Program for netværksmøde 6. oktober 2021
Hvornår:
6. oktober 2021
Hvor:
Korinth Kro, Korinth, Faaborg-Midtfyns Kommune
Tilmelding nødvendig
Tidspunkt:
9.30-16.00
Æstetik, materialeforståelse og bæredygtighed i bygningskulturen
Bygningsarven består ofte af bygninger, der er af høj æstetisk kvalitet, tegnet med stor forståelse for de funktionelle forhold og bygget med materialer i høj kvalitet af dygtige håndværkere. Det koster ofte mindre på CO2-regnskabet at bevare og omdanne de bygninger, som allerede eksisterer – især hvis de renoveres med bæredygtige materialer og metoder.
På netværksmødet dykker vi ned i den nyeste forskning indenfor bæredygtige materialer og kigger på den rolle som brugen af klassiske bygningsmaterialer og håndværksteknikker kan spille ift. at lave bæredygtige renoveringer af bevaringsværdige huse. Vi undersøger, hvordan en omdannelse eller en god renovering kan tilføre et nyt lag til en bygnings historie, hvor det oprindelige og det tilførte styrker hinanden i en fælles fortælling.
Program
09:30-10:00 - Ankomst med kaffe og morgenbrød
10:00-10:05 - Velkomst og introduktion
v. netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning.
10:05-10:15 - Levende bygningskultur – et nyt lag til byens historie
v. teamleder for Plan, Julia Weisser, Faaborg-Midtfyn Kommune.
Julie Weisser fra Faaborg-Midtfyn Kommune fortæller om deres visioner for arbejdet med bygningskulturen både i Korinth og i det øvrige Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi hører om kommunens tiltag, hvor blandt andet en kommende områdefornyelse, som noget nyt, skal være med til at udvikle landsbyens kulturmiljøer.
10:15-10:55 - Korinth Kro – lokalt samarbejde redder nedrivningstruet kulturarv
v. Foreningen Korinth Kro & Syddansk Erhvervsskole.Den bevaringsværdige bygning, Korinth Kro, blev kongelig privilegeret gæstgiveri i 1801. Kroen stod og forfaldt over flere år og var i en årrække truet af nedrivning, indtil en almennyttig forening blev stiftet for at redde de historiske bygninger. Et samarbejde mellem foreningen, Syddansk Erhvervsskole, håndværkere og Faaborg-Midtfyn Kommune har resulteret i en renovering af kroen, som balancerer de bærende bevaringsværdier med en økonomisk virkelighed.
10:55-11:15 - Pause
11:15-12:00 - Nye bæredygtige og naturligt intelligente materialer
v. Mikkel Damgaard Nielsen og Magnus Henriques, stiftere og medejere af Havnens Hænder.
Med en baggrund som selvstændige murermestre med mange års erfaring med renovering af historiske ejendomme har Mikkel Damgaard Nielsen og Magnus Henriques stor erfaring med klassiske bygningsmaterialer og håndværksteknikker. Med en vision om at få byggebranchen til at se potentialet i naturligt intelligente materialer, som f.eks. ler, og vigtigheden af at omstille byggeriet nu, startede de sammen med en tredje håndværker landets første biobaserede byggemarked under navnet Havnens Hænder i 2019.
På netværksmødet dykker vi ned i konkrete renoveringer af bevaringsværdige og fredede bygninger og hører om bæredygtige byggematerialer, løsninger og principper indenfor byggeri.
12:00-13:00 - Frokost
13:00-14:15 - Rundvisning i Korinth
v. Museumsinspektør Tissel Lund-Jakobsen, Øhavsmuseet og arkitekt og byplanlægger Fay Kirsten Mitchell Nielsen, Faaborg-Midtfyn Kommune.
På turen rundt i Korinth hører vi om samarbejdet mellem museum og kommune med afsæt i museumslovens kapitel 8. Vi besøger blandt andet Stationsbygningen fra 1882 og Korinth Savværk, der har eksisteret siden 1885 og stadig i dag leverer lokalt skovet egetræ til producenterne af danske møbelklassikere.
14:15-14:55 - Bygningskultur og klima – ny undersøgelse af eksisterende viden om livscyklusvurderinger og bevaringsværdier
v. professor Mogens A. Morgen, Arkitektskolen Aarhus
På netværksmødet fortæller Professor Mogens A. Morgen om den aktuelle analyse "Bygningskultur og Klima - Undersøgelser af eksisterende viden om livscyklusvurderinger og bevaringsværdier" som lanceres 23. september 2021. Analysen belyser, hvordan vi bedst muligt kan renovere huse bygget i perioden 1930-1975, og samtidig tage hensyn til miljøet og bevaring af bygningsarven.
Analysen er udviklet i et samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus, Aarhus Universitet og Realdania under projektet Bygningskultur og Klima.
14:55-15:15 -Pause
15:15-16:00 - Workshop og afslutning
v. arkitekt Fay Kirsten Mitchell Nielsen, Faaborg-Midtfyns Kommune og netværksleder, Ida Christoffersen, BARK Rådgivning.
Afrunding på dagen med dialog og refleksion over temaet i mindre grupper.
16:00 - Tak for i dag
v. arkitekt Mikala Kloppenborg, Slots- og Kulturstyrelsen og netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning