdens smukke rum med fokus på gode madoplevelser og aktiviteter, som skaber liv og åbner stedet for offentligheden, så alle kan få adgang til den helt særlige historie, der knytter sig til stedet."   

Slots- og Kulturstyrelsen arbejder på vegne af Meyers desuden på at indhente tilladelse til at drive et lille boutiquehotel med et par værelser i Fasangården. 

En tro på fremtiden 

Beslutningen om samarbejdet mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Meyers er kommet i hus i en tid præget af usikkerhed omkring restaurationsbranchens fremtidige vækstbetingelser i Danmark. 

Selvom coronakrisen naturligt nok kommer til at påvirke de konkrete planer for genåbningen af Fasangården som en mad- og kulturdestination, har den særegne kontekst netop givet en særlig tro på projektet. 

Administrerende direktør Jesper Uggerhøj, Meyers, siger: 

”På den ene side kræver den ekstraordinære samfundssituation omkring Coronavirus, at vi som virksomhed sparer og skærer til. Men på den anden side må vi også investere i fremtiden. Her er Fasangården på alle måder det perfekte match for Meyers.” 

Fakta og årstal 

  • Fasangården blev opført til opdræt af fasaner til de kongelige jagter under Christian d. 5. i 1682. Den nuværende bygning er fra 1828 og er tegnet af arkitekt Jørgen Hansen Kock, som istandsatte Kronprinsens Palæ på Amalienborg i samme periode.
  • Fra 1842 til 1850 fungerede Fasangården som sommerbolig for dramatikeren, digteren og forfatteren Adam Oehlenschläger. Senere fik også videnskabsmanden Hans Christian Ørsted tilbudt Fasangården som æresbolig.
  • Meyers overtog forpagtningen af Fasangården per 1. maj 2020, og virksomheden planlægger at skabe et jord- og naturnært traktørsted med tre rum en suite og stor personlighed. 
  • Det nye Fasangården vil åbne i etaper henover 2020, og kommer - udover à la carte- mulighederne – blandt andet til at byde på langbordsmiddage, samtalesaloner, havelege og et særligt designet parktelt med plads til op mod 120 gæster til for eksempel bryllupper, fødselsdage og firmaevents. 
  • Meyers samarbejder i forvejen om restaurantdrift med toneangivende, danske kulturinstitutioner som Det Kongelige Teater, Folketinget og Det Danske Filminstitut. 

Fakta om Meyers

Meyers er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, der i mere end 25 år har arbejdet for at fremme kvaliteterne i den danske madkultur. Meyers opererer på alle niveauer i værdikæden fra jord til bord. 

Hovedaktiviteterne ligger inden for restaurations- og kantinedrift, catering, bagerivirksomhed, fødevareproduktion, uddannelse og rådgivning. Meyers er i dag en del af mad- og måltidsvirksomheden Løgismose Meyers.

Læs mere om Meyers 

Fakta om Slots- og Kulturstyrelsen

Slots- og Kulturstyrelsen yder faglig rådgivning til kulturministeren og bidrager til gennemførelse af regeringens målsætninger på kulturområdet. Derudover forvalter, plejer og udvikler styrelsen en lang række af statens slotte, haver og kulturejendomme - i alt 800.000 m2 og 500 hektar haveanlæg. En stor del af slottene og haverne er åbne for offentligheden. 

Læs mere om Fasangården   

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook 

Yderligere oplysninger:

PR & Kommunikationsrådgiver Kaspar Mørk Arianto, Meyers, kaar@meyers.dk, tlf.: 22 15 56 57

Chefkonsulent Anne Meisner, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95 / 41 39 38 08

Opdateret 06. maj 2020