Tag med på besøg i Danmarks fortid

21.03.2019
De arkæologiske museer i Danmark og Slots- og Kulturstyrelsen afholder søndag den 28. april årets ”Fortidsmindedag”. Sæt kryds i kalenderen og tag med på en tidsrejse tilbage i danmarkshistorien.

De fleste kender dem sikkert: Store, stenbyggede dysser og jættestuer fra bondestenalderen, der stadig ligger rundt om i landet, og som har ligget der i 6000 år. 

Men var storstensgrave som dysser og jættestuer landskabsmarkører, templer eller dødehuse? 

De spørgsmål og mange flere er der nu mulighed for at få svar på, når blandt andre Odense Bys Museer og Moesgaard Museum inviterer til ”Fortidsmindedag.”.

Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”Jeg er sikker på, at rigtig mange af dem, der har deltaget i fortidsmindedagen, har fået en oplevelse udover det sædvanlige. Pludselig opdager man, at den bro, man passerer hver eneste dag på vej til skole eller arbejde, er et fredet fortidsminde, og at den gemmer på en helt særlig historie. Andre opdager, at der bag træer og buske er en flere tusinde år gammel gravhøj. Landskabet og fortidsminderne er vores kollektive erindring i fysisk form, og med landskaberne bliver vi i stand til at huske flere årtusinder tilbage. De minder og historier, vil vi gerne være med til at udbrede kendskabet til.” 

Rundt om i landet ligger der mange gravhøje, der hver især indeholder en unik historie.  Men det danske landskab byder også på mange andre fortidsminder i form af ældgamle kanaler, dæmninger, middelalderborge og runesten, som alle er vigtige brikker i forhold til at forstå vores fælles historie. 

Der er fortidsminder, som mange kender, som for eksempel Hammershus på Bornholm, Kalø Slotsruin på Djursland og Klekkendehøj-jættestuen på Møn, men på fortidsmindedagen vil museerne og Slots- og Kulturstyrelsen også gerne udbrede kendskabet til de mindre kendte fortidsminder som for eksempel kultanlægget Blakbjerg på Djursland fra yngre stenalder og stenalderlandskabet ved Holmegårds Mose på Sydsjælland.

Arkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:

”Fortidsminderne fortæller historien om, hvordan Danmark har udviklet sig til det land vi er i dag. Det er spændende, hvordan udviklingen er gået fra dengang jægerstenalderens folk spiste østers ved Limfjorden til anlæggelsen af forsvarsværkerne omkring København i 1900-tallet. Udover at fortælle de mange spændende historier, vil vi også gerne sætte fokus på, hvordan vi bedst muligt passer på vores kulturarv, for fortidsminderne kan kun blive bevaret, hvis vi kender til dem og passer på dem. Det lykkedes rigtig godt sidste år på Moesgaard Museum, hvor man kunne lære, hvordan man kan fjerne træer og buske på en gravhøj, så rødderne ikke ødelægger fortidsmindet.” 

Overalt i landet er der mulighed for at komme tættere på vores historie. Moesgaard Museum inviterer til en skovtur i museets baghave i jagten på fortidsminder og andre kulturspor, som gemmer sig i vores skove. 

Ved Tadre Mølle tæt ved Hvalsø inviterer Roskilde Museum på en vandring gennem Elverdamsdalen, hvor turen går forbi diger, hulveje, gamle marksystemer og bronzealderhøjene Sneglehøj og Kikhøj. 

I Vestjylland byder Strandingsmuseum St. George i Thorsminde velkommen til et foredrag om de historiske skibsvrag, der ligger på bunden af Vesterhavet. Efter foredraget er der mulighed for at gå på opdagelse i museets udstilling med genstande fra de engelske såkaldte linjeskibe HMS St. George og HMS Defence, der gik ned med mand og mus ved Thorsminde i julen 1811. 

Museum Østjylland vil - i samarbejde med Ryomgård Distriktsråd afsløre ny formidling ved stenalderkultpladsen Blakbjerg i Syddjurs Kommune. Dermed bliver et hidtil upåagtet fortidsminde gjort tilgængeligt og formidlet, så man kan komme tæt på livet ved stenalderens Kolindsund. 

I løbet af de kommende uger vil de mange arrangementer landet over blive offentliggjort på hjemmesiden Kultunaut.dk, men husk at sætte kryds i kalenderen allerede nu.

Læs mere om arrangementerne på KultuNaut.dk  

Læs mere om fortidsminder

Følg Slots- og Kulturstyrelsen på Facebook-siden ”Kultur i Danmark”

Yderligere oplysninger:

Arkæolog Lars Bjarke Christensen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Arkæolog Anders Jon Nielsen, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 33 95 42 00
Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95  

Opdateret 17. januar 2020