Program for netværksmøde 2. december 2021

Hvornår:
2. december 2021

Hvor:
M/S Museet for Søfart, Helsingør Kommune
Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør

Tidspunkt:
9.30-16.00

Tilmelding er lige nu ikke tilgængelig pga. teknisk fejl


 

Kulturarvsturisme som løftestang for by- og landdistriktsudvikling

Undersøgelser peger på, at kulturarv er et vigtigt parameter ift. at tiltrække turister til især storbyerne.

Over de senere år er det blevet tydeligt, at denne tendens også gør sig gældende i landdistrikterne, hvor kulturarv og de store verdensarvslandskaber i stigende grad formår at tiltrække et stort antal turister. Den øgede aktivitet giver både muligheder for at skabe ny vækst i lokalområderne men lægger også et massivt pres på den unikke natur og medfører et behov for code of conduct, guest management og til tider omfattende anlæg af infrastruktur til servicefaciliteter for de besøgende.

På netværksmødet afsøges og diskuteres de potentialer og udfordringer, der er ved at drage nytte af kulturarvsturismen som løftestang for landdistriktsudvikling, og undersøger hvad der skal til for at skabe en bæredygtig turisme.

Program


 

09:30-10:00 - Ankomst med kaffe og morgenbrød

 

10:00-10:10 - Velkomst og introduktion

v. netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning.

10:010-10:20 - Politiske visioner for kulturarven i Helsingør Kommune

v/ udvalgsformand for By-, Plan- og Miljøudvalget, historiker Christian Holm Donatzky.
Udvalgsformand Christian Holm Donatzky fortæller om de politiske visioner for kommunens nye arkitekturpolitik, som skal sikre arkitektur af høj kvalitet i hele kommunen med fokus på kulturarv, fællesskaber og bæredygtighed.

10:20-10:40 - Tværgående bylaboratorium sikrer udvikling af bygningskulturen i byen og på landet

v/ Dennis Larsen, Leder af Helsingør BYLAB
Helsingør Kommune har et bylaboratorium ved navn BYLAB, der bl.a. beskæftiger sig med byudvikling, strategisk og konkret byplanlægning, dataanalyse og involvering af mennesker i planprocesser. BYLAB arbejder tværgående med bygnings- og kulturarv, som driver for udvikling af handelsliv, turisme, bosætning og uddannelse i byen og i kommunens landområder.

10:40-11:00 - Kulturturismeudvikling i praksis

v/ turisme- og eventkonsulent, Jesper Bech Schmidt, Helsingør Kommune.
Turisme har stor betydning i Helsingør Kommune, hvor den skaber ca. 10 procent af kommunens jobs. På netværksmødet fortæller Jesper Bech Schmidt om de potentialer og udfordringer, der er ved at drage nytte af kulturarvsturismen i udviklingen af bæredygtig lokal turisme. Vi hører bl.a. om kommunens turismepolitik, som skal sørge for, at udviklingen sker i samspil med og med respekt for lokalmiljøer, kultur- og naturarv og om opstarten på samarbejdet omkring Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

11:00-11:15 - Pause

  

11:15-12:00 - Bæredygtig turisme og nye tendenser

v/ direktør, Anne Thomas, Center for Regional- og Turismeforskning.
Turismen har i dag en stor rolle at spille for en bæredygtig udvikling i landdistrikterne. Det gælder økonomisk i form af omsætning, skatteprovenu og arbejdspladser, men det også ift. sociale og miljømæssige effekter, som både kan være positive og negative. Anne Thomas fortæller om den nyeste forskning inden for bæredygtig turisme, typer af tilgange, indsatsområder og proces- og måleindikatorer, der er særligt brugbare for kommunerne mht. at fremme miljømæssig, økonomisk og social bæredygtig udvikling, der styrker såvel landdistrikterne som destinationens attraktivitet.

12:00-12.45 - Frokost på M/S Museet for Søfart

  

12:45-14:15 - Gåtur med fælles rundvisning

v/ David Høyer, leder af Museerne Helsingør og byplanlægger Laura Albeck Ibsen, Helsingør BYLAB
David Høyer giver en introduktion til arbejdet med fremtidens bymuseum og visionen om at bringe byen mere i spil ift. formidling ude i byrummet. Undervejs hører vi om arbejdet med at styrke sammenhængen mellem Kronborg, Kulturhavnen og den historiske bykerne i Helsingør og om samarbejdet mellem Museerne Helsingør og Helsingør BYLAB omkring byrumsformidling.

14:15-14:55 - Bygningskultur og klima – ny undersøgelse af eksisterende viden om livscyklusvurderinger og bevaringsværdier

v/ afdelingsleder Tine Jeppesen, Faxe Kommune.  
Traditionelt har kulturarvens bygningsværker markeret sig i landskabet over trætoppene, med slotte og herregårdes tårne og spir, kirketårne og mejeriernes skorstene. Det 45 meter høje Skovtårn i Gisselfeld Klosters skov er blevet et nyt arkitektonisk pejlemærke i landskabet og tilføjer derved turismeerhvervet til kulturarvens markører i landskabet. Tilladelsen til Skovtårnet er givet for at løfte landområdet og styrke landdistriktsudviklingen. På netværksmødet fortæller Tine Jeppesen mere om samarbejdet med tårnets bygherre og myndighedsarbejdet omkring Skovtårnet, samt hvor mange tilladelser og lempelser, der er blevet givet til tårnets placering i Gisselfelds skove. Skovtårnets besøgssuccesses har resulteret i et betydeligt udviklingsbehov inden for parkering, servicefaciliteter og overnatning.

14:55-15:10 - Pause

  

15:10-15:45 - Workshop og afslutning

v/ Laura Albeck Ibsen og Jesper Bech Schmidt, Helsingør Kommune og netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning.
Afrunding på dagen med dialog og refleksion over temaet i mindre grupper.

15:45 - 16:00 - Tak for i dag

v/ Slots- og Kulturstyrelsen og netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning

Opdateret 15. november 2021