Program for netværksmøde 10. februar 2022

Hvornår:
10. februar 2022

Hvor:
Gellerup, Århus Kommune
Blixens Boulevard 7, Teknik og Miljø, Århus Kommune

Tidspunkt:
9.30-16.00

Tilmeld dig netværksmødet - hvor du kan vælge mellem fysisk eller online deltagelse


 

Boligområder og bygningskultur i bevægelse

De danske boligbebyggelser opført i 60’erne og 70’ernes efterkrigstidsår udgør en hjørnesten i realiseringen af den danske velfærdsvision og i den overordnede by- og landskabsplanlægning. Men boligområder fra denne periode er i mange år blevet kritiseret for at være ’ensartede’ og ’kedelige’, og er i flere tilfælde blevet udpeget som udsatte boligområder. I de kommende år skal der rives omkring 4.000 boliger ned i landets allermest udsatte boligområder, og i samme åndedrag opføres ny boligmasse med andre boligtyper.

På netværksmødet dykker vi ned i en række aktuelle projekter, der kan give os indblik i, hvordan renovering af boligområderne kan medvirke til en positiv lokal udvikling i den enkelte kommune, og hvordan udviklingen kan balanceres med en bevaring af de eksisterende arkitektoniske og bygningskulturelle kvaliteter. Vi undersøger derudover, hvilke metoder man som planlægger kan gribe til i arbejdet med kortlægning og værdisætning af bygningsarven i de almene boligbebyggelser. Hvilke elementer tillægges værdi? Og hvad skal vi frede eller værne om, når velfærdsarkitekturen og dets landskaber moderniseres?

Program


 

09:30-10:00 - Ankomst med kaffe og morgenbrød

 

10:00-10:05 - Velkomst og introduktion

v. projektleder Anne-Mette Højllund og netværksleder Ida Christoffersen, BARK Rådgivning.

10:05-10:15 - Helhedsplan for Gellerup – fra boligkvarter til bydel

v/ Sara Allermann Kruse, Sektionsleder, Integration og byudvikling, Borgmesterens Afdeling, Aarhus Kommune.  
Kort strategisk oplæg om Aarhus Kommunes visioner for Gellerup og den igangværende helhedsplan, som er udviklet i samarbejde med Brabrand Boligforening. Helhedsplanens projekter skal realiseres frem mod 2030 og omfatter nye rekreative områder, bedre infrastruktur og et løft inden for beskæftigelse og uddannelse.

10:15-10:55 - Gellerup – fortid, nutid og fremtid

v/ professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus.
Et forskningsprojekt på Arkitektskolen Aarhus om de to ikoniske boligområder, Tingbjerg og Gellerup, er netop kulmineret med udgivelsen af to store bøger, der for første gang giver en samlet fremstilling af visionerne, udviklingen og de nyeste tiltag i boligbebyggelserne. Bøgerne beretter om visionerne for boligområderne som værerende afgørende for udviklingen af velfærdssamfundet i 1960’erne, men også den senere udvikling med de problemer, der fulgte og de seneste tiltag til transformation af områderne. Professor Tom Nielsen fortæller på mødet om projektet og Gellerups særlige arkitektfaglige aspekter.

10:55-11:15 - Pause

  

11:15-12:30 - Gåtur med fælles rundvisning i Gellerup med særligt fokus på de oprindelige fællesskabsbygninger ved Fredspladsen / Gudrunsvej 78-82

v/ Pia Katballe, programleder, Borgmesterens Afdeling, Helhedsplaner og Kulturmiljøer, Aarhus Kommune
Pia fortæller, hvordan hun i arbejdet med området, har arbejdet med kortlægning og prioritering af bevaringsværdier i Aarhus Kommune på nye måder, og hvordan dialogen med mange aktører i et komplekst felt har spillet en stor rolle.

12:30-13.30 - Frokost

  

13:30-14:30 - Kollektivhuset - modfortællinger, bevaring og identitet

v/ arkitekt Anna Mette Exner.
Anna Mette Exner har været med til at sætte gang i debatten om god arkitektur, og hun har engageret sig markant i den offentlige debat om bevaring af den nyere tids kulturarv, særligt det nedrivningstruede Kollektivhuset i Gellerupparken. Hun har rykket sin tegnestue til Kollektivhuset og fortæller på netværksmødet om, hvorfor og hvordan hun kæmper for, at huset bliver en del af Gellerups fremtid.

14:30-15:00 - Pause

  

15:10-16:00 - Workshop og afslutning

v/ arkitekt og byplanlægger Mette Stenslund og Hanne Skipper Jørvang, Aarhus Kommune, og projektleder Anne-Mette Hjøllund, BARK Rådgivning.
Afrunding på dagen med dialog og refleksion over temaet i mindre grupper.

15:45 - 16:00 - Tak for i dag

v/ projektleder Anne-Mette Hjøllund, BARK Rådgivning

Opdateret 02. august 2022